Οι άνεμοι της οδύνης και της οργής φυσούν στην κοινωνία - το βουβό κύμα θα ξεσπάσει σε δεύτερο χρόνο

 


Σάλος. Αυτή η λέξη με κάθε της έννοια αποδίδει περισσότερο ό,τι προκαλεί στην κοινωνία το έγκλημα των Τεμπών. Σάλος. Αρνητική αναταραχή στην κοινή γνώμη. Αλλά και αποθαλασσία, το βουβό εκείνο κύμα που προκαλείται από ανέμους που πνέουν σε άλλο χρόνο, ακόμα και σε άλλη περιοχή.

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να αφήσει την τραγωδία πίσω της, όμως ούτε για τη Δικαιοσύνη ούτε για την κοινωνία έχει τελειώσει - πολλώ δε μάλλον που καθημερινά ανακύπτουν ζητήματα ασφάλειας και βλάβες στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η τηλεδιοίκηση έχει αποκατασταθεί μόνο σε κάποια τμήματά του, ενώ πολλά δρομολόγια καθυστερούν ή εκτελούνται με λεωφορείο. Οι άνεμοι της οδύνης, του φόβου και της οργής φυσούν στην κοινωνία - το βουβό κύμα θα ξεσπάσει σε δεύτερο χρόνο.

Το πένθος έχει τους δικούς του χρόνους και σίγουρα δεν κινείται στον ρυθμό των spin doctors του Μαξίμου και με τον τρόπο της φτηνής πολιτικής επικοινωνίας. Ενας λαός σε βαθύτατη οδύνη διψάει για δικαιοσύνη και αντί της λογοδοσίας και της ανάληψης ευθύνης παρακολουθεί μια χονδροειδή επιχείρηση συγκάλυψης, με την εξεταστική επιτροπή της Βουλής να σέρνει τον χορό.

Κι ενώ η έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης συνεχίζεται, οι ευρωπαϊκές αρχές που διερευνούν παράλληλα την υπόθεση, βάζουν στο κάδρο των ευθυνών 23 μη πολιτικά πρόσωπα με ένα κατηγορητήριο που ξεπερνά τις 100 σελίδες. Κονιορτοποιούνται έτσι τα ψεύδη του πρώην υπουργού Μεταφορών και το «πόρισμα» της γαλάζιας Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνδέει «με βεβαιότητα» τη μετωπική στα Τέμπη με τη μη υλοποίηση της αμαρτωλής σύμβασης «717» και με τη μη λειτουργία του συστήματος ETCS. Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή ήδη εδώ και 9 μήνες το μέρος της ποινικής δικογραφίας.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζει τις παράτες «για την ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων», όπως η χθεσινή σύσκεψη, η πολλοστή από το καλοκαίρι, με τον αρμόδιο για την υποδομή-κυκλοφορία ΟΣΕ και τη Hellenic Train που λειτουργεί τα τρένα σε καθεστώς ψυχρού πολέμου και αλληλοϋπονόμευσης. Οσο για το υπουργείο, επικεντρώνεται μόνο στην τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας -προφανώς σε πλήρη εναρμόνιση με τη γραμμή Μαξίμου- και σε ευχολόγια.

«Αθώοι όλοι. Σε μια χώρα των αθώων», καταπώς το έλεγε ο Μάνος Ελευθερίου. Ομως, το λαϊκό βουβό κύμα, το σουέλ, κάποτε θα εκφραστεί και θα αποδώσει δικαιοσύνη.

EΦ.ΣΥΝ./ Αποψη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…