Loading…
Breaking News
recent

Αποσύρθηκε ο νέος ψηφιακός χάρτης

To editorial στο περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Φεβρουαρίου Δεν πρόλαβε η αγορά να τον δει, ούτε να λογαριάσει καλά –καλά τις επιπτώσεις από την τυχόν εφαρμογή του. Κι όσοι ιδιοκτήτες περιφερειακών καναλιών άκουσαν τον καθηγητή Χρήστο Καψάλη τον Νοέμβριο του 2016 να εξηγεί το νέο καθεστώς στο φάσμα, θα πρέπει να ξεχάσουν όσα έμαθαν. Το 2017 άρχισε με μια ακόμη ανατροπή.
Ο ψηφιακός χάρτης που είχε αναλάβει να φτιάξει το υπουργείο Μεταφορών και ανατέθηκε από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη στο ΕΜΠ, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε ανεπίσημα μια εβδομάδα πριν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής τηλεόρασης στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, συμπαρέσυρε και όλα τα μέχρι τότε δεδομένα. Αρκεί να σημειώσουμε, για παράδειγμα, πως μετά τη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων, ανακοινώθηκε ανεπίσημα πάλι, πως μπήκε στο συρτάρι η μηνυτήρια αναφορά Σπίρτζη για την ΕΕΤΤ, τη Digea και την παραχώρηση του τηλεοπτικού φάσματος το 2014. Κι ενώ ήταν φανερό σε όλους πως η δημιουργία νέου ψηφιακού χάρτη (τον οποίο όπως θυμάστε είχαμε αποκαλύψει στο περιοδικό και την ιστοσελίδα digitaltvinfo.gr) συνδεόταν άμεσα με το στόχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χορηγήσει μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, βρέθηκε η αιτιολογία για την απόσυρσή του.
Ο χάρτης μπήκε στο συρτάρι, λένε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, επειδή δεν προέβλεπε τη χορήγηση της μπάντας των 700MHz στις τηλεπικοινωνίες ως το 2020! Μια εξέλιξη που βεβαίως ήταν γνωστό στη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών εδώ και πολύ καιρό, έναν τουλάχιστον χρόνο, αφού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διαβουλεύσεις για το φάσμα των 700 MHz είχαν προκαλέσει σημαντική κινητοποίηση όλων των αγορών. Τόσο σε τηλεπικοινωνίες όσο και στην ελεύθερη τηλεόραση. Η ανακοίνωση βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και είναι πλέον οριστικό πως το φάσμα των 700 MHz θα αποδοθεί στις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη του 5G ενώ μέχρι το 2030, όπως ελπίζεται, δεν θα χάσει η ελεύθερη τηλεόραση κι άλλο φάσμα συχνοτήτων. Προφανώς και έπαιξαν ρόλο στην απόσυρση του νέου ψηφιακού χάρτη οι νέες εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεγαλύτερο ωστόσο ρόλο φρονούμε πως έπαιξε η αποτυχία της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών σε 4 τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Και το εκ νέου άνοιγμα του παιχνιδιού τηλεοπτικών αδειών με πρωταγωνιστικό πλέον το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Όπως λένε για παράδειγμα οι πληροφορίες μας, ήδη στο υπουργείο μιλάνε για μεγαλύτερο αριθμό αδειών ελεύθερης τηλεόρασης, ως και έξι ακούστηκε. Το μόνο μέλημα της κυβέρνησης πλέον είναι το πως θα εξαναγκαστούν οι σταθμοί, είτε με νόμιμη άδεια, είτε με προσωρινής νομιμότητας, να πληρώσουν τα περίπου 25 εκατ. το χρόνο.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.