Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα: Απειλείται η Ελευθερία του Τύπου από το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

 Αυτά από τη διεθνή οργάνωση. Για την ΕΣΗΕΑ πέρα βρέχει…Αρκεί που ο υπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις… Είναι πάντως ντροπή για τη συνδικαλιστική ένωση να υποστηρίζει τους Έλληνες δημοσιογράφους μια διεθνής οργάνωση, όταν αυτή βάζει την ουρά στα σκέλια…

(Θυμίζουμε και την δήλωση της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” μετά τη συνάντηση με τον Μ.Χρυσοχοίδη)

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του thepressproject

Oι λεκτικές διευκρινίσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τις αντιδράσεις, γύρω από το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ και την παρουσία των δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις φαίνεται ότι δεν πείθουν τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», που καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι «οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ελλάδας για την αστυνόμευση διαδηλώσεων απειλούν την ελευθερία του Τύπου».

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι το σχέδιο παρουσιάστηκε χωρίς διαβούλευση με τις οργανώσεις των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, με την πρόβλεψη που αναφέρεται στο επίσημο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, όπως παρουσιάστηκε, να κάνει λόγο για έναν «συγκεκριμένο χώρο» για τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, με την ενημέρωση τους να προβλέπεται από έναν «σύνδεσμο της αστυνομίας». Η διεθνής οργάνωση δημοσιογράφων εκτιμά ότι αυτή η πρακτική θα περιορίσει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων και θα διευκολύνει τις αρχές να διαδώσουν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων εις βάρος της ανεξάρτητης κάλυψης.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις διευκρινίσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που όπως αναφέρεται «προσπάθησε να καθυσηχάσει», υποστηρίζοντας ότι το μόνο που προβλέπεται είναι ένας «ασφαλής χώρος για δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ σε περίπτωση επεισοδίων».

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει να αναθεωρήσει τις νέες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για την αστυνόμευση διαδηλώσεων σε διαβούλευση με εκπροσώπους των δημοσιογράφων, για να φτάσει σε συμφωνία που δεν θα παραβιάζει τη δημοσιογραφική δραστηριότητα και την ελεύθερη βούληση», δηλώνει ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων της RSF, Πάβολ Σζαλάι. «Ζητάμε επίσης από την Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει και να σεβαστεί τους δημοσιογράφους και να σταματήσει αμέσως κάθε πράξη βίας και εκφοβισμού εναντίον τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ή σε σχέση με ζητήματα που άπτονται της προσφυγικής κρίσης».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι σχέσεις Τύπου και EΛ.ΑΣ είναι «τεταμένες», με αναφορά στις καταγγελίες φωτορεπόρτερ για παρεμπόδιση από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους σε διαδηλώσεις, αλλά και αναφορά στην προσαγωγή και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον δημοσιογράφο του Documento, Αντώνη Ρηγόπουλο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 17 Νοεμβρίου.

«Την ίδια στιγμή», προσθέτουν, «είναι συστηματικές οι παρενοχλήσεις από την αστυνομία, δημοσιογράφων που καλύπτουν το προσφυγικό». Ως παραδείγματα αναφέρονται οι υποθέσεις των Danilo Campailla και Ιάσωνα Αθανασιάδη που συνελήφθησαν στο νησί της Λέσβου το περασμέβο φθινόπρωτο, αλλά και η υπόθεση γερμανικού τηλεοπτικού συνεργείου που συνελήφθη τον Οκτώβριο χωρίς κατηγορίες και χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο για επτά ώρες. Για «ξεκάθαρο σκοπό να τους αποθαρρύνει από τη συνέχιση της δημοσιογραφικής τους δουλειάς» κάνουν λόγο οι RSF.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…