Loading…
Breaking News
recent

Σε τροχιά σαρωτικών εξελίξεων τα media

diafthora_copy_0Της Μ.Παπαχριστούδη στο περιοδικό HOT DOC
 Με βεβαιότητα θα είναι ένα θερμό για τα media καλοκαίρι. Και δεν μιλάμε μόνο για τη διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης που καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν στο μεταξύ δεν υπάρξει απόφαση αναστολής από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου- αρχές Αυγούστου. Αναφερόμαστε κυρίως στις …Τράπεζες. Και τα απλήρωτα δάνεια των media-κών επιχειρήσεων. Οι οποίες από μεγάλοι όμιλοι με δεκάδες άλλες θυγατρικές σε ποικίλους και διάφορους τομείς της οικονομίας, τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκαν σε συγκροτήματα παρά τα υψηλά δάνεια τους για ανύπαρκτες όπως αποδεικνύεται, επενδύσεις. Οι ιδιοκτήτες των κυρίαρχων συγκροτημάτων αφού εξήλθαν του Χρηματιστηρίου βρίσκονται σε εταιρικό αναβρασμό. Κι ας μην φαίνεται δημόσια απολύτως τίποτε.
Ο βασικός στόχος τους είναι να λάβουν τη διαβεβαίωση των τραπεζών η οποία προϋποθέτει και πολιτική συμφωνία με την κυβέρνηση, ότι δεν θα τους τινάξουν τον σχεδιασμό και προγραμματισμό στον αέρα. Όπως έγινε με το Mega που εξαιτίας κυρίως της στάσης των τριών μεγάλων μετόχων, Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη, οι τράπεζες απαιτούν ως τις 19 του μήνα την είσπραξη του κοινοπρακτικού δανείου. Μιλώντας για το Μega, αν δεν γίνει ένα θαύμα να παρουσιαστούν αίφνης τουλάχιστον 30 εκατομμύρια μετρητά, οδεύει προς λύση και εκκαθάριση. Ή προς πώληση από τις τράπεζες. Αλλά στο μεταξύ αρχίζει η διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης και το Mega δηλώνει πως δεν έχει καν τα 3 εκατ. ευρώ που απαιτούνται! Ο αναβρασμός πίσω από τις δημόσιες κινήσεις και ενέργειες αφορά στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου που επίσης χρωστάνε εκατομμύρια στις τράπεζες. Ο ΔΟΛ και ο Σταύρος Ψυχάρης ακροβατούν με τις τράπεζες να τηρούν στάση αναμονής για τα χρέη ύψους 198 εκατ. ευρώ, αναμονή που όπως όλα δείχνουν σύντομα θα τελειώσει. Το έτερο συγκρότημα του Mega, ο «Πήγασος» του Φώτη Μπόμπολα με χρέη στις τράπεζες ύψους 158 εκατ. ευρώ φέρεται να επεξεργάζεται το plan b για την εκδοτική εταιρεία.
Στο δια ταύτα βρίσκεται το λουκέτο στον εκδοτικό όμιλο και στη διάσωση μιας εκδοτικής εταιρείας. Για τους πλέον προσεκτικούς θα διαπιστώσουν πως πλέον εκτός από τον «Πήγασο» λειτουργεί και δραστηριοποιείται και η «Έθνος Α.Ε». Έτσι σε περίπτωση που οι τράπεζες απαιτήσουν τα δανεικά, θα πάρουν τον έλεγχο του συγκροτήματος το οποίο όμως θα έχει ήδη βουλιάξει. Σε αυτό το μοτίβο των άλλοτε ισχυρών εκδοτικών συγκροτημάτων κινείται συνολικά η αγορά των media. Χωρίς κανένα σχέδιο ή έστω θεσμική κατοχύρωση, τα ελληνικά media πέρασαν στην ηλεκτρονική εποχή με τους ίδιους όρους της παραδοσιακής διαπλοκής. Και αφήνουν τις παραδοσιακές εκδοτικές εταιρείες να καταρρεύσουν, παίρνοντας από αυτά μόνο τους τίτλους και το brand name της πολιτικής επιρροής.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.