Loading…
Breaking News
recent

O ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ...

Από τον Γιώργο Κατερίνη 
Το Σάββατο 8/4 πήρα το λόγο στη Γεν. συνέλευση της ΕΣΠΗΤ για να επισημάνω μια πραγματικότητα που φαίνεται να την αγνοούν πολλοί συνδικαλιστές του κλάδου μας, οι οποίοι για άλλη μια φορά εκστόμισαν τις γνωστές κορώνες περί συνδικάτου τύπου, ενιαίου ταμείου κ.λπ. για να καταλήξουν στον «αγώνα» που δίνουν για να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.
Είθε να σωθεί! Όμως για μένα και για το σύνολο μάλλον των συμμετεχόντων στη συνέλευση αυτή, όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΣΠΗΤ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΤΕΡ, της ΕΤΙΤΑ αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι ο ΕΦΚΑ. Εμείς ήδη είμαστε ασφαλισμένοι στον ενιαίο «κουβά» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οι εισφορές που έχουμε καταβάλει έχουν πάει είτε στον ΕΦΚΑ είτε στο ΕΤΕΑΕΠ (ναι, υπάρχει και το επικουρικό, που εδώ και χρόνια πηγαίνει σε άλλο ενιαίο «κουβά») και πλέον οι εργοδότες μας (όσοι από εμάς είμαστε τυχεροί και δουλεύουμε σε εργοδότη που μας ασφαλίζει) καλούνται να πληρώσουν αυξημένες εισφορές. Δυστυχώς από κάποιους αυτόκλητους υπερασπιστές της κυβέρνησης αμφισβητήθηκε η πραγματικότητα αυτή, γι αυτό οφείλω να επαναλάβω όσα υποστήριξα. Το αγγελιόσημο, το οποίο πλέον καταργήθηκε, έκρυβε μια πραγματικότητα την οποία πολλοί συνδικαλιστές του κλάδου μας θέλουν να ξεχνούν.
Οι εργοδότες του τύπου απολάμβαναν επί δεκαετίες ένα ειδικό ευνοϊκό καθεστώς εισφοροαπαλλαγής, αφού οι εργοδοτικές εισφορές στον κλάδο του τύπου ήταν σκανδαλωδώς ελάχιστες (οι δε εργοδότες των ημερήσιων εφημερίδων δεν πλήρωναν σχεδόν τίποτα). Δυστυχώς αυτό το καθεστώς βρισκόταν στο συνδικαλιστικό απυρόβλητο – πλην ελάχιστων μειοψηφικών φωνών. Πριν βάλει, λοιπόν, τέρμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο αγγελιόσημο, είχε φροντίσει με το νόμο Κατρούγκαλου να εξομοιώσει τις εργοδοτικές εισφορές στα ΜΜΕ με αυτές του πρώην ΙΚΑ, δίνοντας και μια μικρή μεταβατική περίοδο. Έτσι από 1/1/2017 το σύνολο των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι εργοδότες του τύπου είναι αυξημένες κατά δέκα ολόκληρες μονάδες, δηλαδή συνολικά φθάνουν στο 40,69% (το οποίο από 1/1/2020 θα φθάσει στο 45,06%). -Θα τα πληρώσουν αυτά τα αυξημένα ποσά οι εργοδότες μας; Ή θα αναζητήσουν τρόπους να τα αποφύγουν ή και να τα μετακυλήσουν στους εργαζόμενους; Το ερώτημα αυτό ισχύει για το σύνολο των εργοδοτών των ΜΜΕ και κυρίως για τους μεγάλους μιντιάρχες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν κηρύξει στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους. -Ένα επόμενο ερώτημα είναι: αυτοί οι εργοδότες θα δεχθούν να πληρώσουν επιπλέον πόρο για να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ; Ή αυτό που αναζητούν μέσα από τις τριμερείς συζητήσεις με κυβέρνηση και συνδικάτα είναι πώς θα μετακυλήσουν σε άλλες… πλάτες τους απαραίτητους πόρους, ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα σκανδαλώδη προνόμιά τους; -Το τρίτο και τελευταίο ερώτημα είναι το εξής: Με ποιο τεχνικό τρόπο θα πραγματοποιηθεί (αν και εφόσον) η μετάβαση των μελών της ΕΣΠΗΤ και των άλλων σωματείων στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ; Πώς και από πού θα μεταφερθούν οι εισφορές που ήδη καταβάλουμε για υγεία και επικούρηση; Και τι ταμείο θα είναι αυτό, αν δεν μεταλλαχθεί σε επαγγελματικό (όπως ισχυρίζεται η συνδικαλιστική μας ηγεσία);
Πότε θα τα μάθουμε όλα αυτά για να γνωρίζουμε αν είναι προς το «συμφέρον» μας μια τέτοια μετάβαση; Είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση το ασφαλιστικό για να περιορίζεται η συζήτηση στους τέσσερις τοίχους των σωματείων μας και να μην αντιλαμβάνονται οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες την πραγματικότητα (αυτή που ζουν όλοι οι εργαζόμενοι ως συνέπεια των τριών μνημονίων και που θα ζήσουν μετά το επερχόμενο τέταρτο). Η ασφαλιστική ενοποίηση δεν μπορεί να γίνει με το πιστόλι στον κρόταφο, με καταληστευμένα ταμεία και με την ανεργία ή τη μαύρη εργασία στον κλάδο να οργιάζει. Είναι ωραίο το όνειρο μιας καλύτερης περίθαλψης, αλλά απαιτεί αγώνα και όχι αναλογιστικές μελέτες και κούφιες διακηρύξεις ενότητας, σαν αυτές δηλαδή που μας έφεραν μέχρι εδώ. Και μια πρόταση, που ακούστηκε στη συνέλευση της ΕΣΠΗΤ από πολλούς: επισκεφτείτε τα μαγαζιά, ειδικά του ιντερνετικού τύπου να δείτε ποια είναι εκεί τα προβλήματα. Με 300 ευρώ μισθό αμφιβάλω αν το θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους είναι ο ΕΔΟΕΑΠ. Γιώργος Κατερίνης Υ.Γ. Για όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν τα στοιχεία που περιγράφω επισυνάπτω την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που αφορά τα πρώην Ταμεία μας. Η πρώτη πληρωμή με τα αυξημένα ποσοστά εργοδοτικών εισφορών ξεκινά από τις 13/4/2017 για το μήνα Φεβρουάριο και έπεται η αναδρομική τακτοποίηση και του Ιανουαρίου. Έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιμετωπίσουν οι εργοδότες μας αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ελπίζω οι «συνάδελφοι» της ΕΠΗΕΑ να μας ενημερώσουν, εκτός και αν προσκρούουν στα… προσωπικά δεδομένα των αφεντικών. http://www.efka.gov.gr/_memos/files/EGK_19_28-03-2017.pdf
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.