Δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο απαιτούν την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

Οι δημοσιογράφοι μιλούν για τον Juliuan Assange
Οι επικίνδυνες εποχές απαιτούν ατρόμητη δημοσιογραφία 
Πρός όλους τους συναδέλφους και προς όλες τις Ενώσεις Συντάκτών: Η παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα ξεκινά αγώνα για την σωτηρία του Τζούλιαν Ασανζ. Οι υπογραφές όλων μας – μελών ή μη των ενώσεων- μετράνε. Ψηφίστε εδώ
Ο Julian Assange, ιδρυτής και εκδότης του WikiLeaks, κρατείται σήμερα στην υψηλής ασφαλείας φυλακή Belmarsh στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετωπίζει την πιθανή έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ποινική δίωξη στο πλαίσιο του νόμου περί κατασκοπείας. Κινδυνεύει μέχρι 175 χρόνια φυλάκισης επειδή δημοσιοποίησε έγγραφα του αμερικάνικου στρατού για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τα «Ημερολόγια πολέμου» παρείχαν στοιχεία ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τις δραστηριότητες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και διέπραξε εγκλήματα πολέμου . Η δικαστική ενέργεια που κινείται κατά του κ. Assange θέτει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενογια τους δημοσιογράφους, τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία του Τύπου .

Εμείς, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για την ευημερία του κ. Assange, για τη συνεχιζόμενη κράτηση και για τις απίστευτα σκληρές κατηγορίες κατασκοπείας.
Η υπόθεση αυτή αφορά στην καρδιά της αρχής της ελευθερίας του λόγου. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να διώξει τον κ. Assange για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τις κυβερνήσεις να ασκήσουν δίωξη σε δημοσιογράφους οπουδήποτε, ένα άκρως ανησηχυτικό προηγούμενο για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως. Επίσης, η κατηγορία περί κατασκοπείας κατά των χρηστών που δημοσιεύουν υλικό που παρέχεται από τους καταγγέλλοντες είναι η πρώτη και πρέπει να ανησυχησει κάθε δημοσιογράφο και εκδότη .
Σε μια δημοκρατία, οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποκαλύψουν εγκλήματα πολέμου και περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποίησης χωρίς να χρειάζεται να πάνε στη φυλακή. Είναι ο ίδιος ο ρόλος του Τύπου σε μια δημοκρατία. Εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν νόμους κατασκοπείας εναντίον δημοσιογράφων και εκδοτών, στερούνται της σημαντικότερης και παραδοσιακής υπεράσπισης – της δράσης τους προς το δημόσιο συμφέρον – που δεν ισχύει βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.
Πριν από τη μετακόμισή του στη φυλακή Belmarsh, ο κ. Assange πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο υπό κατ ‘οίκον περιορισμό και έπειτα επτά χρόνια στο εσωτερικό της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγιναν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένων των νομικά προνομιούχων συζητήσεών του που κατασκοπεύουν οι οργανισμοί που λαμβάνουν άμεση εντολή από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Οι δημοσιογράφοι που τον επισκέφθηκαν υποβλήθηκαν σε διασταυρούμενη παρακολούθηση . Είχε περιοριστεί η πρόσβαση σε νομική άμυνα και ιατρική περίθαλψηκαι στερήθηκε ακόμη και τον ήλιο!  Τον Απρίλιο του 2019, η κυβέρνηση Moreno επέτρεψε στους βρετανούς αξιωματικούς να εισέλθουν στην πρεσβεία του Ισημερινού και να συλλάβουν τον κ. Assange. Από τότε κρατείται σε απομόνωση έως και 23 ώρες την ημέρα.  Η σωματική και ψυχική του υγεία έχει επιδεινωθεί σοβαρά 
Ήδη από το 2015 η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD) διαπίστωσε ότι ο κ. Assange κρατήθηκε αυθαίρετα και στερήθηκε την ελευθερία του και ζήτησε την απελευθέρωσή του και την καταβολή αποζημίωσης. Τον Μάιο του 2019, το WGAD επανέλαβε τις ανησυχίες του και ζήτησε την αποκατάσταση της προσωπικής του ελευθερίας.
Καθιστούμε τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισημερινού και της Σουηδίας υπεύθυνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες υποβλήθηκε ο κ. Assange.
Ο Julian Assange έχει συμβάλει σημαντικά στη δημοσιογραφία του δημόσιου συμφέροντος, τη διαφάνεια και την ευθύνη της κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος διαχωρίζεται και διώκεται για τη δημοσίευση πληροφοριών που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν παρακρατηθεί από το κοινό. Το έργο του έχει αναγνωριστεί από το Βραβείο Walkley για την Εξαιρετική Συμβολή στη Δημοσιογραφία το 2011, το Βραβείο Martha Gellhorn για τη Δημοσιογραφία, το Βραβείο Ευρετηρίου για τη λογοκρισία, το Βραβείο Νέων Μέσων του Economist, το Βραβείο Νέων Μέσων της Διεθνούς Αμνηστίας, το Βραβείο Gavin MacFadyen του 2019 πολλοι αλλοι. Το WikiLeaks έχει επίσης υποδειχθεί για το βραβείο UN Mandela το 2015 και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επτά φορές (2010-2015, 2019).
Η αναφορά των καταχρήσεων και εγκλημάτων του κ. Assange είναι ιστορικής σημασίας, όπως συνέβαλαν οι συνήγοροι Edward Snowden, Chelsea Manning και Reality Winner, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε εξορία ή φυλακισμένοι. Όλοι έχουν αντιμετωπίσει αμείλικτες εκστρατείες λάσπης και συκοφαντίας.  Η συστηματική κατάχρηση των δικαιωμάτων του κ. Assange τα τελευταία εννέα χρόνια κατανοήθηκε και καταγγέλθηκε από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων , τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τις κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων . (…)
Ως δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικές οργανώσεις που πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία ενημέρωσης και το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζουν, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Julian Assange.
Καλούμε τις κυβερνήσεις μας, όλους τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και τους συναδέλφους δημοσιογράφους να ζητήσουν τον τερματισμό της νομικής εκστρατείας που διεξάγεται εναντίον του για το έγκλημα της αποκάλυψης εγκλημάτων πολέμου.
Καλούμε τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους να ενημερώσουν με ακρίβεια το κοινό σχετικά με αυτή την κατάχρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Καλούμε όλους τους δημοσιογράφους να μιλήσουν για την υπεράσπιση του Julian Assange σε αυτή την κρίσιμη στιγμή .

Οι επικίνδυνες εποχές απαιτούν ατρόμητη δημοσιογραφία . 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…