ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΤ: 14 μήνες μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2013

Η ψυχή της ελεύθερης ΕΡΤ είναι οι άνθρωποι της. Εκείνοι οι λίγοι που αποφάσισαν πως δεν θα «πηδήξουν από το καράβι», που θα κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα… Μια ελπίδα που οι Κασσάνδρες προσπαθούν να τη σβήσουν.  Και είναι εύκολος ο τρόπος να απογοητευτεί κάποιος…  Είναι όμως, δύσκολο να μείνει όρθιος και να παλέψει για κάτι που πιστεύει ότι είναι σωστό.

Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πραγματικό, ένα δύσκολο ρεπορτάζ. Αποφασίσαμε να πάμε στον χώρο απ’ όπου εκπέμπει το πρόγραμμα της ελεύθερης ΕΡΤ, στη Λεωφόρο Στρατού, εκεί όπου πριν από ένα και κάτι χρόνο εξέπεμπε η ΕΡΤ3.
Το κτίριο είναι εκεί, τα μηχανήματα είναι εκεί…
Μόλις φτάσαμε έξω από την κεντρική πόρτα, μας υποδέχτηκε ένα μήνυμα στην πόρτα, κολλημένο σε ένα χαρτί: «Εισέρχεστε στην ελεύθερη ΕΡΤ». Αυτό ήταν, το ρεπορτάζ είχε μόλις αρχίσει..
Οι άνθρωποι που συναντήσαμε στην ΕΡΤ3, είναι μια γροθιά… Εχουν ο ένας τον άλλον για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.  Όταν ο ένας λυγίζει παίρνει δύναμη από τον άλλον…  Και συνεχίζουν και δεν εγκαταλείπουν…

Για πόσο τους ρωτήσαμε πόσο ακόμα θα μάχονται;

«Για όσο χρειαστεί» ήταν η απάντηση που ακούσαμε από όλους, από έναν έναν ξεχωριστά όταν τους μιλούσαμε στους χώρους όπου παράγουν έργο.

Τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως, τις εντυπώσεις τις κλέβουν τα ίδια τους τα παιδιά, τα παιδιά των απολυμένων της ΕΡΤ. Εκείνα που μαζί με τους εργαζόμενους της ελεύθερης ΕΡΤ ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά…

Αλλά είναι εκεί, δίπλα στους γονείς. Κι όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά και πρακτικά. Είναι εκεί μαζί τους. Φρουροί της προσπάθειας, γιατί όταν αυτοί οι γονείς τα κοιτούν, δυναμώνουν και πάλι και συνεχίζουν….

Όταν φτάσαμε στο κτίριο της ΕΡΤ3, οι πόρτες ήταν ανοικτές, όπως είναι όλο το διάστημα από εκείνη την ημέρα που έπεσε το «μαύρο».

Πως ζουν; Πως τα βγάζουν πέρα; Την ίδια απάντηση ακούσαμε από όλους τους… «Δύσκολα, πολύ δύσκολα…».  Είναι άνθρωποι, είναι γονείς με παιδιά.  Πολλοί από αυτούς  στερούνται και τα καθημερινά… Το ψυγείο τους είναι άδειο… Άλλοι είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα γιατί η σύζυγος ή ο σύζυγος εργάζεται. «Μπαίνει ένας μισθός στο σπίτι, για να μπορούμε να έχουμε κάτι στο ψυγείο και να πληρώνουμε τα απαραίτητα»…


Δεκαοκτώ άνθρωποι, από αυτούς που ακόμα μάχονται για την ελεύθερη ΕΡΤ, γνωρίστηκαν στην ΕΡΤ3, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, έκαναν οικογένεια… Δηλαδή εννέα οικογένειες καταστράφηκαν οικονομικά από εκείνο το βράδυ του «μαύρου», κι όμως αυτά τα ζευγάρια είναι ακόμα εκεί και ο καθένας από το δικό του πόστο, εργάζεται για έναν κοινό σκοπό, να βγαίνει καθημερινά το δελτίο ειδήσεων.

«Είμαστε εδώ, βγάζουμε το πρόγραμμα, αγωνιζόμαστε. Ηταν απόφασή μας να μείνουμε εδώ…», μας είπε η Ελευθερία.

Η ελευθερία είναι παντρεμένη, έχει και παιδιά, τι γίνεται με αυτά;

«Εγώ έχω δύο αγόρια. Ενας τελείωσε το λύκειο κι ο άλλος το γυμνάσιο… Εδώ και ένα χρόνο ουσιαστικά τα παιδιά μεγάλωσαν στα ξαφνικά. Στην αρχή μας ρωτούσαν γιατί το κάνουμε, τι κάνουμε… Πλέον έχουν καταλάβει και μας στηρίζουν απόλυτα», συμπληρώνει και τα μάτια της έχουν βουρκώσει…




Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν επηρέασε μόνο τα οικονομικά. Χάλασε οικογένειες, χάλασε φιλίες.

«Είναι δύσκολο… Μπορεί να μαλώσεις μέχρι και με την ίδια σου την οικογένεια, με τον αδελφό σου ή την αδελφή σου, όταν γίνεται η ερώτηση, τι κάνεις ακόμη εκεί;… Δεν μπορούν να καταλάβουν, να κατανοήσουν… Είναι αγώνας και δε θα σταματήσει. Υπάρχουν άνθρωποι που χώρισαν, υπάρχουν άνθρωποι που είναι με κατάθλιψη για έχασαν τη δουλειά τους…», μας είπε η Ελευθερία.

«Πραγματικά είναι αλήθεια… Από οικογενειακές μέχρι και φιλικές σχέσεις έχουν χαλάσει. Εχουμε σταματήσει να συζητάμε όταν γίνεται η ερώτηση τι κάνετε εσείς εκεί… Δύσκολο να καταλάβει ο καθένας», μας είπε οΠερικλής  που είναι μοντέρ.

Η Σίσσυ είναι στην παραγωγή των ειδήσεων, μαζί και η κόρη της Ελίνα. Η Σίσσυ ξεκίνησε από καθαρίστρια στην ΕΡΤ, μετά από χρόνια έγινε διοικητική υπάλληλος. Λόγω συνθηκών τώρα είναι στην παραγωγή. Λόγω συνθηκών, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος για να κάνει αυτή τη δουλειά, μία δουλειά που για όσους γνωρίζουν από τηλεόραση, είναι από τις πιο σημαντικές.






Το κτίριο της ΕΡΤ3 είναι πεντακάθαρο. Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί προσέχουν τα πάντα σαν τα μάτια τους.
«Είναι περιουσία όλου του κόσμου», λέει ο Στέλιος και συνεχίζει: «Θα ήταν αδύνατον να αφήσουμε κάτι να καταστραφεί. Προσέχουμε τα πάντα».
Καμία κάμερα της ΕΡΤ δε βγαίνει έξω από το κτίριο. Όταν πηγαίνουν σε θέματα, το κάνουν με δικές τους κάμερες. Προσωπικές. Κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας βλέποντάς τους στο δρόμο. Με κάμερες σαν αυτές που οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας για να τραβάμε οικογενειακές στιγμές.


«Τίποτα που είναι περιουσία της ΕΡΤ δε φεύγει από το κτίριο. Τίποτα σε καμία περίπτωση», λέει ο Γιάννης.
Την ίδια ώρα, η κρατική περιουσία της ΕΡΤ, τα αυτοκίνητα παραμένουν εκεί όπου τα πάρκαραν οι οδηγοί το βράδυ της 11ης Ιουνίου.
Όπως οι Αμερικανοί έχουν ως σημείο αναφοράς της τρομοκρατίας την 11η Σεπτεμβρίου, οι απολυμένοι της ΕΡΤ έχουν την 11η Ιουνίου 2013, εκεί όπου έπεσε το «μαύρο».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…