Loading…
Breaking News
recent

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα αλλάζει τα δεδομένα στον γραπτό Τύπο. Η πρόταση της Επιτροπής, αποδεχόμενη τον σημαντικό ρόλο του έντυπου Τύπου και την ανάγκη επενδύσεων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, αναγνωρίζει στους εκδότες το δικαίωμα να χαρακτηρίζονται κάτοχοι δικαιωμάτων περιεχομένου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη θεσμική διεκδίκηση δικαιωμάτων από τις παγκόσμιες πλατφόρμες διανομής περιεχομένου ενημέρωσης, όπως η Google, η Yahoo, η Biz κ.λπ. Πλατφόρμες που μέχρι τώρα χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των εφημερίδων δωρεάν, με αποτέλεσμα ο Τύπος να έχει μεγάλες απώλειες λόγω της πτώσης της κυκλοφορίας του.
Μέχρι σήμερα μεμονωμένοι εκδότες κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν απαιτήσει χρήματα από την Google μέσω των κυβερνήσεων, που έχουν εγκρίνει νόμους υπέρ του έντυπου Τύπου.
Με τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζεται πως οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν επωφεληθεί από τη μετάβαση στην ψηφιακή μορφή, καθώς και από τις επιγραμμικές υπηρεσίες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διανομείς ειδήσεων. Αυτό όμως μπορεί να οδήγησε σε διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, αλλά είχε δυσμενή επίπτωση στα έσοδα από διαφημίσεις και κατέστησε δυσκολότερη την αδειοδότηση και την επιβολή των δικαιωμάτων για τις εν λόγω εκδόσεις. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προτείνει να θεσπιστεί νέο συγγενικό δικαίωμα για τους εκδότες, παρόμοιο με το δικαίωμα που ήδη υπάρχει βάσει του δικαίου της ΕΕ για τους παραγωγούς ταινιών, τους παραγωγούς δίσκων (φωνογραφημάτων) και τους λοιπούς παράγοντες των κλάδων της δημιουργικότητας, όπως οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς. 
Επιπλέον, με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι εκδότες θα αναγκάζονται να ενημερώνουν τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους εκτελεστές του περιεχομένου που δημοσιεύουν για τα κέρδη που αποκομίζουν από τα πνευματικά δικαιώματα.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.