Νέο παιχνίδι στα media...και αλλαγή πλεύσης

@Το παιχνίδι της επίσημης διαπραγμάτευσης για τους όρους αδειοδότησης στο ψηφιακό μέλλον των τηλεοπτικών καναλιών άρχισε με τη διαβούλευση που έδωσε στη δημοσιότητα έως και τις 19 Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της έναντι της «τρόικας» και της Κομισιόν να δοθεί το ψηφιακό μέρισμα (συχνότητες 60-67 στα UHF) στην κινητή τηλεφωνία τον Νοέμβριο του 2014, αναγκάζεται να βάλει το τραπέζι τους όρους της τηλεοπτικής αδειοδότησης. Σύμφωνα με τα κείμενα της ΕΕΤΤ που τέθηκαν προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παρόχους δικτύου, προβλέπεται ως ημερομηνία για το οριστικό σβήσιμο της αναλογικής τηλεόρασης η 30ή Σεπτεμβρίου 2014. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον Ιούλιο του 2014 και πριν από τον διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα, δηλαδή. Στα σενάρια εργασίας ελήφθη υπόψη πως η ΕΡΤ χάνει τη μία από τις τρεις ψηφιακές συχνότητες που διαθέτει και θα λάβει δύο. Για την εκπομπή ιδιωτικών ψηφιακών καναλιών και συνδρομητικών ψηφιακών σταθμών προβλέπεται να δοθούν τέσσερις ψηφιακές συχνότητες. Άλλες δύο ή τρεις, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, προβλέπονται για την εκπομπή των περιφερειακών καναλιών.
 @Ως τηλεοπτικός σταθμός με παρέμβαση στην ενημέρωση θα προσδιορίζεται στο μέλλον το Star Channel. Πρόκειται για μια συνολική στροφή που επιχειρεί ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, με κινήσεις που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το επόμενο διάστημα. Είναι σαφές πως ο Όμιλος Βαρδινογιάννη παίρνει θέση στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας, αλλάζοντας στρατηγική και υπενθυμίζοντας πως η Motor Oil παράγει το 5% του ΑΕΠ της χώρας. Η «γραμμή» που θα ακολουθήσει στις ειδήσεις από τον Σεπτέμβριο μάλλον θα προκαλέσει έκπληξη και ανατροπή πολλών πολιτικών συσχετισμών. @Δεν είναι πλήρης η αναφορά του Αλ. Τσίπρα για τους σταθμούς που δεν καταβάλλουν τέλη χρήσης των συχνοτήτων. Πληρώνουν, αλλά όχι όλοι. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που κατέθεσε ο Σ. Κεδίκογλου και την απάντηση που έδωσε στον Δ. Παπαδημούλη, το συνολικό ποσόν που κατέβαλαν οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας από το 1997 έως το 2010 ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ, με τη Multichoice να έχει πληρώσει τα περισσότερα χρήματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα έτη 2011 και 2012, καθώς ο τελευταίος καταλογισμός τελών έγινε από τον υπηρεσιακό υπουργό Π. Καψή, όταν το «ενοίκιο» των καναλιών για τις συχνότητες είχε μειωθεί κατά 99,9% λόγω της προεκλογικής περιόδου.
 @Νέες συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις δραστηριοτήτων προβλέπονται στον ΔΟΛ. Οι ζημίες που εμφανίζει τόσο η μητρική εταιρεία όσο και ο όμιλος επαναφέρουν το ζήτημα της συρρίκνωσης του Οργανισμού. Το τι θα συμβεί το αποκαλύπτει η ίδια η διοίκηση στα στοιχεία που έστειλε στη Eurobank Equities για την έκθεση που συνέταξε (Μάιος 2013) επί της προαιρετικής δημόσιας πρότασης. Μπορεί οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ να αγχώνονται για τη δεκαήμερη καθυστέρηση πληρωμής τους, όμως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει. Το αντίθετο. Το σχέδιο του ΔΟΛ προβλέπει αλλαγές στη δομή και στη διοίκηση των εφημερίδων του «Νέα» και «Βήμα», με την περαιτέρω ενοποίηση των λειτουργιών, κάτω από την ανάπτυξη των ψηφιακών δραστηριοτήτων του Helios Kiosk. Κοινώς, και νέες απολύσεις για τη συμπίεση του κόστους, μαζί με εκείνο της διανομής των εφημερίδων και των επιστροφών. Επίκειται ακόμη η αναδιάρθρωση για όσους μείνουν και η προσπάθεια να συσχετιστεί η ύλη των εντύπων με τα διαφημιστικά έσοδα.
 @Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες διεξάγονται στις 18 και 19 Ιουνίου οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ. Το πρόβλημα των δημοσιογράφων τείνει να γίνει καθαρά… υπαρξιακό. Εκτός από τις κυβερνητικές πολιτικές της ύφεσης, υποτίθεται ότι έχουν απέναντί τους τους εργοδότες. Τι σόι εργοδότες είναι όμως σήμερα οι εκδότες; Ο εργοδότης υποτίθεται ότι προσλαμβάνει, ενώ αυτοί μονάχα απολύουν. Υποτίθεται ότι πληρώνει μισθούς και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που ολοένα και σπανίζει στις μέρες μας. Υποτίθεται ότι σχεδιάζουν το μέλλον των επιχειρήσεών τους – αυτός κι αν είναι ένας ρόλος που έχουν εγκαταλείψει. Θα ήταν λάθος να αποδοθούν τα δεινά του κλάδου των ΜΜΕ αποκλειστικά στις μνημονιακές πολιτικές. Η κρίση του Τύπου -βαθύτατα πολιτική, πολιτισμική και αξιακή- ξεκινάει πολύ νωρίτερα από το 2009. Έχει να κάνει κυρίως με την αναξιοπιστία, μ’ αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής εκδοτών-τραπεζών-επιχειρήσεων ΜΜΕ, που υποσκάπτει (εκτός από τη δημοκρατία) και την εμπορική υπόσταση των επιχειρήσεων αυτών. Έχουν προ πολλού εγκαταλείψει τους αναγνώστες/τηλεθεατές/ακροατές τους και έχουν περάσει στην περιοχή της προπαγάνδας, μεριμνώντας μόνο για την ευστάθεια του πολιτικού συστήματος. Υπερδιόγκωση, υπερσυγκέντρωση, ξέπλυμα χρήματος, αποεπένδυση, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ύποπτες αγοραπωλησίες και συναλλαγές είναι το φόντο μέσα στο οποίο (ΔΕΝ) αναπτύσσονται.
@Ο Real οδηγεί την «κούρσα» της ακρόασης με ποσοστό 14,4% το διάστημα 22.4-2.6.2013 (14,9% την περίοδο 25.04-21.4.2013). Δεύτερος είναι ο Σκάι ο οποίος επανήλθε στο 11,3% (10,1%) και τρίτος πλέον ο Athens Radio DJ με 9,1% (8,5%). Στο 8,8% ο Sfera (8,5%) στην τέταρτη θέση, ο Μελωδία υποχώρησε στην πέμπτη με 8,7% (9,4%), και σε απόσταση αναπνοής με 8,6% (8%) ο Ρυθμός. Με 7,7% (8%) ο KISS, κι ακολουθούν, ο Λάμψη με 7,6% (6,6%) ο Δίεση με 7,5% (7,2%) ο Derti με 7,2% (6,9%), ο RED με 7,1% (7,7%) και o NovaΣπορ FM με 7%(7,7%) όπως και ο Δρόμος (6,5%).
@«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, τέως ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τέως διευθυντής της «Ελευθερίας» (Λάρισα) αναλαμβάνει το σχεδιασμό της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», με απόφαση του εκδότη, Χάρη Οικονομόπουλου και του διευθυντή, Βαγγέλη Παναγόπουλου. Ο επανασχεδιασμός θα ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη, και ζητείται η συνδρομή, του υπό αποχώρηση, προσωπικού. Είναι μια απόπειρα για πολιτική στροφή της εφημερίδας, ή μια κίνηση για τη σωτηρία του μόνο του κυριακάτικου φύλλου; @

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…