Μια χαρά την κάνει τη δουλειά της η αστυνομία, τα ΜΜΕ πάλι όχι

 

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Όταν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι καταπίνουν… αμάσητο οτιδήποτε βγαίνει από τη ΓΑΔΑ μπορεί να πιστοποιούν τη βαθιά ενσωμάτωσή τους στο κυρίαρχο αφήγημα της εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Η αρχική πληροφόρηση για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στα «100 μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων» υιοθετήθηκε αυτόματα ως γεγονός από τα ΜΜΕ, τα οποία ξανά δεν φρόντισαν να προστατευθούν βάζοντας την ένδειξη ότι πρόκειται για «δηλώσεις της αστυνομίας». Έτσι, τις αναπαρήγαγαν ως δικό τους ρεπορτάζ. Λίγες ώρες μετά, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ψευδής παράθεση γεγονότων με σκοπό την παραπλάνηση και την προστασία των αστυνομικών του τμήματος. Η αστυνομία όπως και η κυβέρνηση, λοιπόν, μια χαρά την κάνουν τη δουλειά τους. Τα Μέσα Ενημέρωσης όμως όχι, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν την απόλυτη υποταγή τους στα κέντρα εξουσίας. 

Ας σημειωθεί ότι δεν επρόκειτο για κάποιο από τα μείζονα πολιτικά ή κοινωνικά μέτωπα στα οποία τα ΜΜΕ αισθάνονται πως οφείλουν πάση θυσία να προστατεύσουν το αφήγημα της κυβέρνησης ή να αποκρύψουν γεγονότα και πληροφορίες. Ήταν μία ακόμη γυναικοκτονία, θέμα για το οποίο η πλειοψηφία δημοσιογράφων και ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Ήταν επίσης είδηση αστυνομικού δελτίου που πληρούσε όλες τις απαιτήσεις της «διασκεδαστικής ενημέρωσης» – είχε έγκλημα, πάθος, αίμα. 

Για αυτούς τους λόγους, τα μίντια πήραν φωτιά αμέσως μετά το έγκλημα. Εμφάνισαν βίντεο από τη δολοφονία, αναπαρήγαγαν την πληροφορία ότι ο φρουρός αστυνομικός είχε καταδικαστεί, ανακάλυψαν το σημείο της δολοφονίας, μόλις τρία μέτρα από την είσοδο του τμήματος, βρήκαν ότι υπήρχαν διαθέσιμα περιπολικά. Κι όταν δόθηκε το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου και το Μαξίμου, βρέθηκε και μεταδόθηκε και το ηχητικό από τη συνομιλία του θύματος με την Άμεση Δράση. Η είδηση μπορούσε πια να γίνει σόου και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της απαχαυνωτικής ειδησεογραφίας. Οι σοβαρές πλευρές που αφορούν μια ακόμη γυναικοκτονία υποχώρησαν, για να δοθεί χώρος και χρόνος στις κυβερνητικές ενέργειες – την απόλυση των αστυνομικών και τη σκηνοθετημένη δραματοποίηση του φονικού.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…