Φωτορεπόρτερ απαιτούν μέτρα ατομικής προστασίας από τους εργοδότες

 

Το μείζον θέμα των εργατικών ατυχημάτων το τελευταίο διάστημα γίνεται η αφορμή για να ανοίξει στον κλάδο των φωτορεπόρτερ το ζήτημα των ατομικών μέτρων προστασίας. Η παράταξη “Αγωνιστική Συσπείρωση Φωτορεπόρτερ” σε ανακοίνωση της καλεί τους φωτορεπόρτερ να απαιτήσουν άμεσα μέτρα και είδη προστασίας και ασφάλειας. Διαβάζουμε την ανακοίνωση τους: 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σχεδόν κάθε μέρα στα πλαίσια της δουλειάς μας καταγράφουμε περιστατικά που αφορούν νεκρούς εργαζόμενους και πολλά «ατυχήματα» σε χώρους δουλειάς, δηλαδή στη πραγματικότητα εργοδοτικά εγκλήματα,  που αιτία τους είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων και μέσων προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
Από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, τους νεκρούς και βαριά τραυματισμένους εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, μέχρι και οποιαδήποτε άλλο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αναδεικνύεται πως η ίδια μας η ζωή, η σωματική μας ακεραιότητα, η υγεία μας  μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστους-οφέλους». Στη λογική δηλαδή που θεωρεί, πως η παροχή μέσων προστασίας αποτελούν κόστος για τους εργοδότες και ταυτόχρονα αποτελεί όφελος για αυτούς, όσο δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. 
Στη δικιά μας δουλειά, καθημερινά εγκυμονούνται παρόμοιοι κίνδυνοι, οταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και ρίψεις χημικών που προέρχονται από τις ομάδες καταστολής της αστυνομίας, και όλα αυτά καθώς τρέχουμε με όλο τον βαρύ εξοπλισμό πάνω σε δύο ρόδες για να προλάβουμε την «είδηση».
Αποδεικνύεται, ακόμα μια φορά, ότι για να γυρίζουμε στα σπίτια μας σώοι πρέπει να χάσουν η εργοδοσία και το κεφάλαιο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Με αφορμή και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η Αγωνιστική Συσπείρωση Φωτορεπόρτερ καλεί όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να διεκδικήσουν στους χώρους δουλειάς τους την παροχή μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας που χρειάζονται ως μέσα με σκοπό να δουλέψουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Διεκδικούμε για όλους την παροχή:
‌κράνους ‌μάσκας και παροχή ανταλλακτικών οπότε χρειάζεται από την εταιρεία
‌κατάλληλο αντιπυρικό ρουχισμό ( τζάκετ, παπούτσια κ.α)  μέριμνα για την μετακίνηση μας σε μέτωπα φυσικών καταστροφών με μέσο της εταιρείας (μισθωμένο όχημα ή άλλη μέριμνα). 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι ζωές και οι ανάγκες μας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως κόστος. Πρέπει κοινά να ανοίξει μέτωπο διεκδικήσεων σε κάθε χώρο δουλειάς για να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Ως εδώ, 
Δεν δεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι, παλεύουμε συλλογικά, παλεύουμε ταξικά για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Αθήνα 27/06/2023

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…