ΠΟΕΣΥ για SLAPPS: Στηρίζουμε τους δημοσιογράφους που δικάζονται

 


Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και 6 δημοσιογραφικές Ενώσεις που εκφράζουν για μια ακόμη φορά την ανησυχία και διαμαρτυρία τους για το φαινόμενο των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPS), που λαμβάνει διαστάσεις και στέκονται στο πλευρό των δημοσιογράφων, εις βάρος των οποίων στρέφονται οι αγωγές. 
Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 εκδικάζεται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας αγωγή του Γεώργιου Μιχαλόπουλου, Προέδρου του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και εκδότη της εφημ. «Ελευθερία» και δύο άλλων προσώπων, κατά επτά συνολικά δημοσιογράφων και εκδοτών εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Με την εν λόγω αγωγή, ο κ. Μιχαλόπουλος και οι λοιποί ενάγοντες επικαλούνται ότι εθίγησαν από δημοσίευμα, το οποίο αναφερόταν στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης εις βάρος τους, όπως είχε γνωστοποιηθεί από τον πρώην Ευρωβουλευτή Γεώργιο Δημητρακόπουλο και ζητούν την καταβολή συνολικά ποσού επτακοσίων ενενήντα χιλιάδων ευρώ (790.000€) προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, την οποία ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί. Την ίδια ημέρα, εκδικάζεται όμοια αγωγή του Γεωργίου Μιχαλόπουλου κατά έξι ακόμα δημοσιογράφων και εκδοτών εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με την οποία ζητείται η επιδίκαση επιπλέον ποσού διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000€) για τον ίδιο λόγο.

Μεταξύ των προσώπων που ενάγονται είναι και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Χρήστος Μπεχλιβάνος και πλειάδα δημοσιογράφων μελών των Ενώσεων μελών της ΠΟΕΣΥ, όπως η Γεωργία (Τζωρτζέλα) Γαϊτανά – Κόσιαβα και ο Σωτήρης Καραμίτζας. Η ως άνω αγωγή μόνο ως στρατηγική αγωγή (SLAPP) μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού μέσω αυτής ζητείται η επιδίκαση ενός πραγματικά υπέρογκου για τα οικονομικά δεδομένα των συναδέλφων ποσού, ενώ οι δημοσιογράφοι εγκαλούνται γιατί μετέδωσαν την «είδηση», όπως έχουν υποχρέωση να πράξουν στο πλαίσιο του λειτουργήματος τους και την ίδια στιγμή κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση των προσωπικών δεδομένων του κ. Μιχαλόπουλου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) εκφράζουν για μια ακόμη φορά την ανησυχία και διαμαρτυρία τους για το φαινόμενο των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPS), που λαμβάνει διαστάσεις και στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων, εις βάρος των οποίων στρέφονται οι ως άνω αγωγές. Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις τονίζουν ότι επιβάλλεται η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κυβέρνησης -όπως έχουν ήδη ζητήσει- για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους στρατηγικών αγωγών και καλούν την Πολιτεία να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της Ελλάδας θα ενημερώσουν για την υπόθεση αυτή τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με τις οποίες συντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των SLAPP’s.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών:
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ»

ΠΟΕΣΥ: Εναντίον των καταχρηστικών αγωγών 
σε δημοσιογράφους και το Συμβούλιο της Ευρώπης


Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ενέκρινε κανόνες για την προστασία των δημοσιογράφων και το Συμβούλιο της Ευρώπης τίθεται κατά των Slapps καλώντας τα 46 κράτη – μέλη του να καταπολεμήσουν τις καταχρηστικές αγωγές που αποσκοπούν στη φίμωση των δημοσιογράφων και άλλων κριτικών παρατηρητών της πολιτικής ζωής όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα το Συμβούλιο απευθύνει σύσταση στα κράτη – μέλη «να επεξεργασθούν καθολικές και αποτελεσματικές πολιτικές προκειμένου να καταπολεμήσουν τις στρατηγικές αγωγές». Ως τέτοιες ορίζονται ενέργειες ή απειλές για προσφυγές στην Δικαιοσύνη με σκοπό την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων οι οποίες σύμφωνα με το Συμβούλιο αποσκοπούν «να εμποδίσουν, παρακωλύσουν, περιορίσουν ή τιμωρήσουν την Ελευθερία της Έκφρασης σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος».

Οι διώξεις αυτές μπορεί να διενεργούνται από μεγάλες εταιρίες, πλούσια πρόσωπα ή κυβερνητικά όργανα.

Με σκοπό να διευκολύνει την αναγνώριση των αγωγών SLAP, η σύσταση των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης παραθέτει έναν μη εξαντλητικό κατάλογο δέκα δεικτών, μεταξύ των οποίων «η εκμετάλλευση μιας ανισορροπίας ισχύος, η πλήρης ή μερική απουσία βάσης επιχειρημάτων που προβάλλει ο αιτών, ο δυσανάλογος, υπερβολικός ή παράλογος χαρακτήρας των αιτούμενων αποζημιώσεων, και η χρήση παρελκυστικών τακτικών».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προτρέπει τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα με σκοπό τη γρήγορη επεξεργασία διαδικασιών όπως αυτές «και να αποτρέψουν οποιαδήποτε παρελκυστική τακτική». Επιθυμεί επίσης σε περίπτωση αγωγής SLAPΡ οι αιτούντες να υφίστανται «όλα τα δικαστικά έξοδο και τα έξοδα της διαδικασίας, περιλαμβανομένου του συνόλου των εξόδων εκπροσώπησης στη δικαιοσύνη του εναγομένου».

Ζητεί ακόμη από τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα «υποστήριξης στους στόχους και στα θύματα και τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης».

Η ΠΟΕΣΥ, προσηλωμένη στην υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας επαναλαμβάνει ότι καταχρηστικές αγωγές και μηνύσεις, που αποσκοπούν στην χειραγώγηση και την φίμωση του Τύπου δεν είναι αποδεκτές, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Αναγνωρίζοντας την στρατηγική σημασία της προστασίας των δημοσιογράφων από τέτοιου είδους δικαστικές ενέργειες και διαπιστώνοντας, ότι μέχρι σήμερα δεν υφίσταται κανένας επίσημος φορέας καταγραφής, διερεύνησης και τεκμηρίωσης τέτοιων περιστατικών, η ΠΟΕΣΥ έχει ιδρύσει Παρατηρητήριο. Το Παρατηρητήριο αυτό μέσω της συλλογής στοιχείων, της επικοινωνίας με τους διωκόμενους και της παρακολούθησης αντίστοιχων περιστατικών, είναι σε θέση να παρέχει συνδρομή, να διαμορφώνει θέσεις, σε συνεργασία και με τις Ενώσεις μέλη της, με σκοπό να συμβάλει στην συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου των SLAPPS. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, καλούμε τους συναδέλφους, που έχουν πέσει θύματα στρατηγικών αγωγών, να μοιραστούν μαζί μας το πρόβλημα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…