13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Guglielmo Marconi κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων, θέτοντας σε εφαρμογή τις θεωρητικές δυνατότητες της ραδιοφωνικής μετάδοσης. Η πρώτη μετάδοση μουσικής και λόγου πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1906 από τον πρωτοπόρο της αμερικανικής ραδιοφωνίας, τον Reginald Aubrey Fessenden, ένα Αμερικάνο φυσικό και ηλεκτρολόγο μηχανικό που είχε γεννηθεί στον Καναδά Στις 13 Φεβρουαρίου του 1946 ιδρύθηκε το Ραδιόφωνο των Ηνωμένων Εθνών από τον ΟΗΕ.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση τόσο των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά. Στην αρχή, οι Ισπανοί επιθυμούσαν να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, εις μνήμην του Όρσον Γουέλς και της εκπομπής του που το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.
Το μήνυμα της UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2017
Ζούμε μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε και αποκτούμε πρόσβαση σε πληροφορίες - και, ακόμη, εν μέσω μιας βαθιάς αλλαγής, το ραδιόφωνο δεν ήταν ποτέ τόσο δυναμικό, τόσο σχετικό και τόσο σημαντικό. Σε μια περίοδο αναταραχής, ραδιόφωνο παρέχει μια σταθερή πλατφόρμα για να φέρει για να συσπειρώνει τις κοινότητες των ανθρώπων. Στο δρόμο για να εργαστούν, σε σπίτια, γραφεία και χωράφια, σε καιρούς ειρήνης, συγκρούσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το ραδιόφωνο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών και γνώσεων, που εκτείνονται σε γενιές και πολιτισμούς, μας εμπνέει με τον πλούτο της πολυμορφίας της ανθρωπότητας και μας συνδέει με τον κόσμο.
 Το ραδιόφωνο δίνει φωνή στις γυναίκες και τους άνδρες παντού. Ακούει στο κοινό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Είναι μια δύναμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και ένας ισχυρός καταλύτης για τις λύσεις στις προκλήσεις που όλες οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν. Αυτός είναι ο λόγος που το ραδιόφωνο είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στην Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Προωθώντας τις θεμελειώδεις ελευθερίες και την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου, στην εμβάθυνση της ενσωμάτωσης και του διαλόγου. Για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, το ραδιόφωνο μπορεί να προσφέρει ένα προσιτό και σε πραγματικό χρόνο μέσο για να γεφυρώσει τα χάσματα και να ενισχύσει το διάλογο. Αυτό απαιτεί μια νέα δέσμευση εκ μέρους όλων προς το ραδιόφωνο.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, οι ρυθμιστικές αρχές και το κοινό θα πρέπει να γαλουχηθούν και να συγκροτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του. Οι σύλλογοι και τα φόρουμ των ακροατών συσπειρώνουν κοινότητες γύρω από κοινά θέματα, δίνοντάς τους τη δύναμη να ακούσουν τους εαυτούς τους από τα ερτζιανά και να τους ακούσουμε και οι υπόλοιποι. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού τοποθετούν τους ακροατές και τις ακροάτριες στην καρδιά των εκπομπών.
Τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης δεν ήταν ποτέ τόσο ζωτικής σημασίας, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς την ενημέρωση και τη γνώση, σε μια εποχή που έχουν προσβληθεί οι έννοιες της «αλήθειας». Έτσι το ραδιόφωνο μπορεί να προσφέρει ένα φάρο για καινοτόμες λύσεις στα τοπικά προβλήματα, και να συνεχίσει να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, του διαλόγου και της ειρήνης. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, η UNESCO καλεί όλους να γαλουχήσουν τη δύναμη του ραδιοφώνου ώστε να προωθήσει το διάλογο και την ακρόαση που χρειαζόμαστε για τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
 Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια της UNESCO

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…