Οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα άνοιξαν Κέντρο ελευθερίας Τύπου στη Βηρυτό, ως απάντηση στη “σφαγή” δημοσιογράφων από το Ισραήλ

 

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) λειτουργούν από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου ένα περιφερειακό κέντρο ελευθερίας του Τύπου στη Βηρυτό του Λιβάνου, με στόχο την παροχή στους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τον πόλεμο στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή, εξοπλισμού, πόρους αλλά και τη βοήθεια που χρειάζονται για να συνεχίσουν τα ρεπορτάζ τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Στις αρχές του Απριλίου επανέφεραν την έκκληση τους προς τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν επιτέλους την παλαιστινιακή δημοσιογραφία, να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ για τον τερματισμό της σφαγής στη Γάζα. “Περισσότεροι από 105 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 22. κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ τους. Η Γάζα είναι ακόμα απρόσιτη και υπόκειται σε συνεχείς βομβαρδισμούς, αλλά ελάχιστοι δημοσιογράφοι έχουν επιτραπεί να φύγουν” δηλώνει η οργάνωση RSF. “Ζουν σε διαρκή τρόμο από τις 7 Οκτωβρίου, μετρώντας τους θανάτους αγαπημένων και συναδέλφων τους.Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του RSF, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μόνο δημοσιογράφοι που είναι ενσωματωμένοι στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα και περιορίζονται στην κάλυψη των επιτρεπόμενων περιοχών του Ισραήλ”, σημειώνει. 

Στο μεταξύ το Κέντρο ελευθερίας του Τύπου στο Λίβανο λειτουργεί ως βοήθεια στους δημοσιογράφους που δεν είναι ενσωματωμένοι στις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Είναι εξοπλισμένο με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στο κέντρο της Βηρυτού, ενώ προσφέρει πρόσβαση και σε ψυχολογική υποστήριξη και νομική βοήθεια. Επίσης προστατευτικό εξοπλισμό για την κάλυψη επικίνδυνων περιοχών (αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, κιτ πρώτων βοηθειών κ.λπ.). Όπως αναφέρει η RSF με τησυνδρομή του τοπικού εταίρου της, Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ), η RSF έχει εγκαταστήσει χώρους εργασίας στη Γάζα για χρήση από δημοσιογράφους και έχει προμηθεύσει τους δημοσιογράφους της με επαγγελματικό εξοπλισμό και βασικά προϊόντα επιβίωσης.

Ο Τζόναθαν Ντάγκερ επικεφαλής του γραφείου της RSF για τη Μέση Ανατολή δηλώνει πως «έξι μήνες πολέμου είναι έξι μήνες πάρα πολλοί κατά τους οποίους περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Αυτή η σφαγή πρέπει να σταματήσει. Οι δημοσιογράφοι της Γάζας πρέπει να προστατεύονται, όσοι επιθυμούν πρέπει να εκκενωθούν και οι πύλες της Γάζας πρέπει να ανοίξουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι λίγοι ρεπόρτερ που μπόρεσαν να φύγουν μαρτυρούν την ίδια τρομακτική πραγματικότητα των επιθέσεων, των τραυματισμών και των δολοφονιών δημοσιογράφων. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις φιμώνουν όσους οδηγούνται από το καθήκον να αναφέρουν τα γεγονότα. Η RSF καλεί τη διεθνή κοινότητα, τους ηγέτες της και τις κυβερνήσεις της, να κάνουν τα πάντα για να ενισχύσουν την πίεση στις ισραηλινές αρχές για να τερματιστεί αυτή η καταστροφή. Η παλαιστινιακή δημοσιογραφία πρέπει να προστατευθεί επειγόντως”. 

Η RSF συναντήθηκε με μερικούς από τους δημοσιογράφους που κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Γάζα, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου του γραφείου του Al Jazeera, Wael al-Dahdouh, του φωτορεπόρτερτου Agence France-Presse (AFP)Mahmoud al-Hams, του ανταποκριτή του RSFOla al-Zaanoon.

Όλοι τους περιέγραωαν τους κινδύνους που διέτρεχαν για να συνεχίσουν να αναφέρουν τις ειδήσεις καθώς η Γάζα συνεχίζει να είναι εντελώς κλειστή. «Αισθανθήκαμε ότι ήταν στο χέρι μας να παρέχουμε σε ολόκληρο τον κόσμο πληροφορίες», είπε ο ανταποκριτής της RSF. «Ένας δημοσιογράφος σκοτωνόταν ή τραυματιζόταν κάθε μέρα».

Πηγή: RSF

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…