Loading…
Breaking News
recent

Η καραμέλα του λαϊκισμού και ο πολιτικός αμοραλισμός

Γράφει ο Βαγγέλης Δεληπέτρος*

Οι πολιτικοί έχουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα: θεωρούν ότι πάντοτε, για όλα τα στραβά, ευθύνονται οι άλλοι!
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν, δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, με οποιαδήποτε ευκαιρία, πραγματική, όπως μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, ή τραβηγμένη από τα μαλλιά, όπως η παρουσίαση ενός βιβλίου, αντί να μιλήσει για τις θέσεις του, για τα βασικά έστω του τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από τον βάλτο, αρχίζει να πιπιλάει την γνωστή πλέον καραμέλα: Φταίει ο “λαϊκισμός”.
Αδυνατώντας προφανώς να σκιαγραφήσει έστω το “εθνικό σχέδιο ανάταξης”, στο οποίο συχνά αναφέρεται αλλά ποτέ δεν παρουσιάζει, ο Κυρ. Μητσοτάκης καταφεύγει στην γενικολογία και τις βολές κατά του “αντιπάλου”. Ο οποίος αντίπαλος μπορεί είναι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως.. βασικός κομματικός φορέας του “λαϊκισμού”, αλλά δεν είναι ο μόνος. Με το τσουβάλιασμα που επιχειρεί η ΝΔ, οι “λαϊκιστές” είναι σχεδόν όλοι όσοι δεν εντάσσονται στο σχέδιο εφόδου προς την διακυβέρνηση που οραματίζονται τα στελέχη της.
Αν εξαιρέσουμε λοιπόν, τον Σημίτη, τον Βενιζέλο, τον Φλωρίδη, την Άννα Διαμαντοπούλου και ορισμένους δορυφόρους τους που κυκλοφορούν επίσης ως “αντιλαϊκιστές”και είναι εξ αντικειμένου συνομιλητές της ΝΔ, “αντίπαλοι” είναι όλοι οι άλλοι που δεν στοιχίζονται πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση και οι οποίοι επιμένουν να μην βλέπουν... αλήθειες στη “Συμφωνία Αλήθειας” του “μεταρρυθμισμού”.
Γιατί μπορεί προς στιγμήν να ακούγεται πολύ “εκσυγχρονιστική” η φράση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τον “τεκμηριωμένο, ορθό και ρεαλιστικό λόγο” της παράταξής του, που “πατάει πάνω σε δεδομένα” αλλά αν αναζητήσουμε αυτά τα “δεδομένα” κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε μαύρη τρύπα!
Γιατί είναι άλλο να μιλάς για το “εθνικό σχέδιο” που χρειάζεται η χώρα και άλλο να το εκπονείς. Είναι άλλο να επικαλείσαι “δεδομένα” και άλλο να τα παρουσιάζεις. Και βέβαια, είναι άλλο να εκφωνείς ένα σύνθημα όπως η “Συμφωνία Αλήθειας” και άλλο να λες αλήθειες.
Έτσι, όσο προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις κι αν χρησιμοποιούν ο πρόεδρος της ΝΔ και οι επιτελείς του, όσο και να βάλλουν κατά του “λαϊκισμού”, η αλήθεια δεν κρύβεται, όπως δεν κρύβεται και ο δικός τους αφόρητος λαϊκισμός.
Γιατί αυτοί μπορεί να μας ανακοινώνουν λ.χ. ότι στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης”, όπως είχε τονίσει όταν συνάντησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι “χρειάζεται εθνικό σχέδιο ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής” αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν μας έγινε η τιμή να πληροφορηθούμε αυτό το... σχέδιο.
Και όταν οι υπέρμαχοι της “Συμφωνίας Αλήθειας” κρατούν “μυστικό” αυτό το φοβερό και τρομερό “εθνικό σχέδιο” που θα σώσει την χώρα και θα μας επαναφέρει στην κανονικότητα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή, το σχέδιο απλώς... δεν υπάρχει, και για αυτό διαρκώς εξαγγέλλεται χωρίς ποτέ να γίνεται... πενηνταράκια, ή, υπάρχει μεν αλλά δεν είναι ούτε καινοτόμο, ούτε “σωτήριο”, οπότε οι “αντιλαϊκιστές” μας το κρατούν κρυφό για να μην χαλάσει η σούπα της “μεταρρυθμιστικής αφήγησης”.
Αλλά αυτό είναι καθαρή διγλωσσία και ατόφιος λαϊκισμός.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος, είναι δημοσιογράφος και το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο news247
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.