Ο ΕΔΟΕΑΠ ΕΧΕΙ ΜΟΛΙΣ 17 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σαράντα μέρες μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, της οιονεί εργοδοτικής εισφοράς εκδοτών και καναλαρχών, ο κλάδος των ΜΜΕ παραμένει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη! Μιλάμε για τα ταμεία σύνταξης, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, στο οποίο είναι ασφαλισμένοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, και τον ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο υγείας, πρόνοιας και επικούρησης, με 14.000 και πλέον ασφαλισμένους. Το υπουργείο Εργασίας, παρά τις ηχηρές δημόσιες δηλώσεις του, μέχρι σήμερα δεν έχει αντικαταστήσει την «εργοδοτική εισφορά» για τα ΜΜΕ, οχυρωμένο πίσω από την «άρνηση» της ΕΙΤΗΣΕΕ, μέσω του Πάνου Κυριακόπουλου, στη θεσμοθέτηση ασφαλιστικού φόρου επί του τζίρου όλων των ΜΜΕ.
Στο μεταξύ, μηδενίζονται εντός του Νοεμβρίου τα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να βάλει λουκέτο. Κάτι που έγινε απόλυτα κατανοητό στην κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων του την περασμένη Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ακόμη και οι υποστηρικτές του διαρκούς και ανοιχτού διαλόγου με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, όπως η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ, μίλησαν για την ανάγκη κινητοποιήσεων. Αποφάσεις, ωστόσο, δεν ελήφθησαν, καθώς η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, με το επιχείρημα πως δεν υπήρχε κόσμος στο τέλος της συνέλευσης, δεν έφερε κανένα θέμα προς ψηφοφορία.
Καβγάς και ευθύνες σε διοίκηση – συνδικαλιστές
Στη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, όπου μετείχαν περίπου 1.300 μέλη του Οργανισμού, υπήρξαν έντονες διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις ευθύνες στον χειρισμό του Ασφαλιστικού. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν σοκαριστικά. Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει στην Τράπεζα της Ελλάδας μόλις 17,5 εκατ. ευρώ από το αρχικό ποσό των 242 εκατ. ευρώ! Οι υποχρεώσεις του Ταμείου σε νοσηλευτικά ιδρύματα και συνεργάτες ανέρχονται σε 16,3 εκατ. ευρώ. Και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τον Δεκέμβριο θα δοθούν συντάξεις. Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει απαιτήσεις από μη απόδοση αγγελιοσήμου περασμένων χρόνων και από την εισφορά του 3% των εργαζομένων που παρακρατούν οι εργοδότες, ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται δικαστικά. Από αυτά, όμως, περίπου 7 εκατ. ευρώ αφορούν εταιρείες που έχουν πτωχεύσει!
Στη συνέλευση ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων για την τακτική που έχουν ακολουθήσει τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων, ενώ οι προτάσεις για άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις καταγράφηκαν… Οι Ενώσεις ζητούν από το υπουργείο τη θεσμοθέτηση του ασφαλιστικού πόρου στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο και τη διάθεση ποσού από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ. typologies.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…