Loading…
Breaking News
recent

Freedom House: Υποχώρηση στην ελευθερία του Τύπου το 2016

Η ελευθερία του Τύπου υποχώρησε και το 2016 σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούν ηγέτες πολλών χωρών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης Freedom House, η οποία φοβάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. 
Περίπου το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος δεν είναι ελεύθερος, επισημαίνει η Freedom House, καθώς ο δείκτης που χρησιμοποιεί για να μετρά την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και 13 χρόνια. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κατάσταση του Τύπου επιδεινώθηκε σε πολλές χώρες, κυρίως στην Τουρκία, την Πολωνία, το Μπουρούντι, τη Βολιβία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Η Κίνα και η Ρωσία έλαβαν νέα μέτρα για να ελέγξουν ακόμη πιο στενά τα μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλει η Freedom House. Μάλιστα η Ρωσία προσπάθησε να επεκτείνει την επιρροή που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης και πέρα από τα σύνορά της, στις ΗΠΑ με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών. 
«Ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να συνεχιστεί, απουσία ενός ισχυρού προσανατολισμού των ΗΠΑ, των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων δημοκρατιών», προειδοποιεί η οργάνωση. Η έκθεση της Freedom House, που καλύπτει 199 χώρες, παρατηρεί ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν μια από τις πιο ανεκτικές χώρες του κόσμου απέναντι στον Τύπο», ωστόσο πέρυσι παρατηρήθηκε μια «μέτρια επιδείνωση» στην κατάσταση. 
Η οργάνωση προειδοποιεί ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίσει να επικρίνει «σφοδρά τη δημοσιογραφία των γεγονότων» και λάβει μέτρα που θα απειλήσουν την ελευθερία του Τύπου, η ικανότητα των ΗΠΑ να ασκούν «πίεση» σε άλλα κράτη που κάνουν λογοκρισία θα περιοριστεί. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα συμφωνεί με τα συμπεράσματα της έκθεσης των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία «ποτέ ως τώρα δεν απειλείτο τόσο η ελευθερία του Τύπου». (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.