Ψηφιακό μπάχαλο και άνυδρα FM στην Αττική

31η Δεκεμβρίου 2012 ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελευταία έκοψε το νήμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης η Σλοβακία και η Κομισιόν έθεσε ήδη τους αναθεωρημένους στόχους για την ψηφιακή οικονομία. Η Ελλάδα, σε ρόλο «μαύρου προβάτου», είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που ζήτησε από την Κομισιόν παράταση ενός έτους για την ψηφιακή μετάβαση. Από το 2008, όταν εκδόθηκε η πρώτη Υπουργική Απόφαση για το μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, δεν έγινε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει πανηγυρικά το τρένο της ψηφιακής τηλεόρασης. Δεν υπάρχει ακόμη νόμος για την ψηφιακή αδειοδότηση, δεν υπάρχει απόφαση για το πόσες ψηφιακές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα δοθούν και πόσες περιφερειακές, δεν υπάρχει συμφωνία για το αν θα λάβουν τις συχνότητες οι πάροχοι δικτύου και όχι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το ξεκαθάρισμα του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος. Και ο νέος ψηφιακός χάρτης, που φτιάχτηκε εσπευσμένα και άλλαξε μέσα σε πέντε μέρες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Digea και της ΕΡΤ, έχει σοβαρά προβλήματα στην πλήρη κάλυψη της χώρας με ψηφιακό σήμα..
@Σε πλήρη απαξίωση οδεύει το ραδιόφωνο στην Αττική, με συνεχείς και χωρίς αποτέλεσμα περικοπές και απολύσεις. Τα περισσότερα ραδιόφωνα έχουν απολύσει το σύνολο των τεχνικών τους και εργάζονται με ενοικιαζόμενους ή χωρίς καθόλου προσωπικό. Η ΕΤΕΡ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της περιγράφει το καμένο τοπίο των FM και η εικόνα που προβάλλει είναι αποκαλυπτική. Στον Alpha απολύθηκε το σύνολο των τεχνικών, πλην τριών, και οι δικαστικές αποφάσεις καταπατούνται. Στον Sentra, του Ομίλου Μπόμπολα, επίσης έχει απολυθεί το σύνολο των τεχνικών, όπως και στο Κανάλι 1 του Πειραιά. Ο Ξένιος έχει ήδη κλείσει και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι δύο χρόνια. Απλήρωτοι πάνω από οκτώ μήνες είναι και οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, στο Ράδιο Επικοινωνία. Ο Flash έχει ήδη βάλει λουκέτο στο πρόγραμμά του, ενώ απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε ΝΙΤΡΟ, Orange, Oasis, NRJ και Pepper, Best FM και V FM.
@Στο ερώτημα πότε θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες οι ιθύνοντες της κυβέρνησης κοιτάνε στο κενό. Η ιδιωτική τηλεόραση συνεχίζει να λειτουργεί με το σκανδαλώδες καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας, με τις περίφημες βεβαιώσεις του ΕΣΡ. Το καθεστώς αυτό έχει κριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας «παράνομο» και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταρρεύσει ολοκληρωτικά η θεσμική κατοχύρωση των ιδιωτικών καναλιών. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, βολεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και τους μεγαλοϊδιοκτήτες των καναλιών, που καθορίζουν το παιχνίδι της τηλεοπτικής αγοράς με τα δικά τους, σημαδεμένα χαρτιά. Συντηρούν τους όρους της προσωρινής νομιμότητας, με αποτέλεσμα η αγορά να παραμένει κλειστή και χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα να εκπέμψει οιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής στην αγορά της ελληνικής TV. Θεσμικά ο νόμος Ρουσόπουλου (3592/2007) προέβλεπε για την οριστική τηλεοπτική αδειοδότηση την έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων σχετικά με τους όρους αδειοδότησης και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του αντιτίμου στη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ο νόμος 4070/2012 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες επιβάλλει την αδειοδότηση παρόχων δικτύου πλέον, στους οποίους παραχωρούνται οι τηλεοπτικές συχνότητες. Ως πάροχοι δικτύου έχουν ενεργοποιηθεί η Digea και η ΕΡΤ, στην περιφέρεια δραστηριοποιείται η Digital Union, ενώ το δικό της δίκτυο έχει αναπτύξει η συνδρομητική της Nova. 'Παρόν της Κυριακής'
@Σε συνθήκες «πόλεμου» και με τους εργαζόμενους της Χ. Κ. Τεγόπουλος να παραμένουν απλήρωτους από την περασμένη Πέμπτη η «Ελευθεροτυπία» είναι στα περίπτερα. Την τελευταία στιγμή η Ίριδα αθέτησε τη συμφωνία εκτύπωσης της εφημερίδας, ενώ εκτός πραγματικότητας ήταν και οι προτάσεις που υπήρξαν στις συζητήσεις με την «Καθημερινή» που τυπώνει ήδη την εφημερίδα των Συντακτών» και με την «Τυποεκδοτική». Οι εκτιμήσεις του πρακτορείου είναι πως την πρώτη ημέρα η εφημερίδα πούλησε 20.000 φύλλα σε όλη τη χώρα. Η εφημερίδα δεν είχε διαφήμιση και στηρίζεται κυρίως στις πωλήσεις. Είναι η απόπειρα επιστροφής, διάσωσης του τίτλου και αποπληρωμής των εργαζομένων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…