Νέα λουκέτα στο Τύπο και η ταρίφα της ενημέρωσης...

@Μετά τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το κτίριο του ΣΚΑΙ με τους οδηγούς ταξί, ο τηλεοπτικός σταθμός κατέθεσε μήνυση εναντίον των αυτοκινητιστών. Πως είναι δυνατόν ένα τηλεοπτικό μέσο ενός 'Οικολόγου' να εξοργίζει τα πλήθη αλλά και μια επαγγελματική τάξη άραγε;
@Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται ανακοινώσεις από τον υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο σχετικά με την ΕΡΤ αλλά και το σύνολο των ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προβλέπονται μεταξύ άλλων: σημαντική συρρίκνωση των ραδιοφωνικών σταθμών, συγχωνεύσεις καναλιών με πρώτη αυτή της ΕΤ1 με τα ψηφιακά (Prisma, Plus, Sport) σε ένα κανάλι ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αυτονομία της ΕΤ3, πλήρης αυτονομία της ΝΕΤ και παράλληλη αποδέσμευσή της από τον αυστηρό ειδησεογραφικό χαρακτήρα της, ενοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της ΕΡΤ με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και μείωση προσωπικού.
Η τελευταία μάλιστα προβλέπεται να γίνει με την δραστική μείωση των συμβασιούχων και κυρίως με τη μη ανανέωση συμβάσεων οι οποίες λήγουν ως το τέλος του χρόνου καθώς και με τη συνταξιοδότηση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σε ό,τι αφορά το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ το σημαντικότερο σημείο του αναμένεται να είναι η δυνατότητα συγχώνευσης ιδιωτικών καναλιών, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τηλεοπτικό χάρτη. (Βήμα)
@Σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», οι εργαζόμενοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος έμειναν απλήρωτοι καθώς η επιχείρηση αδυνατεί να καταβάλλει την εξόφληση του Ιουλίου. Για τον λόγο αυτό ορίσθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων την Τετάρτη στις 15.00.
@Μηδένα προ του τέλους … Αυτό ισχύει στην περίπτωση του πρωινού του Ant1. Γιατί μπορεί να έχουμε ακούσει πολλά και να έχουν γραφτεί πολλά ονόματα για το ποιοι θα στελεχώσουν την εκπομπή, όμως καλύτερα κρατήστε μικρό καλάθι, αφού σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα «βασικό» παρουσιαστή της πρωινής ζώνης, τον Γ. Παπαδάκη δηλαδή, «τίποτα δεν είναι σίγουρο».
@Βαριές κατηγορίες κατά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου εξαπολύει η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου* μέσω του ιστολογίου «Μαχόμενοι δημοσιογράφοι» για τις συνθήκες εργασίας στο γνωστό πόρταλ «Ζούγκλα» και τη συμπεριφορά του γνωστού μεγαλοδημοσιογράφου. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο, αναλυτικά:
«Η zougla.gr σήμερα κλείνει τα τρία της χρόνια. Με αφορμή τα παχιά λόγια του κ. Μάκη και της παρέας του (που ποτέ δεν του λέει όχι, για να μη χάσει τα προνόμια και εκτεθεί στον θυμό του) καταθέτω ως πρόσφατα απολυθείσα και ως υποψήφια για την Π.Ο.Ε.ΣΥ. με το συνδυασμό "Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι" το τι έζησα, και τι πραγματικά συμβαίνει στο ηλεκτρονικό κάτεργο αυτής της διαδικτυακής και εργοδοτικής ζούγκλας.
Είναι γνωστό στις συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές ενώσεις (Ε.Σ.Η.Ε.Α. και Ε.Σ.Π.Η.Τ.) ότι οι εργασιακές συνθήκες στα περισσότερα πόρταλ, (ενημερωτικά, αθλητικά, ψυχαγωγικά κ.ά.) και blog είναι ιδιαιτέρως άσχημες για τους συντάκτες.
Μαύρες συνήθως και κατά κύριο λόγο υποτυπώδεις αμοιβές (500, 600 έως και 1.000 ευρώ για τους πλέον τυχερούς) και ελαστικό ωράριο υπερεργασίας, χωρίς ασφάλιση, ένσημα, αργίες, υπερωρίες κ.ο.κ..
Κανείς όμως δεν μιλάει γι’ αυτά και η Ε.Σ.Η.Ε.Α. του κ. Σόμπολου αδιαφορεί… λόγω αγγελιόσημου! Άλλωστε οι νεότεροι ηλικιακά και οι ανίδεοι (περί συνδικαλισμού, ταξικής συνείδησης και τρόπων αντίδρασης) δουλεύουν στο κάτεργο…Πηγή: www.tempo.gr

@Τεράστια είναι τα προβλήματα στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς το ένα «λουκέτο» διαδέχεται το άλλο, με αποτέλεσμα οι χαμένες θέσεις εργασίας να πολλαπλασιάζονται. Δυστυχώς, πριν από λίγη ώρα είχαμε και ανακοίνωση από τον Σεραφείμ Κοτρώτσο για αναστολή έκδοσης της εφημερίδας «Αποκαλύψεις», πράγμα που σημαίνει ότι μένουν χωρίς δουλειά άλλοι 50 δημοσιογράφοι. Το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις απο την στιγμή που η πτώση αναγνωσιμότητας είναι μεγάλη παρά τις προσφορές αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση της ύλης. Απο τη στιγμή που υπάρχουν ορισμένα άρθρα στο διαδίκτυο τότε καταλαβαίνουμε γιατί κάποιες παλιές συνήθειες θα αλλάξουν για πάντα οσο περνά ο καιρός...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…