Loading…
Breaking News
recent

Στο κάλαθο ψηφιακή τεχνολογία και τις tv άδειες!

Encompass-Broadcast2[1]Κάποια στιγμή θα γινόταν το μπέρδεμα. Γενικά έχουν μπλέξει τις γραμμές και τις έννοιες. Ας τα ξεκαθαρίσουμε για να μην γελάμε με τις δηλώσεις των βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε τελική ανάλυση, έχουν περάσει ήδη επτά χρόνια(!) από την ψηφιακή μετάβαση, σε μεταβατικό στάδιο και σε κανονικό με τους καναλάρχες να έχουν εξ΄αρχής τα ηνία και την καθοδήγηση σε πολιτικές. Αυτό που θέλει να δώσει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να σπάσει υποτίθεται το απόστημα της διαπλοκής, είναι οι τηλεοπτικές άδειες περιεχομένου. Η ορολογία έχει αλλάξει ήδη από τον νόμο Ν.4070/2012 Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις με τον οποίο έχει εισαχθεί η διαφορά ανάμεσα σε παρόχους δικτύου και παρόχους περιεχομένου. Είχε προηγηθεί ο νόμος N.2867/2000 «Οργάνωση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιών και άλλες διατάξεις» (κατάργηση του N.2246). Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ως υπουργός Επικρατείας επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή φρόντισε να θωρακίσει τους καναλάρχες για τη νέα ψηφιακή εποχή, ρυθμίζοντας την ψηφιακή εκπομπή ανά κανάλι στο περίφημο “μεταβατικό στάδιο” της ψηφιακής τηλεόρασης. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε η Digea με τη συμμετοχή των καναλιών Mega, ANT1, Star, Alpha, ΣΚΑΙ και Alter. Οι καναλάρχες προετοιμάστηκαν και το 2012 που βγήκε ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων  Κοινή Υπουργική Απόφαση 2704/Β΄/5-10-2012) τον οποίο έφτιαξαν μόνοι τους σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπ. Μεταφορών Μενέλαο Δασκαλάκη, αλλάζοντας την πρόταση του υπουργείου σε αριθμό κέντρων εκπομπής. Έτσι ήταν πανέτοιμοι να διεκδικήσουν το ψηφιακό τηλεοπτικό φάσμα. Αυτό έγινε κατορθωτό με τον διαγωνισμό λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013. Μόνο η Digea διεκδίκησε τις συχνότητες και τις πήρες, 4 ψηφιακές, 4 multiplex όπως λέγονται, το καθένα από τα οποία χωράει την εκπομπή 4 ή 6 πανελλαδικών καναλιών σε standar definicion.
Σε περίπτωση εκπομπής HDTV, μπορεί να εκπέμψει μία συχνότητα 2 τηλεοπτικά προγράμματα. Η Digea προσφέροντας 18,3 εκατ. ευρώ πήρε όλες τις ψηφιακές συχνότητες για 15 χρόνια. (Ακόμη δεν τις έχει ξεπληρώσει αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τις άδειες περιεχομένου.  Η επιμονή της να ορίσει τον αριθμό των πανελλαδικών αδειών τις στοιχίζει αλλά μάλλον επιδιώκει αυτή την κόντρα και τον πόλεμο γιατί την βολεύει πολιτικά. Είναι πιο εύκολο να λέει πως τα βάζει με τη διαπλοκή, όταν παραδίπλα καταστρέφονται τα πάντα από την μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει κατά γράμμα. Η διαμάχη αυτή βολεύει και την Νέα Δημοκρατία, τι να πει πολιτκά αφού συμφωνεί και με τα δυο χέρια για όλες τις μνημονιακές πολιτικές.
Έτσι μετατρέπεται η τηλεοπτική αδειοδότηση σε μάχη για τη διαπλοκή με όρους που συχνά προκαλούν θυμηδία, αφού οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι άγνωστες στους περισσότερους βουλευτές που βγαίνουν και ξιφουλκούν για την τηλεοπτική αδειοδότηση, μπερδεύοντας τα σύκα με τη σκάφη.
Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών καθορίζεται πράγματι από το πόσες ψηφικές συχνότητες υπάρχουν. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 4 multiplex για τη Digea, επί 4 κανάλια, ίσον δυνατότητα εκπομπής 16 πανελλαδικών καναλιών. Έχει άλλα δυο multiplex η ΕΡΤ για τους δικούς της σταθμούς.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βγήκε πρόσφατα και απαιτεί ως το 2020 να δοθούν επιπλέον συχνότητες ελεύθερης λήψης στην κινητή τηλεφωνία. Η οποία πήρε ήδη το φάσμα από την 61η ως την 69η στα UHF το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα 1 στο φάσμα των 800 MΗz.. Είναι πιο φθηνές οι επενδύσεις σε αυτό το φάσμα και για αυτό τις δίνει η Ε.Ε που λειτουργεί ως “υπάλληλος” της κινητής επικοινωνίας. Τώρα, θέλει να δώσει το Ψηφιακό Μέρισμα 2, δηλαδή το φάσμα των 700MHz, ήτοι από την 51η ως και την 60η στα UHF. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ελεύθερη τηλεόραση χάνει κι άλλες συχνότητες, επίσης πρακτικά τα 6 multiplex γίνονται 4 για όλα τα κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά.
Όμως, υπάρχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις που ήδη ακολουθούνται στην Ευρώπη εδώ και δυο-τρία χρόνια. Αντί για ψηφιακή κωδικοποίηση MPEG 4, εφαρμόζουν νέο μοντέλο κωδικοποίησης και συμπίεσης με αποτελέσμα σε μια ψηφιακή συχνότητα να χωράνε πάλι έξι τηλεοπτικά προγράμματα!
Αναμένοντας τη σημερινή πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης που θα ορίσει τον φορέα των τηλεοπτικών αδειών, προσδοκούμε ότι θα γίνει και η ανακοίνωση για τον νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, με τον οποίο θα μικρύνει το φάσμα για ελεύθερη λήψη τηλεόρασης. Και τότε θα ξεκινήσει η νέα σφαγή στο πολιτικό σκηνικό…
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.