Η EBU ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΡ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

@Το λουκέτο στην ΕΡΤ έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η EBU, η οποία αρχικά αντέδρασε έντονα στην απόφαση του αιφνίδιου και αναίτιου θανάτου της ΕΡΤ, αναγνώρισε ως «πρόοδο» τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ. Η οποία, βεβαίως, δεν λειτουργεί. Τα γεγονότα και η σημασία τους για το παρόν και το μέλλον όλων των δημόσιων τηλεοπτικών δικτύων στην Ευρώπη συζητήθηκαν εκτεταμένα σε πολλές συναντήσεις των στελεχών της EBU. Το αποτέλεσμά τους ήταν η οικειοθελής ένταξη σε μηχανισμούς αξιολόγησης από τον Ιανουάριο του 2014. Η ΕΒU καθόρισε η ίδια τις παραμέτρους και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ελεγχθούν τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά είναι η προσφορά της δημόσιας υπηρεσίας σε ό,τι αφορά την καθολικότητα, την ανεξαρτησία, την υπεροχή σε τεχνολογικό και προγραμματικό επίπεδο, η ποικιλία προγραμμάτων και η πολιτική εφαρμογής καινοτομιών. @Επεκτατικές διαθέσεις στο πεδίο της θεσμικής λειτουργίας του ΕΣΡ δείχνει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, (ΕΕΕΠ), συντάσσοντας Κώδικα Δεοντολογίας για τα τυχερά παιχνίδια που μεταδίδονται μέσω της τηλεόρασης. Στόχος είναι ο εκ νέου περιορισμός της λειτουργίας του ΕΣΡ, το οποίο συνιστά σύμφωνα με το Σύνταγμα ανεξάρτητη διοικητική αρχή, εν αντιθέσει με την ΕΕΕΠ και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι οποίες έχουν βάλει πόδι στα ραδιοτηλεοπτικά ζητήματα και διορίζονται από υπουργούς. Ο στόχος που προωθείται είναι η συγχώνευση των τριών Αρχών σε μία και συζητείται να ανατεθεί ο συντονισμός σε πρόσωπα της ΕΕΕΠ!
@Μία μόνο έρευνα έχει διενεργήσει έως τώρα το ΕΣΡ για τις συμμετοχές του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του φυγόδικου συνεταίρου του Πέτρου Κυριακίδη σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Στην περίπτωση του ΣΚΑΪ ακύρωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο τμήμα που αφορούσε τον Κυριακίδη, ζητώντας, όπως ορίζει ο νόμος, τη διάθεση σε άλλα πρόσωπα. Αντιθέτως, δεν διεξάγεται καμία έρευνα για την περίπτωση του Action 24, το 90% του οποίου πέρασε στον έλεγχο του Διονύση Παναγιωτάκη -στενού φίλου του Ευ. Βενιζέλου-, που αγόρασε τις μετοχές από τον συνέταιρο του Λ. Λαυρεντιάδη. Το ΕΣΡ δεν έχει ανοίξει ακόμη τους φακέλους του Jeronimo Groovy TV (σήμερα SBC) και του Flash, τον οποίο ορέγονται πρόσωπα από τον κύκλο της Κεντροαριστεράς.
@Με επιδίωξη τη δημιουργία μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που να ανταποκρίνεται στο δημοκρατικό και συνταγματικό της ρόλο, αλλά και τις ανάγκες των καιρών, η ΠΟΕΣΥ απηύθυνε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς την ακόλουθη επιστολή: “Μετά το «μαύρο» του περασμένου Ιουνίου στη δημόσια ενημέρωση, με τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, τώρα σχεδιάζεται ένα υποκατάστατο του καταργημένου φορέα, το οποίο μόνο καθ’ ευφημισμό θα μπορεί να αποκαλείται «Δημόσια Τηλεόραση» (Δ.Τ.) ή ΝΕΡΙΤ. Και θα αποτελεί ένα δύσμορφο και δυσλειτουργικό υποκατάστατο της ΕΡΤ, αφού παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «ελληνικό BBC», ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σχεδιάζεται με προδιαγραφές επιπέδου τοπικού καναλιού, ακυρώνοντας τις διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου, ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αντ’ αυτού, δημιουργείται ένας συρρικνωμένος αθηνοκεντρικός οργανισμός, που φιμώνει και εξαφανίζει την περιφέρεια. Ο επί σχεδόν 8 μήνες αποκλεισμός της λειτουργίας των ραδιοφώνων της περιφέρειας, της ΕΤ3 και των κατά τόπους σταθμών της ΕΡΤ αλλά και η έμπρακτη πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στραγγαλισμού της ελεύθερης και αμερόληπτης πληροφόρησης, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί την υποχρέωση που επιβάλλει το Σύνταγμα για την πλήρη ανταπόκριση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στις κοινωνικές ανάγκες και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…