Εβδομάδα Παθών για κανάλια, εφημερίδες και περίοδοι χάριτος

@Επί επτά ημέρες δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Espresso» λόγω των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Ο Γιώργος Σουβατζής, εκπρόσωπος της εργοδοσίας της ΝΕΠ, που εκλήθη από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, επέμεινε στις απολύσεις, ενώ δήλωσε παντελή άγνοια για τα στοιχεία της εφημερίδας. Από τις οκτώ απολύσεις η διοίκηση απέσυρε τις δύο, αλλά ενημέρωσε πως θα γίνουν και νέες το επόμενο διάστημα. Κατά πληροφορίες της στήλης, γύρω από την ιδιοκτησία συγκεντρώνεται ομάδα δημοσιογράφων που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαχείρισή της στα πρότυπα της «Ισοτιμίας». Ερωτήματα προκαλούν οι ευθύνες που ανέλαβε ο Γιώργος Σουβατζής, ο οποίος είχε ρόλο και στις μαζικές απολύσεις στον Flash πριν από έναν χρόνο, ως εκπρόσωπος της πλευράς Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
@Περίοδο χάριτος ενός έτους φαίνεται να παίρνει ο Τύπος στη δημοσίευση των ισολογισμών. Όπως δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου στη Βουλή, το νέο καθεστώς θα εφαρμοστεί μετά το 2012 και θα καταθέσει ειδική ρύθμιση για αυτό. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «επί της αρχής οι ισολογισμοί θα πρέπει να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο», αλλά επειδή δεν νομοθετεί στο κενό, «κατάλαβε» ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η υπουργός Ανάπτυξης, όπως είχε αποκαλύψει η ηλεκτρονική έκδοση της στήλης την περασμένη εβδομάδα, είχε ξεκινήσει γύρο επαφών με εκδότες και φορείς της αγοράς για το μείζον ζήτημα της δημοσίευσης των ισολογισμών. Σημαντικό ρόλο, πάντως, φαίνεται να έπαιξαν οι αντιδράσεις των Επιμελητηρίων αλλά και η διαπίστωση πως οι εταιρείες, όπως και το ΓΕΜΗ, είναι ανέτοιμες να περάσουν στο νέο καθεστώς της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των ισολογισμών. Από το 'Παρόν της Κυριακής'...
@Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής για τη θεσμική ανεξαρτησία και την αναδιοργάνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε πως το κόμμα του δεν συζητάει κανένα σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ. Αντιθέτως, η ΝΔ συνεχίζει την πίεση προς την κρατική τηλεόραση, με τον Σίμο Κεδίκογλου, κατά κύριο λόγο, να επιμένει στις καταγγελίες για τις αναθέσεις στο Ραδιομέγαρο και τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη διαχείρισης στον ενημερωτικό τομέα. Το σχέδιο νόμου του Π. Καψή, κατά δήλωσή του, βασίζεται στην επεξεργασία της πρότασης της επιτροπής του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο. 'Typologies'
@Στα ίσα μεν κύλησε η περασμένη Κυριακή με την προηγούμενη, με ένα κέρδος 990 φύλλων (από 702.010 το σύνολο των κυριακάτικων εφημερίδων πήγε στα 703.000), η «Real News» όμως ήταν αυτή που έκανε το ρεκόρ, κερδίζοντας 14.170 φύλλα, με το «Βήμα» δεύτερο (συν 9.140). Αντίθετα, το «Πρώτο Θέμα» είχε την πρωτιά σε απώλειες. Έχασε 20.000 φύλλα. Απώλειες είχαν και ο «Τύπος της Κυριακής» (-6.930) και η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» (-6.610). Το «ΠΑΡΟΝ» πήρε 900 φύλλα — θυμίζουμε ότι «κούρεψε» την τιμή του (από 2,5 στα 2 ευρώ). «Το Χωνί» στην πρεμιέρα του πούλησε 16.120 φύλλα. Ανάσταση για τις αθλητικές ήταν η περασμένη Κυριακή. Κέρδισαν συνολικά 10.180 φύλλα (από 59.760 στα 69.940).
@ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΟΛ Η ιδιοκτησία του ΔΟΛ σε μία ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων και της άσκησης του συνδικαλιστικού τους δικαιώματος απέλυσε την εκλεγμένη εκπρόσωπο των εργαζομένων διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων και άλλους έξι υπάλληλους μέλη της ΕΠΗΕΑ. Αντιδρώντας στην εκδικητική αυτή ενέργεια της εργοδοσίας η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κήρυξε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Στον αγώνα τους οι συνάδελφοι της ΕΠΗΕΑ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνοι, γιατί η απόλυση της εκλεγμένης συναδέλφου προσβάλλει το συνδικαλιστικό δικαίωμα όλων των εργαζομένων.
@Εμπλοκή έχει προκύψει στη διαδικασία επιλογής των νέων συμβασιούχων της ΕΡΤ3, καθώς η αξιολόγηση, που δίνει το μεγαλύτερο βάρος στη μοριοδότηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (πτυχία κ.λπ.), θα δημιουργήσει σοβαρά κενά στα διάφορα τμήματα ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Με δεδομένο πως οι θέσεις των δημοσιογράφων μειώνονται στις 12 από 24 που ήταν μέχρι τις 31 Μαρτίου, το Τρίτο κανάλι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ενώ με τη λίστα των «τυχερών» να βγαίνει ουσιαστικά βάσει τυπικών κριτηρίων αναζητείται τρόπος, ώστε τουλάχιστον να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας σε διάφορες ειδικότητες.
@Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα γνωρίζουμε τι μέλλει γεννέσθαι με την πρωινή ζώνη του STAR, καθώς, όπως μαθαίνουμε, το κανάλι προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να γίνει συρρίκνωση του κόστους όσο το δυνατόν πιο ''αναίμακτα'' για τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένες εκπομπές. Ομάδα ανθρώπων βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε συνεχείς συσκέψεις για υπολογισμούς εξόδων, προκειμένου να αποφασιστεί τελικά τι είναι το πιο συμφέρον για το STAR.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…