Χοντρά πρόστιμα στα κανάλια και εκδοτικός πόλεμος

@Με προσφυγή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που κατατέθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι Euronews ζητάει από το συμβούλιο να διατάξει την ΕΡΤ να άρει την διακοπή της μετάδοσης του καναλιού από τις συχνότητές της. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου η ΕΡΤ διέκοψε την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του προγράμματος του Euronews. Οπως τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση η διακοπή ήταν «προσωρινή» και οφείλεται «στην έλλειψη εγγράφου συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιριών για τη συνεργασία τους στο εγχείρημα μετάδοσης του προγράμματος του Euronews στην ελληνική γλώσσα δίχως βλαπτικές συνέπειες για την ΕΡΤ, το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική νομοθεσία, που ρυθμίζει τους κανόνες της εγχώριας τηλεοπτικής αγοράς». Το Εuronews σημειώνει ότι «η μονομερής αυτή διακοπή είναι αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική» και ζητεί την άρση της. Επισημαίνεται ότι ιδρυτικά μέλη του Euronews είναι 21 δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ. Τον Μάρτιο του 2012, το Euronews σε συμφωνία με την ΕΡΤ και το Ραδιοφωνικό Iδρυμα Κύπρου αποφάσισε να μεταδώσει το πρόγραμμά του και στα ελληνικά. Για τον σκοπό αυτό, τον Μάιο του ίδιου έτους υπεγράφη ειδική συμφωνία του Euronews την Επιτροπή της ΕΕ, η οποία και ανέλαβε την χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
@Άνω κάτω τα κανάλια από τους φορολογικούς ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών επέβαλαν στο Mega πρόστιμο περίπου 10 εκατ. ευρώ για τιμολόγια 3 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, που αφορούσαν τη συμψηφιστική μετάδοση διαφημιστικών σποτ εφημερίδων και περιοδικών, που ως γνωστόν προβάλλονται χρόνια τώρα σε συμβολική τιμή με την υποχρέωση και οι εφημερίδες να δημοσιεύουν δωρεάν διαφημίσεις καναλιών. Οι ελεγκτές δεν αποδέχθηκαν τα συμψηφιστικά τιμολόγια, ζητώντας την καταβολή ολόκληρου του ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, δημιουργώντας τεράστιο ζήτημα για όλα τα κανάλια. Μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο έλεγχος και στο εισόδημα των μετόχων του καναλιού. Ταυτόχρονα, με απόλυτη μυστικότητα συνεχίζεται ο οικονομικός έλεγχος και στον Alpha. Οι κινήσεις αυτές δεν σχετίζονται με την επίσκεψη Ρουσόπουλου στον Αλογοσκούφη, την προπερασμένη Παρασκευή, η οποία, κατά το υπουργείο, ήταν για τη ρύθμιση αιτήματος των υπαλλήλων του υπουργείου Επικρατείας στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, από την πλευρά τους, σε συνεδρίαση που έγινε προ δέκα ημερών συζήτησαν σε προκαταρκτικό στάδιο για τη στάση που θα κρατήσουν εν όψει του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση στα Μέσα. 'ΠΑΡΟΝ'.
@Τι κρύβει ο πόλεμος «Ελευθεροτυπίας» - Τριανταφυλλόπουλου και λοιπών «προοδευτικών δυνάμεων», «Βήματος» και «Έθνους»; Η αίσθηση είναι πως οι αλλαγές που κυοφορούνται στα μίντια, αλλά και στην κοινωνία, είναι ηχηρές και από σύμπτωση ή προσχεδιασμένα ορισμένα πρόσωπα πλήττονται. Δεν πρόκειται μόνο για προσωπική αντιπαράθεση Τριανταφυλλόπουλου - Φυντανίδη, αλλά για ένα ευρύτερο ζήτημα σύγκρουσης πολιτικού χρήματος, φανερού και αφανούς, και της ισχύος των ΜΜΕ. Ίσως βλέπουμε τους κραδασμούς ενός συστήματος που φτιάχτηκε το 1989 με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης και πλέον σήμερα, 16 χρόνια αργότερα, έφτασε στα όριά του. Ώρα λοιπόν για νέες λυκοφιλίες, υπό τον μανδύα των συμφερόντων του πολίτη. Οι αλλαγές που κυοφορούνται στην κορυφή των ΜΜΕ έχουν να κάνουν και με τους νέους «παίκτες» που εμφανίστηκαν και οι οποίοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση με στόχο να καταλάβουν την πρώτη θέση. Τυπολογίες...
φόβος σκανδάλων και οι ενστάσεις που κατατέθηκαν από τις εταιρείες που αποκλείστηκαν στον διαγωνισμό για την προμήθεια νέων ψηφιακών πομπών φέρνουν τα πάνω κάτω στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός για τη μεταφορά του σήματος δημιουργεί νέα ερωτηματικά. Στην πρώτη ιστορία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενώ ο διαγωνισμός των 800.000 ευρώ είχε κατοχυρωθεί σε μια ιταλική εταιρεία, ξαφνικά γίνεται αλλαγή πλεύσης και το έργο λέγεται πως θα καταλήξει σε άλλη εταιρεία! Ως αιτία προβάλλεται ότι έγιναν δεκτές οι ενστάσεις των «κομμένων» εταιρειών. Στα παρασκήνια, όμως, βοά ο κόσμος για τις διαδικασίες που ακολούθησαν, ενώ ανακύπτει πληθώρα ερωτημάτων που και το «Π» είχε αναφέρει. Σύμφωνα με όσα λέγονται, οι εταιρείες, μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, απείλησαν πως θα φθάσουν στα άκρα με κάθε νόμιμο μέσο μετά την επιλογή της μιας εταιρείας. Οι ενστάσεις ήταν το πρώτο βήμα αντίδρασης. Η αλλαγή πλεύσης δεν σταματά όμως τις αντιδράσεις, καθώς πολλοί πλέον ανοιχτά αναρωτιούνται γιατί επιλέχθηκε να προμηθευτεί η ΕΡΤ νέους ψηφιακούς πομπούς δίνοντας 800 χιλιάδες ευρώ, όταν επί προεδρίας Άγγελου Στάγκου είχε προμηθευτεί τρεις νέους πομπούς με δυνατότητα μετατροπής τους σε φουλ ντίτζιταλ, ακριβώς για την ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
@Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αποτέλεσαν τους ιδεολογικούς στυλοβάτες της μνημονιακής πολιτικής που καταδίκασε την κοινωνία σε διαρκή εξαθλίωση. Αυτή η διαπίστωση είναι πλέον ορατή στη συλλογική συνείδηση και πυροδότησε την ανυποληψία και την αναξιοπιστία του Τύπου. Η 4η εξουσία αντί να ασκεί έλεγχο και κριτική στις υπόλοιπες, γατζώθηκε απ’ αυτές και τώρα μοιράζεται το ίδιο πεπρωμένο… Κινδυνεύει να καταρρεύσει μαζί τους. Μέσα από μηχανισμούς αποσιώπησης της πραγματικότητας, συγκάλυψης πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων, συκοφάντησης κοινωνικών αγώνων τα ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους επιδιώκουν την εμπέδωση του δόγματος του σοκ και τη χειραγώγηση της συλλογικής συνείδησης. Οι εργοδότες στα ΜΜΕ πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης με χιλιάδες απολύσεις και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους στον Τύπο. Με εκβιαστικές και τρομοκρατικές μερικές φορές μεθόδους οικοδομούν ένα σύστημα αυστηρά ελεγχόμενης ενημέρωσης. Ως Συσπείρωση Δημοσιογράφων αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα της ενημέρωσης είναι σύμφυτο με το ζήτημα της δημοκρατίας σ’ αυτόν τόπο και ότι ο ρόλος των εργαζόμενων στον Τύπο είναι στο πλευρό της κοινωνίας. Στην κοινωνία απευθυνόμαστε και μόνο σ’ αυτήν λογοδοτούμε. Ο αγώνας μας για θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, είναι ταυτόχρονα και αγώνας για μια ανεξάρτητη ενημέρωση που θα υπηρετεί την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…