Από το λουκέτο σε ALTER, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στην «απαγόρεση» του EURONEWS και την «κρατικοποίηση» του ΑΠΕ...

Αναδημοσίευση από: typologies.gr:
Όταν πριν από δύο χρόνια αποκαλυπτόταν ότι πρόθεση της «τρόικας» είναι να ελεγχθεί πλήρως η ενημέρωση μέσα από τα ελληνικά media, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που έδωσαν σημασία στις εντολές και στις παραινέσεις των στελεχών της. Δύο χρόνια μετά, το μιντιακό σύστημα της χώρας ελέγχεται πλήρως...
... και επιβιώνουν μόνο όσα Μέσα έχουν δηλώσει πλήρη υποταγή στις εντολές για εξαφάνιση της πραγματικής ενημέρωσης. Τα ΜΜΕ μεγάλων εταιρειών που μετέχουν στο μιντιακό σύστημα της χώρας και είχαν, για τους δικούς τους λόγους, ακολουθήσει αντιμνημονιακή πολιτική στην ενημέρωση των πολιτών εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. 
Τα «πρώτα μηνύματα» σε Alter και «Ελευθεροτυπία» 

Το πρώτο σοκ ήρθε με το λουκέτο στο Alter. Λόγω των δομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το κανάλι και με τους χειρισμούς των μετόχων του, μπήκε λουκέτο, κάνοντας την αρχή στο ντόμινο της «φούσκας» των υπερχρεωμένων ΜΜΕ στην Ελλάδα. Το ότι τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ που έχουν στο μεταξύ ενταχθεί πλήρως στον μηχανισμό επιβολής της μνημονιακής πληροφόρησης, επιλέγοντας να λένε και να γράφουν πράγματα που δεν ευσταθούν, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους ρίχνει φως στην επιχείρηση φίμωσης των Μέσων που είχαν επιλέξει την αποστασιοποίηση από την πολιτική της μνημονιακής προπαγάνδας πριν από δύο χρόνια. 

Το δόγμα της ελεγχόμενης ενημέρωσης μετά το Alter μετράει συνεχώς θύματα. Ακολούθησε το λουκέτο στην «Ελευθεροτυπία» της Χ.Κ. Τεγόπουλος, της εταιρείας που εκείνο το διάστημα κατέγραφε τα μικρότερα χρέη σε τράπεζες. Σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ που βρήκαν κάποια εκατομμύρια, η «Ελευθεροτυπία» με την αντιμνημονιακή ενημέρωση έβαλε λουκέτο. 
Το τρίτο σοκ ήταν η απαγόρευση με κάθε τρόπο και μέσο της μετάδοσης του ειδησεογραφικού καναλιού Euronews στην ελληνική γλώσσα. Παρά τη χρηματοδότησή του από την Κομισιόν και τη συμφωνία της κυβέρνησης Παπανδρέου με τις Βρυξέλλες, η ομάδα του Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να σιγήσει το κανάλι των ειδήσεων της Ευρώπης, κόβοντας την ελεύθερη μετάδοσή του στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σε όλο τον κόσμο όπου έγινε κάτι τέτοιο, να απαγορευθεί δηλαδή η μετάδοσή του επειδή θα εξέπεμπε στα ελληνικά. 

Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων 
Το ίδιο διάστημα άλλαξε πλήρως η φυσιογνωμία και η παρέμβαση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Από Μέσο «εθνικής ενημέρωσης» μετατράπηκε σε κύριο κυβερνητικό τροφοδότη πληροφόρησης για όλα τα υφιστάμενα ΜΜΕ, τα οποία σαρώθηκαν από αλλεπάλληλα κύματα εργασιακών μνημονίων και εκατοντάδων απολύσεων. Η κυρίαρχη ενημέρωση προσφερόταν σε όλους από το κρατικό ΑΠΕ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…