ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΣΡ

@Πόσα χρήματα μπορεί να διαθέτει πλέον η τηλεοπτική αγορά για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων; Σε μία χώρα που έχει ήδη χρεοκοπήσει, όπως μας λένε μέρα και νύχτα από τα τηλεοπτικά παράθυρα, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα, η μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Θα ισχύσει ο παραλογισμός των προηγούμενων χρόνων και θα θριαμβεύει ο ανταγωνισμός που επιφέρει ζημίες, ή θα επικρατήσει η κοινή λογική; Σε μια χώρα που εξατμίζονται οι μισθοί και η ανεργία έχει ήδη εκτιναχθεί στα ύψη, υπάρχει πλέον ζήτημα ηθικής τάξεως για την αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Όταν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεινοπαθεί από την δημιουργική καταστροφή που επέβαλε το Μνημόνιο, δεν είναι δυνατόν το κόστος των δικαιωμάτων να εκτινάσσεται στα ύψη. Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε για λίγο την υπόθεση του Champions League και της ΕΡΤ. Οι μεγαλύτεροι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας(Mega, ANT1, Σκάι) και το συνδρομητικό δίκτυο του ΟΤΕ TV, με επικεφαλής το Σιμο Κεδίκογλου, υφυπουργό στον Πρωθυπουργό σήμερα, κατήγγειλαν τη σύμβαση που σύναψε η ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ. Η ΕΡΤ, επί διοικήσεως των Λ. Ταγματάρχη και Σ.Στεφάνου είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του Champions League, για 3 χρόνια (2012-15) έναντι τιμήματος ποσού 32,4 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή είχε καταγγελθεί ως σκανδαλώδης, αρχικά από το Σίμο Κεδίκογλου και στη συνέχεια από τα τηλεοπτικά κανάλια, αν και ήταν κατά 20% φθηνότερη σε σχέση με εκείνη της περιόδου 2009-2012 που είχε συνάψει η ΕΡΤ. Τελικώς για τη σύμβαση αυτή εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα, και η σύμβαση εκτελέστηκε από την ΕΡΤ(όσο υπήρχε) με το Σίμο Κεδίκογλου μάλιστα να έχει την πολιτική ευθύνη της εταιρείας. Πλην όμως , σύμφωνα με την άποψη των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και του ΟΤE TV το ποσό των 32,4 εκατ. ευρώ θεωρήθηκε, το 2011 οπότε και υπεγράφη η σύμβαση ως ιδιαιτέρα υψηλό με δεδομένη την κατάσταση που βρισκόταν τότε η χώρα.
@Όλοι μάλιστα μιλούσαν για την ανυπαρξία της διαφημιστικής αγοράς και ο ΟΤΕ μάλιστα δήλωνε ξεκάθαρα πως η προσφορά της ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλή, αν και γνώριζαν πως η ΕΡΤ ήταν κερδοφόρα και με το ανταποδοτικό τέλος δεν επηρεαζόταν από τις διαφημίσεις. Τώρα που η κοινωνία φτωχοποιείται με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς, με τους μισθούς για 4ωρη εργασία να έχουν υποχωρήσει στα 240 ευρώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η στάση των τηλεοπτικών σταθμών, στη μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Champions League.
@Θέμα ακυρότητας του συνόλου των αποφάσεων του ΕΣΡ θέτει εκ νέου το ΣτΕ. Η χώρα οδεύει σε δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές, με τα media να έχουν κομβικό ρόλο, χωρίς όμως να υπάρχει πλέον ο φορέας που θα τους ασκεί έλεγχο. Το ΕΣΡ δεν διαθέτει πλέον νόμιμη σύνθεση και όσες αποφάσεις και αν λάβει είναι άκυρες. Σημείο αναφοράς είναι η απόφαση 3515/2013 της Ολομέλειας του ΣτΕ, μετά από προσφυγή του NovaΣπορ FM. Η Ολομέλεια έκρινε πως η ρύθμιση του άρθρου 57 παρ. 1 του ν. 3979/2011 περί αυτοδίκαιης παράτασης της θητείας των μελών του ΕΣΡ για ακόμη 4 χρόνια είναι ανίσχυρη και αντιβαίνει του Συντάγματος. Με βάση αυτή την τελική απόφαση, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ ακυρώνει πλέον όλες τις αποφάσεις του ΕΣΡ που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας πως δεν έχουν καμία ισχύ. Στο 7μελές συμβούλιο ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη είναι πολύ κοντά στο να συμπληρώσουν 12ετή θητεία, ενώ 6 χρόνια, ως μέλος της Αρχής έχει ο Κωνσταντίνος Αποστολάς, ο οποίος έχει οργανική θέση υπαλλήλου στο συμβούλιο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…