Η αντίφαση στη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς

@Η αντίφαση στη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς: Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως εγκαινιάζεται, αλλά η Αρχαιολογική Υπηρεσία υποβαθμίζεται και το επιστημονικό προσωπικό εκδιώκεται - Αρθρο του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων
Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως αποτελεί πλέον πραγματικότητα και η κριτική που έχει διατυπωθεί σχετικά με τη θέση, τη μορφή, την αισθητική και την οργάνωσή του περνά στο παρελθόν. Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει την ελπίδα να συμβάλει στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού και στην διαπαιδαγώγηση της ανθρωπότητας. Η λειτουργία του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως καταρρίπτει κάθε δικαιολογία των Βρετανών που αρνούνται την επιστροφή των αρπαγμένων αρχαιοτήτων και ανοίγει τον δρόμο του επαναπατρισμού τους. Το ερώτημα όμως είναι αν η χώρα μας μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη, όταν η πολιτική διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς από την πολιτεία αποδεικνύει το αντίθετο.
@Η λειτουργία ενός επιβλητικού μουσείου και η ανάδειξη λίγων, σημαντικών και δημοφιλών αρχαιοτήτων δεν αποδεικνύει ότι η πολιτεία επιμελείται επαρκώς τις αρχαιότητες, όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία απαξιώνεται και αποδυναμώνεται απογυμνωμένη από το απαραίτητο για την λειτουργία της προσωπικό. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι αφήνονται παραμελημένοι να καταστρέφονται, πολλά μουσεία στην ελληνική περιφέρεια μένουν κλειστά λόγω της έλλειψης προσωπικού και σημαντικές αρχαιότητες ξαναθάβονται στις αποθήκες των μουσείων, καταδικάζονται στην αφάνεια και σαπίζουν πολλές φορές ασυντήρητες, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση, μελέτη και δημοσίευσή τους. Μέρος των αναγκών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καλύπτεται παραδοσιακά από συμβασιούχους, οι οποίοι παρέμεναν για πολλά χρόνια όμηροι και εκδιώκονται πλέον καθώς δεν μπορούν να εργαστούν ξανά, λόγω του απαράδεκτου περιορισμού του Προεδρικού Διατάγματος «Παυλόπουλου» που απαγορεύει την εργασία στον ίδιο φορέα για πάνω από 24 μήνες. Καθώς από το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται σε άλλο φορέα εκτός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να διενεργεί ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να εργαστούν ξανά πουθενά αλλού. Το γεγονός αυτό αποτελεί υποβάθμιση των αρχαιολογικών σπουδών, όταν οι αρχαιολόγοι σπουδάζουν τέσσερα χρόνια και συχνά έξι ή και δέκα για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό, προκειμένου να εργαστούν μόλις δύο χρόνια. @Το αρχαιολογικό έργο είναι εξειδικευμένο και απαιτεί ειδική εμπειρία και η Αρχαιολογική Υπηρεσία στερείται το απαραίτητο για τη διενέργεια ανασκαφών προσωπικό, με αποτέλεσμα πολλά αρχαιολογικά έργα καθώς και οι εκθέσεις των αρχαιολογικών συλλογών των μουσείων να μην μπορούν να ολοκληρωθούν. Επίσης, μεγάλο μέρος των συμβασιούχων που έχουν κερδισμένα «ασφαλιστικά» (δικαστικές αποφάσεις) παραμένει απλήρωτο και εκδιώκεται μετά από την ψήφιση σχετικής τροπολογίας του Υπουργού πολιτισμού. Επιπλέον, ελαστικές σχέσεις εργασίας αρχίζουν να εφαρμόζονται και στο Υπουργείο Πολιτισμού με την πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευομένων των προγραμμάτων Stage του ΟΑΕΔ, που δουλεύουν υπό μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς ανασφάλιστοι και υποχρηματοδοτούμενοι, για να αντικαταστήσουν τους συμβασιούχους που τόσα χρόνια στήριζαν την αρχαιολογική Υπηρεσία.
@Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι οι αρχαιότητες δεν είναι τουριστικό προϊόν, αλλά αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και λειτουργούν ως παράγοντες διαπαιδαγώγησης. Επομένως, είναι ανεπίτρεπτο να δέχονται κάθε φροντίδα και προβολή μόνο οι πιο δημοφιλείς αρχαιότητες που εξασφαλίζουν επισκεψιμότητα και έσοδα, ενώ υπόλοιπες να εγκαταλείπονται και να καταστρέφονται από την αδιαφορία της πολιτείας. Εκτός από την Αθήνα, ακρόπολη είχαν σχεδόν όλες οι αρχαίες πόλεις. Η διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι μικροπολιτική που αρκείται μόνο σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Πρέπει να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, να καταργηθεί το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων με την απορρόφηση όσων εργάζονται μακροχρόνια στο ΥΠΠΟ και τέλος να εξαιρεθούν οι έμπειροι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τον περιορισμό των 24ων μηνών εργασίας.
@Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως ελπίζουμε να αποτελέσει φάρο πολιτισμού που θα φωτίσει επίσης την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να διαχειριστεί κατάλληλα την πολιτισμική κληρονομιά δείχνοντας την απαραίτητη επιμέλεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…