Οι άδειες της νέας εποχής και εκτυπωτικές μετακομίσεις

@«Ψήνονται» οι άδειες για τους παρόχους δικτύου, που είναι οι νέοι παίκτες στην ψηφιακή τηλεόραση. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση και ενδιαφέρον εκδηλώνουν η Digea, η ΕΡΤ, ο ΟΤΕ, υπό προϋποθέσεις η Multichoice και η Digital Union των περιφερειακών καναλιών. Εντός του Μαΐου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες διαβούλευσης και επαφών μεταξύ των καναλαρχών και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ανάπτυξης για το πώς θα διατεθούν οι ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες. Το βέβαιο είναι πως τη διαδικασία θα αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η οποία έχει ήδη δηλώσει πως είναι έτοιμη για αυτό. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, αποδέχεται τελικά το αίτημα των καναλαρχών-μετόχων της Digea και δεν θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την παροχή του ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού φάσματος. Το μοντέλο που επιλέγεται να ακολουθηθεί είναι της «διαδικασίας ανάθεσης», το λεγόμενο beauty contest. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, πάροχοι δικτύου, θα κληθούν να καταθέσουν τους φακέλους τους και το αίτημά τους για τον αριθμό των πλατφορμών (πολυπλεξιών) που θέλουν για πανελλαδική ή περιφερειακή κάλυψη. Οι φάκελοι θα εξετάζονται και θα ελέγχονται με κριτήρια όπως η φερεγγυότητα, η τεχνογνωσία, η οικονομική προσφορά, η γεωγραφική κάλυψη κ.λπ. @Και στο ραδιόφωνο ανοίγει το πεδίο των αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε εκ νέου η επεξεργασία του νέου χάρτη συχνοτήτων για να βγει ο αριθμός των ραδιοφωνικών αδειών ανά την Ελλάδα. Το νέο του στοιχείο θα είναι οι περιφερειακές άδειες, οι οποίες θα συμπίπτουν με γεωγραφικά και όχι με διοικητικά όρια. Με τον τρόπο αυτό, για παράδειγμα, οι σταθμοί στην Αττική θα μπορούν να εκπέμπουν νόμιμα και στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Νομού Κορινθίας. Αντίθετα, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται διάθεση για έκδοση αδειών εθνικής εμβέλειας για το ραδιόφωνο. @Το τρίπτυχο που επέβαλε η νέα διοίκηση στις ειδήσεις και στις ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης είναι έλεγχος των ειδήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου, λογοκρισία σε ειδήσεις και θέματα που δεν βολεύουν τον κυβερνητικό μηχανισμό χειραγώγησης και εντολές να παίξουν ή να μην παίξουν συγκεκριμένα θέματα. Η ΕΡΤ κόβει και λογοκρίνει ευθέως ή εμμέσως όλες τις ανεξάρτητες ή απλώς αποστασιοποιημένες δημοσιογραφικές φωνές. Ενδεικτική είναι η γραπτή παρέμβαση της Μαριλένας Κατσίμη, παρουσιάστριας μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη της «Πρωινής Ενημέρωσης», η οποία κόπηκε δύο φορές έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργικού συμβούλου Γιώργου Μουρούτη. Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος, κομβικό σημείο ήταν η παρουσίαση από την εκπομπή του ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας «Guardian» για τα βασανιστήρια των συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ. Typologies...
@Στον Πήγασο οδεύει η εκτυπωτική εταιρεία Ίριδα. Οι επαφές μεταξύ του Φ. Μπόμπολα, του Στ. Ψυχάρη και του Ε. Μαρτιγόπουλου στο Κορωπί πυκνώνουν και ο Πήγασος εμφανίζεται διατεθειμένος να αγοράσει το 50% που κατέχει ο ΔΟΛ στην Ίριδα έναντι 10-15 εκατ. ευρώ. Εάν καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, θα πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από δύο μήνες ο ΔΟΛ κατέθετε πρόταση εξαγοράς του Πήγασου, η οποία απορρίφθηκε. Η οικογένεια έχει λάβει απόφαση να στηρίξει με μετρητά τον Πήγασο και το Mega, συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του καναλιού, και να προχωρήσει σε εξαγορές αν βρεθούν «ευκαιρίες».
 @Κάθε χρόνο η ημέρα της Πρωτομαγιάς παραδοσιακά τιμάται απ’ όλους τους δημοσιογράφους όλων των Μέσων – εντύπων και ηλεκτρονικών – ανήμερα την 1 η Μαΐου. Οι εφημερίδες δηλαδή δεν κυκλοφορούν την Πρωτομαγιά και τα ηλεκτρονικά μέσα τιμούν την εργατική επέτειο την ίδια μέρα – 1 η Μαΐου. Φέτος, και ενώ τα Σωματεία του Τύπου σε κοινή ανακοίνωσή τους από τις 18.4.2013 και με τη σύμφωνη γνώμη πολλών επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ έχουν ήδη ενημερώσει τα μέλη τους σχετικά με την Πρωτομαγιά, ορισμένοι εργοδότες, επικαλούμενοι την απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας περί μεταφοράς της αργίας την 7 η Μαΐου, με πρωτοφανή τρόπο επιχειρούν να διασπάσουν τους εργαζομένους, μεταφέροντας τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις για την 7η Μαΐου.
@Στην κορυφή της τηλεθέασης του κοινού 15-44 βρέθηκε ο ΑΝΤ1 τη Δευτέρα 29 Απριλίου, με 20,8% έναντι 18,8% του Mega και 14,1% του Star. Ωστόσο, στην prime time του ίδιου κοινού, το κανάλι του Αμαρουσίου μοιράστηκε την πρώτη θέση με το Mega, με ποσοστό 25,1%. Ο ΑΝΤ1 ισχυροποίησε την prime time με ξένες σειρές θρησκευτικού περιεχομένου, οι οποίες πήγαν πολύ καλά, αφού η θρυλική – πλέον – ξένη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι απέσπασε μερίδιο 26,0% και η έτερη σειρά «The Bible» έφτασε το 23,5%. Οι αντίστοιχες τηλεθεάσεις για τις εκπομπές του Mega ήταν «Κλεμμένα Όνειρα» 28,2%, «Με τα παντελόνια κάτω» 33,9% και «Ανατροπή» 10,1%.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…