Υποθέσεις αστυνομικής βίας σε εκπροσώπους του Τύπου και ατιμωρησία

Κρούσματα ατιμωρησίας σε υποθέσεις αστυνομικής βίας με θύματα δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και διαδηλωτές, φέρνει στο φως ρεπορτάζ της HuffPost Greece.Παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς από χτυπήματα ενστόλων και το σάλο που προκάλεσαν κατά καιρούς τα περιστατικά αυτά, οι αστυνομικοί που φέρονται ως αρνητικοί «πρωταγωνιστές» παραμένουν στη θέση τους.Στο αρχείο έχουν μπει τρεις σημαντικές υποθέσεις με θύματα τον πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο, το δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο και το φοιτητή Γιάννη Καυκά, ενώ ο τραυματισμός της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη διαλευκάνθηκε, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις.Τα παραπάνω περιστατικά είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδραση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. που διέταξε Ε.Δ.Ε. και του εκάστοτε υπουργού Δημόσιας Τάξης αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τον εντοπισμό των ενόχων.Από την πλευρά της η Αστυνομία απαντά ότι «οι έρευνες για να βρεθούν οι αστυνομικοί που μπορεί να παρανόμησαν έγιναν όπως προβλέπει ο νόμος και ότι σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αδύνατο να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες στο δικαστήριο».
Αναλυτικά οι υποθέσεις:
  • Στο αρχείο μπήκε ο σοβαρός τραυματισμός του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου στις 5 Απριλίου 2012 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην περιοχή του Συντάγματος. Ο Λώλος χτυπήθηκε με γκλομπ στο κεφάλι και το τραύμα του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία που παραλίγο να του στερήσει τη ζωή.
lolos
«Είχε παρέμβει τότε μέχρι και η Εισαγγελέας κ. Ράικου αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό. Η Ε.Δ.Ε. που έγινε ήταν προσχηματική. Ξέρουν τη διμοιρία που με χτύπησε και τον αστυνομικό που το έκανε, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ και πιθανότατα παραμένει στα ΜΑΤ. Πολλές φορές έχουμε πάρει δεσμεύσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι αστυνομικοί δεν θα ξαναχτυπήσουν φωτογράφους αλλά ποτέ δεν τηρήθηκαν», λέει στη HuffPost Greece ο Μάριος Λώλος.
  • Την ίδια τύχη είχε η διερεύνηση του τραυματισμού του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου στις 15 Ιουνίου 2011 από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που έσκασε πάνω του την ώρα που κάλυπτε διαδήλωση στο Σύνταγμα.
kypraios
Ο Κυπραίος, ο οποίος έχασε την ακοή του, έχει καταθέσει ότι δέχθηκε τη χειροβομβίδα από μικρή απόσταση την ώρα που βρισκόταν σε στοά στην οδό Φιλελλήνων, δηλαδή σε σημείο που η ρίψη χειροβομβίδας θεωρείται δολοφονική. Η διμοιρία που επιχειρούσε στο σημείο βρέθηκε αλλά όχι και ο άνδρας που άλλαξε τη ζωή του δημοσιογράφου. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και η σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
  • Οριστικά έκλεισε ο φάκελος της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε ο 31χρονος φοιτητής Γιάννης Καυκάς στις 11 Μαΐου 2011 κατά τη διάρκεια πορείας στο Σύνταγμα. Ο Καυκάς έφερε τραύματα στο κεφάλι που τον έστειλαν για καιρό στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
kayka
Τις πρώτες ημέρες νοσηλείας του κανείς δεν ήξερε αν θα καταφέρει να μείνει ζωντανός. Το περιστατικό είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. τρεις άνδρες των ΜΑΤ και ο επικεφαλής της διμοιρίας τους. Για κανέναν, ωστόσο, δεν προέκυψαν στη συνέχεια ευθύνες και έτσι επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.
  • Τον Οκτώβριο του 2011 27χρονος άνδρας των ΜΑΤ χτύπησε στο πρόσωπο την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς δεκάδων συναδέλφων της. Οι εικόνες έκαναν το γύρο του διαδικτύου, ο «πρωταγωνιστής» που απαθανατίστηκε εντοπίστηκε γρήγορα και το προανακριτικό υλικό εστάλη στον Εισαγγελέα.
bolari
Στη δίκη ο 27χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών με αναστολή, καθώς το χτύπημα θεωρήθηκε από τον δικαστή «σκόπιμο και βίαιο πλήγμα στο πρόσωπο μίας γυναίκας» και όχι απώθηση όπως υποστήριζε ο αστυνομικός. Ο άνδρας των ΜΑΤ, ωστόσο, δεν αποπέμφθηκε από το Σώμα, καθώς εξακολουθεί σήμερα να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του στην υπηρεσία του.
«Μου έβρισε τη μάνα»
Το τελευταίο κρούσμα αστυνομικής βίας σημειώθηκε μόλις το περασμένο Σάββατο στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αθήνα. Άνδρας των ΜΑΤ απεικονίζεται σε βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου να χτυπά άγρια διαδηλωτή, ο οποίος φορά χειροπέδες και βρίσκεται ακινητοποιημένος.
Ο αστυνομικός-«πρωταγωνιστής» του ξυλοδαρμού παρουσιάστηκε μόνος του στη ΓΑΔΑ για να δικαιολογηθεί για την πράξη του για την οποία είχε νωρίτερα διαταχθεί προκαταρκτική διοικητική εξέταση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας των ΜΑΤ κατέθεσε ότι θόλωσε όταν ο διαδηλωτής τον έβρισε. «Δεν μπόρεσα να κρατηθώ. Μου έβρισε τη μάνα που είναι άρρωστη. Έχασα τον έλεγχο. Ευτυχώς με συγκράτησαν οι συνάδελφοί μου», είπε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…