TO ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ ΚΑΝΕΙ ΠΟΔΑΡΙΚΟ

@Η χαμηλή μισθοδοσία του ελάχιστου προσωπικού της ΝΕΡΙΤ, η διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος για τους εξωτερικούς συνεργάτες, η μείωση όλων των παροχών σε προμηθευτές και τεχνικούς-συνεργάτες δεν φαίνεται να ωφελούν τα οικονομικά της κρατικής εταιρείας. Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015, όπως παραδόθηκε προς έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, αποτυπώνεται για την πρώτη χρήση ζημία ύψους 3.834.360 ευρώ! Η ζημία προκύπτει επειδή από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους, ύψους 190 εκατ. ευρώ, παραμένει «κλειστό», με τον χαρακτηρισμό του «ισοζυγίου», το ποσό των 99 εκατ. ευρώ. Η ίδια η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ δηλώνει στο επιχειρησιακό της σχέδιο πως «κύρια δυσχέρεια στην ανάπτυξη της εταιρείας είναι η δέσμευση για δημοσιοοικονομικό αποτέλεσμα 91 εκατ. ευρώ». Τα συνολικά έσοδα για το 2015 υπολογίζονται σε 194.200.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 190.000.000 προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος. Τα έσοδα των διαφημίσεων ανέρχονται σε 3.500.000 ευρώ και τα έσοδα από κεφάλαια σε 700.000 ευρώ. Για τη μισθοδοσία του προσωπικού προβλέπεται να δοθούν 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13.500.000 ευρώ είναι η τακτική μισθοδοσία για 648 υπαλλήλους αορίστου χρόνου και τα 4,5 εκατ. ευρώ εργοδοτικές εισφορές. Για αμοιβές και έξοδα τρίτων προϋπολογίζεται το ποσό των 37,2 εκατ. ευρώ και για παροχές προς τρίτους 16 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση υπολογίζει πως το κόστος λειτουργίας για τη ΝΕΡΙΤ 1 θα είναι 10 εκατ. ευρώ, το ανταποκριτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και η ΝΕΡΙΤ Plus θα στοιχίσουν 2 εκατ. ευρώ, το ραδιόφωνο μόλις 200.000, το διαδίκτυο 400.000 ευρώ και η δορυφορική μετάδοση 600.000 ευρώ. Για τους «συνεργάτες» προϋπολογίζεται το ποσό των 6 εκατ. ευρώ και για τα Μουσικά Σύνολα 2 εκατ. ευρώ. Το ποσό που προϋπολογίζεται για την πληρωμή αθλητικών δικαιωμάτων ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν για πνευματικά δικαιώματα.
@Τα όρια του παραλόγου έχουν πλέον ξεπεραστεί στη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Στον προϋπολογισμό της κρατικής εταιρείας προβλέπεται πως θα δοθούν ως μισθοί για το 2014 στο προσωπικό 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ για τις αμοιβές τρίτων, σε υπηρεσίες κάθε είδους, προϋπολογίστηκε το ποσό των 34,1 εκατ. ευρώ! Το ΔΣ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε τη μεταφορά 20 εκατ. ευρώ από τα λεφτά της ΝΕΡΙΤ προς το υπουργείο Οικονομικών και την ειδική διαχείριση της Αφροδίτης Γουγά. Το ποσό αυτό, που θα δοθεί από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους του 2014, αιτιολογείται με τη νέα διάταξη στον πρόσφατο νόμο 4310/2014 του υπουργείου Μεταφορών, με την οποία προβλέπεται η πληρωμή της ειδικής διαχείρισης της ΕΡΤ στο υπουργείο Οικονομικών από τη ΝΕΡΙΤ με 26 εκατ. ευρώ, για τις αμοιβές των συμβασιούχων που «νοικιάζει» το υπουργείο στη ΝΕΡΙΤ με βάση τη μεταξύ τους σύμβαση το 2013, όταν μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ. Το ποσό αυτό αφορά την πληρωμή συμβάσεων από τον Μάιο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015.
Δεν θέλουν να υπογράψουν
Οι ιδιαίτερα χαμηλοί μισθοί με τους οποίους η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ καλεί τους 54 δημοσιογράφους που προσελήφθησαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου να υπογράψουν για να αναλάβουν υπηρεσία προκάλεσαν ανταρσία στις τάξεις των δημοσιογράφων της ΔΤ. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, που καλούσε τους δημοσιογράφους να μην υπογράψουν τη σύμβαση της ΝΕΡΙΤ, καθώς με αυτήν καταργείται η όποια προϋπηρεσία και προσλαμβάνονται όλοι με τον κατώτατο μισθό στο Δημόσιο, δηλαδή 800 ευρώ μεικτά! Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ κάλεσε τους πρώτους 54 δημοσιογράφους να υπογράψουν εντός δύο ημερών τη σύμβαση, σε διαφορετική περίπτωση θα εκληφθεί ως άρνηση της πρόσληψής τους. Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ δεν δέχθηκε καμία συζήτηση για το ύψος των μισθών, υποστηρίζοντας πως δεν ισχύει καμία σύμβαση εργασίας. Ύστερα από αυτό, 27 από τους 54, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του μορφώματος της ΔΤ, διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Μάη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…