Η Επιδότηση Του Αθηναϊκού Τύπου Καθυστέρησε Επτά Χρόνια!

 

«Πάγωσε» εξαιτίας της κόντρας Τσίπρα – Παππά, ακυρώθηκε από τη ΝΔ και επανήλθε…

Ξεκίνησε η χρηματοδότηση των εφημερίδων. Συγκεκριμένα, 27 έντυπα που είχαν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο Έντυπου Τύπου έως τις 20 Ιουλίου 2023 θα λάβουν συνολικά 2.130.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο είναι τα 100.000 ευρώ, που δίνονται σε εφημερίδες όπως η «Ελεύθερη Ώρα» αλλά και σε εκδοτικές εταιρείες με δύο εφημερίδες όπως η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ («Το Βήμα», «Τα Νέα»). Η «Αυγή», ο «Ριζοσπάστης» και η «SportDay» θα λάβουν από 100.000 ευρώ η καθεμία, ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» 70.000 ευρώ και το «Documento» 50.000 ευρώ. Με τον προηγούμενο νόμο του Λευτέρη Κρέτσου, που ακυρώθηκε, εφημερίδες όπως το «Documento» και η «SportDay» θα λάμβαναν από 200.000 ευρώ τον χρόνο.

Δυστυχώς, εξαιτίας των εσωτερικών συγκρούσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και της αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ καθυστέρησε επτά χρόνια η ενίσχυση του Τύπου, και με πολύ μεγαλύτερα ποσά, της τάξης των 200.000 ευρώ, που θα καταβάλλονταν κάθε έτος.

 Απόφαση Τσίπρα που δεν υλοποιήθηκε 

Η πρώτη απόφαση για την ενίσχυση του Τύπου ελήφθη το 2018 από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ προβλεπόταν ετήσιο ποσό 6,5 εκατ. ευρώ. Το έργο για τη διάθεση των χρημάτων στις εφημερίδες είχε ανατεθεί στον Γιώργο Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Ιουνίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο το κόμμα της ΝΔ. Αιτία της καθυστέρησης ήταν η αντιπαράθεση εντός της κυβέρνησης, μεταξύ του τότε πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Για τις επαρχιακές εφημερίδες υπήρχε ένα πρόγραμμα 16.000.000 ευρώ, με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 16 Μαΐου 2019, το οποίο θα ξεκινούσε εντός του 2019 και θα ολοκληρωνόταν στις 31/12/2022.

 Τέσσερα χρόνια απραξίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου 2019, αύξησε το ετήσιο όριο χρηματοδότησης από τα 6 εκατ. ευρώ στα 7,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο άλλαξαν οι όροι. Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε προηγούμενη κυκλοφορία τουλάχιστον 24 μηνών πριν από την απόφαση της 18ης Ιουνίου, μειώθηκε όμως στους 18 για να ενταχθεί φύλλο που υποστήριζε τη ΝΔ. Στις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση των υπουργών Σταϊκούρα και Πέτσα, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν, ενώ για να λάβει την επιδότηση ένα έντυπο δεν χρειαζόταν ούτε να έχει υπαχθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σε ρύθμιση οφειλών. Ακολούθησαν διαφόρων ειδών επιδοτήσεις, όπως, π.χ., του κόστους μεταφοράς των εφημερίδων και της εισφοράς του 2% που πλήρωναν τα έντυπα για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…