Ούτε συνεννοημένοι να ήταν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων με την κυβέρνηση

 


Ούτε συνεννοημένοι να ήταν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων με την κυβέρνηση και την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία έφτιαξε έναν νόμο υποτίθεται για να ενεργοποιήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά... για μετά το 2027. Ή μήπως ήταν συνεννοημένοι; Διότι και να θες να «αγιάσεις», να κάνεις ένα politically corect σχόλιο για τα εργασιακά, δεν σου του επιτρέπει η ίδια η ζωή.

Κι επειδή η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά συνενοχή, έχει αξία να γνωστοποιηθεί ότι οι εργοδότες που κλήθηκαν να συζητήσουν με τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο το σημαντικότερο που είχαν να δηλώσουν είναι ότι δεν υπογράφουν. Και ξέρετε γιατί δεν υπογράφουν συλλογική σύμβαση; Γιατί δεν τους πιέζει κανείς θεσμικά να υπογράψουν. Γιατί μπορούν να υπογράψουν από το 2027 και ίσως αργότερα, όταν δώσει το σήμα ο ΣΕΒ. Βλέπετε, τα κανάλια έγιναν μέλη του ΣΕΒ και τώρα, άνετα, καλύπτονται πίσω από την ακαμψία του εργοδοτικού φορέα των μεγάλων (και σχεδόν ανύπαρκτων) βιομηχανιών.

«Δεν μπορούμε εμείς να βγούμε μπροστά και να προπορευτούμε στον ΣΕΒ» φέρεται να δήλωσαν ορθά-κοφτά οι εκπρόσωποί τους, τονίζοντας ότι ήδη δίνουν ικανοποιητικούς μισθούς και άρα δεν χρειάζονται συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν όλο το προσωπικό.

Σε έναν κλάδο που έχει να δει σύμβαση εργασίας εδώ και 15 χρόνια, τολμούν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων να καυχώνται ότι έχουν χρήματα αλλά τα δίνουν όπως και σε όποιους αυτοί θέλουν. Αραγε θα μπορούσαν να τα λένε αυτά εάν η κυβέρνηση νομοθετούσε ως όφειλε κίνητρα και αντικίνητρα που θα ανάγκαζαν εργοδότες και εργαζόμενους να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις; Αλλωστε η ενσωμάτωση της τελευταίας ευρωπαϊκής οδηγίας για τον κατώτατο μισθό ήταν μία ευκαιρία.

Κι επειδή από θεωρία όλοι έχουμε χορτάσει αρκετά, μήπως ήρθε ο καιρός αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας να κάνει τους ελέγχους της για το εάν τηρούν τα κανάλια τις ειδικές συνθέσεις προσωπικού που πρέπει να απασχολούν, για το εάν καταβάλλονται κανονικά οι πρόσθετες αμοιβές για την εργασία τα Σαββατοκύριακα, εάν πληρώνονται οι υπερωρίες;
Ή μήπως και εδώ έχουμε προσυνεννοήσεις;

Χριστίνα Κοψίνη / ΕφΣυν

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…