Loading…
Breaking News
recent

Σε τροχιά σαρωτικών εξελίξεων τα media

diafthora_copy_0Της Μ.Παπαχριστούδη στο περιοδικό HOT DOC
 Με βεβαιότητα θα είναι ένα θερμό για τα media καλοκαίρι. Και δεν μιλάμε μόνο για τη διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης που καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν στο μεταξύ δεν υπάρξει απόφαση αναστολής από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου- αρχές Αυγούστου. Αναφερόμαστε κυρίως στις …Τράπεζες. Και τα απλήρωτα δάνεια των media-κών επιχειρήσεων. Οι οποίες από μεγάλοι όμιλοι με δεκάδες άλλες θυγατρικές σε ποικίλους και διάφορους τομείς της οικονομίας, τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκαν σε συγκροτήματα παρά τα υψηλά δάνεια τους για ανύπαρκτες όπως αποδεικνύεται, επενδύσεις. Οι ιδιοκτήτες των κυρίαρχων συγκροτημάτων αφού εξήλθαν του Χρηματιστηρίου βρίσκονται σε εταιρικό αναβρασμό. Κι ας μην φαίνεται δημόσια απολύτως τίποτε.
Ο βασικός στόχος τους είναι να λάβουν τη διαβεβαίωση των τραπεζών η οποία προϋποθέτει και πολιτική συμφωνία με την κυβέρνηση, ότι δεν θα τους τινάξουν τον σχεδιασμό και προγραμματισμό στον αέρα. Όπως έγινε με το Mega που εξαιτίας κυρίως της στάσης των τριών μεγάλων μετόχων, Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη, οι τράπεζες απαιτούν ως τις 19 του μήνα την είσπραξη του κοινοπρακτικού δανείου. Μιλώντας για το Μega, αν δεν γίνει ένα θαύμα να παρουσιαστούν αίφνης τουλάχιστον 30 εκατομμύρια μετρητά, οδεύει προς λύση και εκκαθάριση. Ή προς πώληση από τις τράπεζες. Αλλά στο μεταξύ αρχίζει η διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης και το Mega δηλώνει πως δεν έχει καν τα 3 εκατ. ευρώ που απαιτούνται! Ο αναβρασμός πίσω από τις δημόσιες κινήσεις και ενέργειες αφορά στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου που επίσης χρωστάνε εκατομμύρια στις τράπεζες. Ο ΔΟΛ και ο Σταύρος Ψυχάρης ακροβατούν με τις τράπεζες να τηρούν στάση αναμονής για τα χρέη ύψους 198 εκατ. ευρώ, αναμονή που όπως όλα δείχνουν σύντομα θα τελειώσει. Το έτερο συγκρότημα του Mega, ο «Πήγασος» του Φώτη Μπόμπολα με χρέη στις τράπεζες ύψους 158 εκατ. ευρώ φέρεται να επεξεργάζεται το plan b για την εκδοτική εταιρεία.
Στο δια ταύτα βρίσκεται το λουκέτο στον εκδοτικό όμιλο και στη διάσωση μιας εκδοτικής εταιρείας. Για τους πλέον προσεκτικούς θα διαπιστώσουν πως πλέον εκτός από τον «Πήγασο» λειτουργεί και δραστηριοποιείται και η «Έθνος Α.Ε». Έτσι σε περίπτωση που οι τράπεζες απαιτήσουν τα δανεικά, θα πάρουν τον έλεγχο του συγκροτήματος το οποίο όμως θα έχει ήδη βουλιάξει. Σε αυτό το μοτίβο των άλλοτε ισχυρών εκδοτικών συγκροτημάτων κινείται συνολικά η αγορά των media. Χωρίς κανένα σχέδιο ή έστω θεσμική κατοχύρωση, τα ελληνικά media πέρασαν στην ηλεκτρονική εποχή με τους ίδιους όρους της παραδοσιακής διαπλοκής. Και αφήνουν τις παραδοσιακές εκδοτικές εταιρείες να καταρρεύσουν, παίρνοντας από αυτά μόνο τους τίτλους και το brand name της πολιτικής επιρροής.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
«Από την Κυριακή 3 Δεκέμβρη αφήνουμε το χαρτί και ξαναγυρνάμε εκεί όπου γεννήθηκε ο "Γαύρος", στο διαδίκτυο. Αναστέλλουμε την έντυπη έκδοση και ρίχνουμε όλες μας τις δυναμεις στο σάιτ gavros. Ολοι οι εργαζόμενοι της έντυπης μορφής του Γαύρου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Ο "Γαύρος" θα συνεχίζει να υπάρχει ως ένθετο στην εφημερίδα "Πρωταθλητής"». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο σημείωμα της εφημερίδας "Γαύρος" η οποία αναστέλλει την κυκλοφορία της στα περίπτερα, προφανώς λόγω χαμηλών πωλήσεων (η πανελλαδκή κυκλοφορία του ήταν πάνω-κάτω 1.000 φύλλα). Σχετικά με την ένθεσή του στον "Πρωταθλητή", πρεπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η.. εφημερίδα του Πουλόπουλου στα τέλη Οκτωβρίου έγινε «Κόκκινος Πρωταθλητής» και άρχισε να μετράει αριθμό τευχών από το... μηδέν (γιατί άραγε;..).
Από το Blogger.