Βουτιά στους ομίλους media και επιβίωση χωρίς ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

ζίρος κάτω από 100 εκατ. ευρώ για τους εισηγμένους ομίλους των ΜΜΕ το 2012, με σχεδόν διπλάσιες υποχρεώσεις. Τα εισηγμένα ΜΜΕ συνεχίζουν την πορεία προς τον μαρασμό και το 2012 υπέστησαν νέα μεγάλη πτώση, χάνοντας... 74 εκατ. ευρώ και υποχωρώντας στα 400 εκατ. ευρώ από 474 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ ήδη έχουν μπει και ηχηρά λουκέτα σε τρεις εισηγμένες. Το Alter δεν εκπέμπει, η ΙΜΑΚΟ και οι Εκδόσεις Λυμπέρη έκλεισαν, και μόνο η Χ.Κ. Τεγόπουλος με την «Ελευθεροτυπία» επανήλθε, δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης, που φαίνεται όμως να μην την κερδίζει. Την ίδια ώρα, τα δάνεια και οι υποχρεώσεις των ομίλων είναι σε υψηλά επίπεδα. Το σύνολο των υποχρεώσεων των ομίλων ανήλθε το 2012 σε 801,7 εκατ. ευρώ και το συνολικό ύψος των δανείων σε 538,5 εκατ. ευρώ. Αν δεν υπάρξουν συγχωνεύσεις και «κουρέματα» στον δανεισμό, δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν τα ΜΜΕ. Ο ΔΟΛ παραμένει ο μεγαλύτερος εισηγμένος όμιλος στην Ελλάδα, με συνολικό κύκλο εργασιών 96 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι ενοποιημένου τζίρου ύψους 125 εκατ. ευρώ το 2011. Οι ζημίες του ομίλου την προηγούμενη χρονιά ήταν στα 32 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει αναλυτικά το 'ΠΑΡΟΝ της Κυριακής'.
@Άκρως διαφωτιστική ήταν η συζήτηση στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής με θέμα την έγκριση της τοποθέτησης της δημοσιογράφου Γιώτας Αντωνοπούλου στη θέση της προέδρου του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πως έχει τεθεί θέμα για το αγγελιόσημο στο τραπέζι της «τρόικας», επέμεινε ωστόσο στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι ένα συνονθύλευμα πολλών Ταμείων. Το υπουργείο προωθεί την καθιέρωση ενιαίων κανόνων στο ασφαλιστικό σύστημα και -όπως ανέφερε- την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του καθηγητή Απ. Ρεφενέ, ειδικού σε ζητήματα λογιστικής αποτύπωσης. Πρακτικά, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ θα ενοποιηθεί λογιστικά με όλα τα Ταμεία και θα επιβληθούν ενιαίοι κανόνες για σύνταξη και κρατήσεις. Ο Απόστολος Κακλαμάνης μίλησε για «βόμβα που απασφαλίστηκε», επιβεβαιώνοντας πως η συζήτηση για το αγγελιόσημο απλώς πήρε παράταση.
 @Σημαντική μείωση σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση το ραδιόφωνο, εμφανίζει ο ΔΟΛ. Τα περιοδικά, οι εφημερίδες, οι εκτυπώσεις, το internet και οι τηλεοπτικές παραγωγές εμφανίζουν μεγάλη πτώση. Στον εκδοτικό κλάδο τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πωλήσεων (48,8%) κατέγραψε η εταιρεία Μέλλον Γκρουπ (ΔΟΛ 50% - Πήγασος 50%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού, η μητρική εταιρεία κατέγραψε μείωση πωλήσεων 23,7%, ενώ και οι λοιπές εταιρείες του κλάδου κατέγραψαν επίσης μειώσεις (Νέα Ακτίνα 17% και Hearst ΔΟΛ Εκδοτική ΕΠΕ 27%). Η πτώση των πωλήσεων του εκδοτικού κλάδου ήταν της τάξεως του 24,6% (20,3 εκατ. ευρώ) έναντι του 2011 «και αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη ύφεση της αγοράς εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και τη μείωση της ζήτησης διαφημιστικού χώρου... Τυπολογίες..
@Εκτός από τον ΔΟΛ και τον Τηλέτυπο, και ο έτερος μεγάλος μέτοχος του Mega αντιμετωπίζει ζήτημα βιωσιμότητας, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό για το 2012. «Η διαφορά, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της 31.12.2012, μεταξύ βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και κυκλοφορούντος ενεργητικού ποσού, 104 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και περίπου 69 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, συνιστά αβεβαιότητα για την επάρκεια του κεφαλαίου κίνησης για τους προσεχείς 12 μήνες», αναφέρει η έκθεση και υπογραμμίζει: «Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρή αμφιβολία για τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους». Η διοίκηση εκτιμά πως «πέρα από την πεποίθηση πως η ανεπάρκεια είναι πρόσκαιρη, εν όψει της ανάκαμψης της οικονομίας» (!), έχει «τη δυνατότητα διαχείρισης της τυχόν ανεπάρκειας μέσω αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας» και της «συνέχισης της προσπάθειας συμπίεσης του λειτουργικού κόστους». Για τον δανεισμό η διοίκηση του Πήγασου αποκαλύπτει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες, ενώ στο δεύτερο σκέλος σχεδιάζει τη μείωση των προσφορών των εντύπων και της διαφημιστικής προβολής αλλά και του ύψους των αμοιβών τρίτων και της μισθοδοσίας. Κοινώς, νέες περικοπές έρχονται στον Πήγασο στις αποδοχές των εργαζομένων...
νοιχτό παραμένει το θέμα των μετρήσεων επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο, καθώς οι ενστάσεις μεγάλων ιντερνετικών «Μέσων», όπως η Yahoo!, έθεσαν ζήτημα για τη διαδικασία ανάθεσης από την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου, την ΕΝΕΔ, στην οποία μετέχουν τα παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας, και για τον έλεγχο των στοιχείων. Οι ενστάσεις έγιναν στο IAB Hellas, το οποίο συνεργάζεται με την Ένωση Εκδοτών και παρακολουθεί τη διαδικασία, στο πλαίσιο της αποχώρησης από την παγκόσμια αγορά της εταιρείας Nielsen τον προσεχή Ιούνιο. Σύμφωνα με το «Newsletter Business Today», η ΕΝΕΔ ύστερα από διαγωνισμό που διενήργησε ανέθεσε τη μέτρηση επισκεψιμότητας στην εταιρεία ΑΤ Ιnternet. Το θέμα προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις, καθώς οι μετρήσεις επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο θα λειτουργούν ως το νέο «ενιαίο νόμισμα» για το μοίρασμα της διαφήμισης. Είναι, δηλαδή, ό,τι ήταν η AGB για την ιδιωτική τηλεόραση στις αρχές του 1990 που λειτούργησαν τα πρώτα ιδιωτικά κανάλια. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΙΑΒ Hellas το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς και εκ μέρους της ΕΝΕΔ έδωσε εξηγήσεις ο πρόεδρός της Θωμάς Σιωζόπουλος από τον Πήγασο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…