H..Ελευθεροτυπία πάει περίπατο και η διαπλοκή στα media

@Το δράμα και ο εμπαιγμός των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» συνεχίζεται. Ύστερα από μια ενορχηστρωμένη φημολογία για δήθεν επανέκδοση της εφημερίδας ήρθε η αποκάλυψη με το κείμενο της σύμβασης εργασίας, την οποία καλούνται να υπογράψουν όσοι δεχθούν να εργαστούν για την “επανέκδοση” της εφημερίδας. Σχετικά με τη σύμβαση αυτή εργασίας, που υπογράφεται μόνο από όποιον έχει δεχθεί να καταγγελθεί η σύμβασή του με τη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ και να παραιτηθεί του δικαιώματος προσβολής της καταγγελίας αυτής:
 1) Δεν συνάπτεται μεταξύ του κάθε εργαζόμενου και της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, αλλά και μιας εταιρείας, η οποία δεν κατονομάζεται στο σχέδιο ατομικής σύμβασης. Η εταιρεία αυτή, η οποία θα είναι και ο εργοδότης έχει αναλάβει το έργο της διαχείρισης της επανέκδοσης και επανακυκλοφορίας της εφημ. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και των λοιπών εντύπων της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ.
 2) Η διαχειρίστρια εταιρεία προσλαμβάνει το προσωπικό, το οποίο στη συνέχεια δανείζει στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, η οποία εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτρια και εκδότρια των εντύπων που εκδίδει και των σχετικών σημάτων. Πρόκειται δηλαδή για μία σύμβαση δανεισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
@Κι όμως έγινε κι αυτό. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά πετάει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο για το χώρο της τηλεόρασης. Το απόγευμα αιφνιδιαστικά η ΕΡΤ ζήτησε από τη Nova να κατεβάσει το σήμα του αγγλόφωνου Euronews και στη συχνότητα του έπεσαν μπάρες. Η ανακοίνωση της ΕΡΤ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως η διακοπή είναι "προσωρινή" γιατί μέχρι σήμερα δεν έλαβε απαντήσεις από τη διοίκηση του καναλιού στις ενστάσεις που διατύπωσε. Πέρα από τις αστειότητες, γιατί για τέτοιες πρόκειται όταν είναι ευρέως γνωστό δια χειρός 4 ερωτήσεων βουλευτού της Ν.Δ στον αρμόδιο υπουργό, πως κάποιοι από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δεν θέλουν επ' ουδενί να ακουστούν τα ελληνικά από το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό κανάλι, προβάλλουν οι πολιτικές πλευρές του ζητήματος.
 1. Το Euronews προωθεί με κάθε μέσο η γαλλική κυβέρνηση. Η γαλλική κρατική τηλεόραση είναι το κύριο μέλος του σταθμού και η ανάπτυξη του στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη είναι μείζονος σημασίας για τη διαπάλη των συμφερόντων εντός Ε.Ε.
 2. Η Γερμανία που δεν είναι μέτοχος του όπως η ΕΡΤ, έχει τη Deutsche Welle την οποία η ΕΡΤ αναμεταδίδει κανονικότατα.
3. Η Βρετανία που επίσης δεν είναι μέλος του Euronews έχει το δικό της δίκτυο, το BBC το οποίο επίσης αναμεταδίδει ελεύθερα η ΕΡΤ σε δική της συχνότητα. Κι αν δεν κάνουμε λάθος πληρώνει στο αγγλικό δίκτυο συνδρομή για αυτό. 4. Το CNN αμερικάνικων συμφερόντων ζήτησε καλύτερη μετάδοση από ελεύθερη συχνότητα της ΕΡΤ και είναι η μοναδική περίπτωση που η κρατική τηλεόραση μετακίνησε αναλογικό σήμα στον Υμηττό. Το κέντρο εκπομπής έκλεισε για όλα τα αναλογικά σήματα επειδή ξεκίνησε η ψηφιακή τηλεόραση από εκεί. Για όλους εκτός από το CNN επειδή το ζήτησαν οι Αμερικανοί. themdiaproject.
@Στη χώρα της διαπλοκής και της ανομίας για τα ΜΜΕ, η κοινή στάση εκδοτών, η ενιαία πολιτική και τα κοινά αιτήματα δεν υπήρξε ποτέ. Δείγμα της κατάστασης αυτή η ύπαρξη και λειτουργία της περίφημης ένωσης ιδιοκτητών Τύπου, της ΕΙΗΕΑ, στην οποία επί δεκαετίες κυριαρχούσε το συγκρότημα Λαμπράκη. Μέχρι που αποχώρησαν από τη ένωση οι μισοί εκδότες όπως ο Θ. Αλαφούζος και η Μ.Τεγοπούλου και η διοίκηση της εκδιώχθηκε για να διατηρείται ως σήμερα σε ημιθανή λειτουργία. Η ένωση των εκδοτών, η ΕΙΗΕΑ εμφανιζόταν μόνο σε περιόδους υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων. Διατηρεί μια ιστοσελίδα που παραπέμπει στο Internet της δεκαετίας του ’90. Και επίσημα έναντι των κρατικών φορέων και μηχανισμών δεν εμφανιζόταν ποτέ. Με εξαίρεση κάτι ετήσια υπομνήματα κυκλοφοριών και αιτήματα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας σε θέματα που εμπλεκόταν το κράτος. Όπως η πιστοποίηση της κυκλοφορίας, τα σημεία πώλησης, κ.λ.π. Τα δυο τελευταία έχουν ήδη καταργηθεί με το Μεσοπρόθεσμο, οπότε εκλείπει και η τελευταία κλωστή κοινών συμφερόντων στο εκδοτικό μέτωπο. Έμεινε μόνο στους τηλεοπτικούς σταθμούς που επίσης παραπαίουν οικονομικά, η κοινή τους απαίτηση στο πολιτικό σύστημα, να μην αναπτυχθεί δημόσια τηλεόραση από την ΕΡΤ.
@Δύο τροπολογίες θα κατατεθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η πρώτη θα αφορά τον ειδικό φόρο τηλεόρασης ο οποίος και «ξεπαγώνει» την 1η Ιανουαρίου 2013 και η δεύτερη για την εκ νέου παράτασης της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία λήγει(για μια ακόμη φορά) στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
@Όχι στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά το Μάρτιο θα ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα του Mega. Όπως αναφέρει η Real life, τα στελέχη του σταθμού αποφάσισαν να μεταθέσουν εκ νέου την πρεμιέρα των ελληνικών σειρών σειρών για την προσεχή άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα τα επεισόδια του «Master Chef» και μετά θα μεταδοθούν οι σειρές μυθοπλασίας «Πίσω στο σπίτι» και «Με τα παντελόνια κάτω».
@Πόσα χρωστούσαν το 2011 οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις τράπεζες; Μόλις 355 εκατ. ευρώ, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από το συνολικό τζίρο του κλάδου. Στον αντίποδα βρίσκεται η ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση μπορεί να έχει απώλειες στον κύκλο εργασιών της, αλλά στηριζόμενη στην ορθή διαχείριση του ανταποδοτικού τέλους έχει δύο κερδοφόρες χρήσεις, μέσα στη βαθιά ύφεση. Το σταθερό έσοδο των περίπου 300 εκατ. ευρώ (ως το 2011) από το ανταποδοτικό τέλος σε συνδυασμό, με τις θυσίες στις αποδοχές των εργαζομένων ως και 35%, δίνει στην ΕΡΤ και ρευστότητα και κερδοφορία...Typologies.
@Επιχειρήσεις όπως το Μega ή ο ΣΚΑΪ ή το «Εθνος» που συνέβαλαν τα μάλα στη διάλυση του πολιτισμού της εργασίας, που υποστήριξαν λυσσασμένα το ξέσκισμα του κοινωνικού ιστού, «τρέχουν» εκ των υστέρων να αλείψουν με μέλι να γιάνει τον Γιάννη που και οι ίδιοι έκαψαν. Τρέχουν αρωγοί των φτωχών που και οι ίδιοι συνέβαλαν να δημιουργηθούν. Και τρέχουν ξετσίπωτα με τις κάμερες, να (επι)δείξουν το... θεάρεστο έργο τους, θεομπαίχτες της τελευταίας υποστάθμης - να τος, να τος ο φτωχός να μαι, να μαι ο καλός, ο ευσπλαχνικός και φιλάνθρωπος. Έχει στερέψει, απ ό,τι φαίνεται, ο ουρανός από κεραυνούς ακριβείας. Τρέχουν οι πολίτες, φτωχοί οι περισσότεροι κι αυτοί, να δώσουν απ το υστέρημά τους ρούχα, τρόφιμα και παιγνίδια (είμαι κι εγώ μαζί τους) - αλλά με τους δημάρχους, όπως ο κ. Καμίνης και οι περί αυτόν ΜΚΟ που πετάνε στους κάδους αυτό το «υλικό», καθώς και με τους δολοφόνους εκ των Δυνατών που στήνουν φιλανθρωπικά μπαζάρ, είμαι αλλού, χτισμένος μέσα στους δρόμους των πόλεων που ζουν αυτά τα Χριστούγεννα της παρακμής. Toυ Στάθη από το enikos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…