Loading…
Breaking News
recent

ΕΚΘΕΤΗ Η ΕΕΤΤ ΑΠΟ ΤΙΣ “ΛΕΥΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ” ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Παρέμβαση στην Digea προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ύστερα από επαφές που είχε στη Δυτική Μακεδονία. «Μετά τις καταγγελίες ότι 27 χωριά στα Γρεβενά δεν έχουν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, από αύριο κιόλας το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε νομικό και διοικητικό μέσο για να υποχρεώσει την Digea να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», έγραψε στο twitter. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν εντοπίζεται μόνο στα Γρεβενά, αφορά όλη την παραμεθόριο περιοχή της Ελλάδας. Οι λεγόμενες «λευκές περιοχές» είναι απόρροια της σύμβασης της Digea με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τον Φεβρουάριο του 2014. Τρία χρόνια μετά, η ψηφιακή τηλεόραση για όλη την Ελλάδα παραμένει μια άλυτη, τεχνολογικά και πολιτικά, υπόθεση. Η ΕΕΤΤ επέτρεψε στον ιδιώτη πάροχο δικτύου να εκπέμψει ψηφιακό σήμα μόνο σε 156 σημεία της Ελλάδας, τα οποία καλύπτουν το 95% της χώρας μόνο πληθυσμιακά και όχι γεωγραφικά. Με αποτέλεσμα σε περιοχές στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Κρήτη, ακόμη και στη Θεσσαλία, να είναι αδύνατη η εκπομπή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Η Digea έχει ως σταθερό σημείο τη σύμβαση με την ΕΕΤΤ, μέσω της οποίας της παραδόθηκαν όλες οι ψηφιακές συχνότητες της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια. Είχε, μάλιστα, την απαίτηση, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, να πληρώσουν οι δήμοι για την εγκατάσταση ψηφιακών αναμεταδοτών προκειμένου να υπάρχει τηλεόραση στις ακριτικές περιοχές. Ενέργεια που αντίκειται σαφώς στους κανόνες της ΕΕ για την κρατική ενίσχυση.
Ούτε όμως και στην ελληνική νομοθεσία προβλέπεται ρητά η κάλυψη τηλεοπτικού σήματος με εγκατάσταση πομπών από τους δήμους. Γι’ αυτό και η ΕΕΤΤ διευκόλυνε την Digea με απόφασή της το 2015 με την οποία όριζε πως ο ιδιώτης πάροχος δικτύου είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ψηφιακών αναμεταδοτών που θα τοποθετήσουν οι δήμοι στις «λευκές περιοχές»! Και πράγματι ορισμένοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, μετέτρεψαν τους αναλογικούς πομπούς τους σε ψηφιακούς για να έχουν πρόσβαση οι δημότες τους στο ψηφιακό σήμα. Άλλοι δήμοι πάλι παραχώρησαν στην Digea τους οικίσκους που διέθεταν σε διάφορα μικρά κέντρα αναμεταδοτών.
Μέχρι και σήμερα κανείς από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς δεν έχει χαρτογραφήσει πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση στην ψηφιακή τηλεόραση. Η ΕΕΤΤ συνεχίζει να πιστοποιεί την επάρκεια της Digea, ενώ δεκάδες χωριά δεν έχουν τηλεόραση. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι πολίτες έχουν στραφεί στη συνδρομητική τηλεόραση για να βλέπουν ελληνικά κανάλια. Και με δεδομένο ότι ο νέος ψηφιακός χάρτης που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Μεταφορών, ο οποίος προέβλεπε την υποχρέωση εκπομπής τόσο για την Digea όσο και για την ΕΡΤ σε 320 σημεία εκπομπής, αποσύρθηκε, είναι βέβαιο πως οι «λευκές περιοχές» θα παραμείνουν χωρίς τηλεόραση για πολύ καιρό. Από την πλευρά της, η Digea εμφανίζεται έτοιμη να καλύψει τα κενά μέσω δορυφόρου και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση σε όλα τα ανοικτά θέματα.
Το Παρόν
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
«Από την Κυριακή 3 Δεκέμβρη αφήνουμε το χαρτί και ξαναγυρνάμε εκεί όπου γεννήθηκε ο "Γαύρος", στο διαδίκτυο. Αναστέλλουμε την έντυπη έκδοση και ρίχνουμε όλες μας τις δυναμεις στο σάιτ gavros. Ολοι οι εργαζόμενοι της έντυπης μορφής του Γαύρου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί παραμένουν στη θέση τους και συνεχίζουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Ο "Γαύρος" θα συνεχίζει να υπάρχει ως ένθετο στην εφημερίδα "Πρωταθλητής"». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο σημείωμα της εφημερίδας "Γαύρος" η οποία αναστέλλει την κυκλοφορία της στα περίπτερα, προφανώς λόγω χαμηλών πωλήσεων (η πανελλαδκή κυκλοφορία του ήταν πάνω-κάτω 1.000 φύλλα). Σχετικά με την ένθεσή του στον "Πρωταθλητή", πρεπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η.. εφημερίδα του Πουλόπουλου στα τέλη Οκτωβρίου έγινε «Κόκκινος Πρωταθλητής» και άρχισε να μετράει αριθμό τευχών από το... μηδέν (γιατί άραγε;..).
Από το Blogger.