ΟΧΙ στα τηλεσκουπίδια, ΝΑΙ στην έγκυρη ενημέρωση…

Να αντιδράσει ο δημοσιογραφικός κόσμος σε reality, που μειώνουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, θεωρώντας ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος θα πρέπει να ενδιαφέρεται πρωτίστως για το κύρος, την αξιοπιστία και την ευπρέπεια των Μέσων Ενημέρωσης, ιδιαίτερα δε.. των ραδιοτηλεοπτικών, ασχολήθηκε με το θέμα της προβολής εκπομπής reality (Big Brother) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και με τον θόρυβο, που ακολούθησε.
Το Συμβούλιο κρίνει ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, που σχετίζεται με την μείωση του επιπέδου της κουλτούρας της ελληνικής κοινωνίας, την κατάπτωση αξιών, την προσβολή της αισθητικής και των αρχών της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την μειωτική – υβριστική στάση απέναντι στο γυναικείο φύλο, μετά και τις αναφορές παίκτη του Big Brother σε βιασμό γυναικών.
Ανεξάρτητα από το ότι επελήφθη το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με ανάθεση της υπόθεσης σε εισηγητή του, ώστε σε κάποια στιγμή να αποφανθεί ως αρμόδιο όργανο, το Συμβούλιο Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης επιθυμεί να επισημάνει άμεσα τα εξής:

  • Ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν μπορεί να σιωπά απέναντι σε τέτοιου επιπέδου εκπομπές, που συμπαρασύρουν και μειώνουν την συνολική εικόνα των ΜΜΕ με αρνητικές επιδράσεις στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία.
  • Η πολύωρη προβολή του συγκεκριμένου reality και οι εκφράσεις, που ακούγονται, σαν αυτές που χρησιμοποίησε ο αποπεμφθείς παίκτης, συνιστούν προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας, όχι μόνο αυτών που λαμβάνουν μέρος στην εκπομπή, αλλά και όσων την παρακολουθούν με κίνδυνο να «περάσουν» τέτοιες συμπεριφορές σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας καλεί τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας και όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ να υπερασπιστούν την ποιότητα των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και να αξιώσουν από την Πολιτεία να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την προστασία του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας με περιορισμό της ασυδοσίας των παραγωγών, που στοχεύουν στην προσέλκυση διαφημίσεων, θυσιάζοντας τους κανόνες της τέχνης, της δεοντολογίας και του δικαιώματος των πολιτών για αξιοπρεπή ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Άλλωστε στον ιδρυτικό νόμο για την λειτουργία της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης αναφέρονται συγκεκριμένες αρχές για τα προγράμματα μόρφωσης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, που με τέτοιες εκπομπές σαν το συγκεκριμένο reality καταπατούνται και προσβάλλονται βάναυσα.
Τα μέλη
Νικόλαος Ασλανίδης
Νικόλαος Δημαράς
Παύλος Νεράντζης
Σωτήρης Θεολογίδης
Νικόλαος Βολωνάκης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…