Σενάρια ασκήσεων για πετρέλαια με ματαιόδόξους πολέμους

Ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση της κυβέρνησης να δώσει πράσινο φως για τη διάθεση του ελληνικού εναέριου χώρου- ακόμα και πάνω από τη Θεσσαλία- για την πραγματοποίηση γιγαντιαίας 15ήμερης ελληνοϊσραηλινής άσκησης. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η άσκηση, σύμφωνα με Αμερικανούς, ήταν μια προσομοίωση επίθεσης βομβαρδισμού πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και πιθανόν θα προκαλούσε αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο. Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αντικρούουν τα σενάρια περί άσκησης- πρόβας κατά του Ιράν και υποστηρίζουν ότι οι διπλωματικές πτυχές της υπόθεσης εξετάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τελικά ενέκρινε τη συνεργασία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια η άσκηση «Δοξασμένος Σπαρτιάτης», όπως ονομάζεται, αναπτύχθηκε σε διαφορετικής μορφολογίας χώρο από ό,τι σε μια υποτιθέμενη επιχείρηση στο Ιράν, όπως διαφορετική ήταν και η μορφολογία στόχων (εδώ πλαγιά, εκεί επίπεδο) και απειλών (εδώ εναέριες μάχες, εκεί κυρίως επίγεια αντιαεροπορικά).
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. 1ον οι Ελληνες και Ισραηλινοί ειναι απο τους καλύτερους πιλότους και η εκπαιδευση είναι θετική αλλά το σενάριο της άσκησης αναγεται σε γεωπολιτικά οφέλη για λογαριασμό τρίτων, 2ον οι ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου που καταγράφονται και εδώ επιχειρεί να αναφερθεί στα πυρηνικά του Ιράν όπως συνέβη στην περίπτωση του Ιράκ όπου τελικά δεν βρέθηκε τίποτα οπότε θα πρέπει να δικαιολογήσει ότι υπάρχουν με απτά στοιχεία και ότι η ράση ενδεχομένως θα έχει την σφραγία του ΟΗΕ, 3ον η άσκηση μπορεί να αποτελεί πρόβα για να χτυπήσει ο κ. Μπους τον Ομπάμα, ομως σε προεκλογική περίοδο ποιός θα πάρει πολιτικές αποφάσεις ερήνην του λαού που πληρώνει χρυσάφι τέτοιους πολέμους και 4ον Μήπως ξεχάσαμε ότι το Ιράν έχει πετρέλαια όπως και το Ιράκ και ότι ενδιαφέρονται για αυτό τον λόγο κυρίως και όχι μόνο να πολυληθούν όπλα και να συνεχίσει η βιομηχανία πολέμων. Με άλλα λόγια και πόλεμος και πετρέλαιο, άρα με ένα σμπάρο, δυο τριγόνια!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…