Loading…
Breaking News
recent

ΓΙΑΤΙ Η ΕΡΤ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ;

Σταθερός αιμοδότης του Δημοσίου η ΕΡΤ Της Αγγέλας Νταρζάνου στην “Αυγή”
Από την επαναλειτουργία της μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η διοίκηση των Δ. Τσακνή και Λ. Ταγματάρχη στη Βουλή, η ΕΡΤ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 79 εξωτερικών παραγωγών, με μέσο κόστος επεισοδίου τα 6.000 ευρώ. Επίσης στην υλοποίηση 5 μεικτών παραγωγών -εκ των οποίων οι 4 για καθημερινό πρόγραμμα- με συνολικό κόστος 510.000 ευρώ. Σταθερά πλεονάσματα εμφανίζει η ΕΡΤ τα τελευταία έξι χρόνια και ενισχύει το Δημόσιο ταμείο με 50 εκατ. ευρώ ετησίως, μνημονιακή υποχρέωση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια όλο το πλεόνασμα της ΕΡΤ, σχεδόν 70 εκατ. το 2016, κατευθύνεται στο Δημόσιο, τόσο για την εξυπηρέτηση του χρέους όσο και για κοινωνικές ανάγκες. Τα πλεονάσματα προέρχονται από το βασικό έσοδο της ΕΡΤ, το ανταποδοτικό τέλος, ύψους 182 εκατ. ευρώ το 2016. Προ κρίσης άγγιζε τα 300 εκατ. ευρώ και συχνά επιδοτούνταν και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ σήμερα τον ενισχύει.
Από την επαναλειτουργία της μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η διοίκηση των Δ. Τσακνή και Λ. Ταγματάρχη στη Βουλή, η ΕΡΤ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 79 εξωτερικών παραγωγών, με μέσο κόστος επεισοδίου τα 6.000 ευρώ. Επίσης στην υλοποίηση 5 μεικτών παραγωγών -εκ των οποίων οι 4 για καθημερινό πρόγραμμα- με συνολικό κόστος 510.000 ευρώ. Στον κινηματογράφο, για την ενίσχυση της παραγωγής μέσω του «1,5%», η ΕΡΤ κατέβαλε 4,8 εκατ. ευρώ τον περασμένο χρόνο, ενώ για ταινίες μικρού μήκους αναβίωσε το πρόγραμμα «Μικροφίλμ» ενισχύοντας με 300.000 ευρώ. Παράλληλα, ενίσχυσε συνολικά 21 Φεστιβάλ κινηματογράφου, με συνολικό ποσό 390.000 ευρώ. Για ελληνικές σειρές μυθοπλασίας, κωμικές και δραματικές, έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 50 προτάσεις, μετά από προκήρυξη. Στο προσεχές διάστημα η ειδική επιτροπή για την εξέταση των προτάσεων, με πρόεδρο τον Μιχάλη Γρηγορίου, θα παρουσιάσει στο Δ.Σ. τις προτάσεις και θα εισηγηθεί, προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραγωγές μέσα στο καλοκαίρι. Οι επενδύσεις το 2016 (αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και μίσθωση προγράμματος) μόλις ξεπέρασαν τα 26 εκατ. ευρώ.
Η αγορά εξοπλισμού δεν ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ, καθώς κόλλησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η αγορά ψηφιακών πομπών. Η μίσθωση προγράμματος, σύμφωνα με τη διοίκηση, ανήλθε σε 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό υπολογίζεται ότι κατευθύνεται στην αγορά δικαιωμάτων για μεταδόσεις Champions League, Europa League, Euroleague, Eurocup κ.ά. αθλητικές διοργανώσεις. Για την επόμενη τηλεοπτική περίοδο 2017-18 η ΕΡΤ θα διεκδικήσει επιπλέον το Mundial, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Αν και το αθλητικό πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι υπερπλήρες και μάλλον δυσανάλογα μεγάλης διάρκειας, το έσοδό της από διαφήμιση (7,7 εκατ. ευρώ) προέρχεται από αθλητικές μεταδόσεις. Το μισθολογικό κόστος, 55 εκατ. ετησίως, αποτελεί το 30,6% των εσόδων της ΕΡΤ και έχει μειωθεί σοβαρά, καθώς προ κρίσης είχε ξεπεράσει το 50% των εσόδων.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Ημιτελής πέρασε η διάταξη για την επιβολή τέλους 2% επί των πωλήσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και έξυπνων κινητών τηλεφώνων, υπέρ των δημιουργών, στον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα. Στο άρθρο δεν περιλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις εφημερίδες και τα sites και το προϊόν της εργασίας τους αναπαράγεται από τις συγκεκριμένες συσκευές, χωρίς την καταβολή εύλογης αμοιβής. Τα χρήματα, αφού γίνει ο διαχωρισμός, θα καταβάλλονται μάλλον στον ΟΣΔΕΛ, τον οποίο έχουν εμπιστευτεί οι εκδότες για την εκπροσώπησή τους, όπως και κάποιοι δημοσιογράφοι. Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής μιλάει για «χαράτσι».
Από το Blogger.