ΧΑΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ-ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ;

Το χάος με το παράνομο κατέβασμα ταινιών και μουσικής από σάιτ που δεν έχουν τα νόμιμα δικαιώματα φέρνει και έσοδα από τη διαφήμιση. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής δεν είναι μόνο να χάνονται χρήματα για τις εταιρείες παραγωγής των οπτικοακουστικών έργων, με τις αντίστοιχες απώλειες για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να πλουτίζουν τα διάφορα σάιτ από τη διαφήμιση που κερδίζουν, χωρίς να αποδίδουν φόρους και φυσικά αγγελιόσημο!
εποε-logoΤα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον αναλυτικό φάκελο που είχε υποβάλει η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων σε δύο υπουργούς Πολιτισμού της ΝΔ, χωρίς να λάβει απάντηση. Η ΕΠΟΕ ζητάει να αλλάξει ο νόμος 2225/94 σε σχέση με την άρση του απορρήτου των προσώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία και με τη συμμετοχή της ΕΕΤΤ, που θα διακόπτει την πρόσβαση σε παράνομες ιστοσελίδες, με βάση την κοινοτική οδηγία, η οποία -όπως γράφαμε την περασμένη Κυριακή- εφαρμόστηκε στην Ιταλία με σημαντική επιτυχία. Αν εφαρμοστεί αυτό το δίπολο, η ΕΠΟΕ θεωρεί πως θα μπορέσει να προχωρήσει ο έλεγχος. Αν τα σάιτ δεν έχουν τα νόμιμα δικαιώματα των οπτικοακουστικών έργων, η διαφήμιση που φιλοξενούν θα πρέπει να θεωρείται παράνομη και το τιμολόγιο (αν έχει εκδοθεί) να θεωρείται εικονικό και να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Η ΕΠΟΕ υποστηρίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει και άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των υπευθύνων των παράνομων σάιτ, για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, αφού υπάρχουν αδήλωτα έσοδα από διαφημίσεις και συνδρομές μελών.
Το μέγεθος του φαινομένου της ψηφιακής πειρατείας είναι σημαντικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΟΕ, στον ελλαδικό χώρο πραγματοποιούνται καθημερινά 3.372.000 παράνομες θεάσεις και καταφορτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και σειρών και 748.000 καταφορτώσεις ψηφιακών αρχείων μουσικής, βιβλίων και παιχνιδιών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…