Καιρός να μάθουμε την αλήθεια για όλους και για όλα...

Ανακοίνωση: SOSeΜΜΕ -Συντάκτες, Ομοιοεπαγγελματίες & Συναφείς Ειδικότητες ΜΜΕ:
Καιρός να μάθουμε την αλήθεια
Εγκαίρως, στην ιδρυτική διακήρυξή μας πριν από έξι μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για τα δεινά που έρχονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία και είχαμε προτείνει σειρά μέτρων που θα θωράκιζαν το αγγελιόσημο και τον ΕΔΟΕΑΠ....
...Δυστυχώς, όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά δεχθήκαμε ανοίκειες επιθέσεις από κρατικοδίαιτους καρεκλοκένταυ­ρους συνδικαλιστές· Κατασυκοφαντηθήκαμε ως ενεργούμενα ετεροεπαγγελματιών…
Δυστυχώς για όλους μας, οι προτάσεις μας δεν συζητήθηκαν και χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη σωτηρία του οριακά θνησιγενούς ΕΔΟΕΑΠ.
Το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή την Κυριακή, παρότι δεν εμπεριέχει αναφορά στο αγγελιόσημο, προοιωνίζεται μεγάλα δεινά για τον κλάδο. Οι ειδήμονες του ασφαλιστικού, έμπειροι συνδικαλιστές μας, με δέος και τρόμο αναλύουν-ερμηνεύουν την υποπαράγραφο γ5 (κατάργηση μη ανταποδοτικών χρεώσεων-εισαγωγή μη ανταποδοτικών χρεώσεων στον προϋπολογισμό), της παραγράφου Γ, του άρθρου 1, του Α’ Κεφαλαίου. Παρά τους πομφόλυγες της «εγώ έσωσα το αγγελιόσημο» προέδρου της ΕΣΗΕΑ, οι κίνδυνοι για την εξάλειψη ή δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών της οιονεί εργοδοτικής εισφοράς του κλάδου μας, παραμένουν…
Είχαμε προτείνει εγκαίρως να αναληφθεί δράση για την ενοποίηση ΕΔΟΕΑΠ-ΤΕΑΣ, με τη χρήση διατάξεων για τη θέσπιση Επαγγελματικών Ταμείων. Αυτό το νέο Επαγγελμα­τικό Ταμείο μπορεί να αναλάβει το αποκλειστικό δικαίωμα είσπραξης και διαχείρισης της οιονεί εργοδοτικής εισφοράς. Αυτή η λύση δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις ενιαίες παροχές των μεριδιούχων του νέου φορέα και να επανεκκινήσουμε σε νέες υγιείς βάσεις το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων. Τα δύο ΤΕΑΣ με περίπου 500 μεριδιούχους και αποθεματικά άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τον ΕΔΟΕΑΠ των 15 εκατομμυρίων ευρώ, επιβάλλεται να αποτελέσουν τον κύριο ασφαλιστικό πυλώνα μας.
Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, η πορεία του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη να καταλήξει στο ΙΚΑ και στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, αδυνατεί ως ΝΠΔΔ να διαφυλάξει τα κεκτημένα του Α.Ν. 248/1967. Ματαιοπονούμε ασχολούμενοι με το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, κατατρυχόμενοι με ανούσια θέματα μηδενικού οφέλους για τον δημοσιογραφικό κόσμο, όπως τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα σε λίγες εκατοντάδες συναδέλφους. Η συμφορά εκεί έχει ήδη συντελεστεί, παρά τους κομπασμούς περί πλεονασμάτων.
Καιρός, εν όψει και του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, ο κλάδος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ενωμένος να διεκδικήσει:
- Την ανάδειξη του ενοποιημένου ΕΔΟΕΑΠ-ΤΕΑΣ σε αποκλειστικό δικαιούχο του αγγελιοσήμου.
- Τη διακοπή της αιμορραγίας των Ταμείων μας προς όφελος των σωματείων. Καιρός να ενταχθούν στη δύναμη της ΓΣΕΕ και των οικείων εργατικών Κέντρων, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη το έχει πράξει το πρωτοπόρο Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου. Είναι όνειδος για τον κλάδο να χρηματοδοτείται η συνδικαλιστική δράση του από την οιονεί εισφορά των εργοδοτών.
- Την ανασυγκρότηση του Μηχανισμού Είσπραξης Αγγελιοσήμου. Τα σωματεία μας έχουν δαπανήσει εκατομμύρια για τον περιβόητο Μηχανισμό Είσπραξης Αγγελιοσήμου, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Λεφτά πεταμένα στο βρόντο, σε χαλεπούς καιρούς. Πρέπει να ανασυγκροτηθεί με νέο αίμα και να υπαχθεί διοικητικά στο ενιαίο Επαγγελματικό Ταμείο ΕΔΟΕΑΠ-ΤΕΑΣ, που προτείνουμε. Με την καθοδήγηση έμπειρων συνδικαλιστών του κλάδου να συσταθεί Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), από τις Ενώσεις-μεριδιούχους, με την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, που διαθέτουν πλήθος αδιάθετων κονδυλίων.
Πρέπει να χυθεί άπλετο φως και να μάθουμε όλη την αλήθεια για τους καταστροφείς των Ταμείων μας -πλην του επονείδιστου PSI- τους πρώτους διδάξαντες του κινήματος «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Toπροσχηματικό «παιχνίδι» των αιτημάτων, των ανακοινώσεων και των προσεπικλήσεων περί «προστασίας προσωπικών δεδομένων των επιχειρήσεων», μεταξύ διοικήσεων Ενώσεων και Ταμείων, πρέπει να λάβει τέλος. Ο τρόπος να γίνουν γνωστοί οι κατά συρροή κι εξακολούθηση καταστροφείς των Ταμείων μας, είναι:

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και όλων των σωματείων που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ, στα ΤΕΑΣ και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, έχουν υποχρέωση να αποστείλουν αίτημα και στους 300 βουλευτές, να καταθέσουν ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας τα στοιχεία για τους μεγάλους οφειλέτες των Ταμείων μας.
Μας προξενεί πραγματικά κατάπληξη ότι ουδείς εκ των 300 της Βουλής -αρκετοί εκ των οποίων περιώνυμοι «διαπλοκομάχοι»- δεν έχει τολμήσει να ζητήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία από το εποπτεύον Υπουργείο. Καιρός είναι οι βουλευτές που ανέδειξε ο δημοσιογραφικός κλάδος να πράξουν το καθήκον τους εμπράκτως, υπερασπιζόμενοι ευθέως, ως μεριδιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ, εαυτούς και συναδέλφους, μη κρυπτόμενοι πίσω από αγωνιστικά «ευχολόγια» συμπαράστασης.
Δεν είναι δυνατόν οι σοβαρές επιχειρήσεις του κλάδου να διασύρονται από κατά συρροή αφερέγγυους παραγοντίσκους των ΜΜΕ. Εν όψει Περιφερειακών και ευρωεκλογών και για να προστατευθούν οι πολιτικοί αρχηγοί μας -και όχι μόνο…- να γίνουν γνωστά τα ΜΜΕ που βούλιαξαν τα δημοσιογραφικά Ταμεία και χρωστούν εκατομμύρια στο Δημόσιο. Η διαπλοκή και η αήθης σπερμολογία, που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας και τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας, μόνον έτσι θα ανακοπούν.
Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΔΟΕΑΠ. Ήδη έχει καθυστερήσει πολύ. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η τωρινή διοίκηση μεθοδεύει συγκάλυψη των ευθυνών απερχομένων διοικήσεων.
Με κατάπληξη παρακολουθούμε τη σφοδρή αντιπαράθεση διακεκριμένης οικογενείας του ΣΥΡΙΖΑ με το συγκρότημα της Real, ιδιοκτησίας Ανδρέα Γεωργίου Κουρή - Νίκου Χατζηνικολάου, την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει να δώσει την πρώτη διακαναλική συνέντευξή του σε κανάλια συμφερόντων του υποδίκου για χρέη στο Δημόσιο, πατρός Γεωργίου Κουρή -διαπρύσιου πολέμιου του αγγελιοσήμου- και του νεόκοπου offshore καναλάρχη Φίλιππου Βρυώνη. Ο υπερβάλλων θόρυβος για το πρώτο θέμα «συγκαλύπτει» τη σύμπλευση του νεαρού πολιτικού αρχηγού με τον «αυριανισμό»…
Η Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ να γίνει η απαρχή της νέας πορείας του κλάδου
Μέχρι τη Γενική Συνέλευση να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τα ΤΕΑΣ για να δρομολογηθεί άμεσα η ενοποίηση των ΝΠΙΔ, να παραγγελθεί αναλογιστική μελέτη και να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Επαγγελματικό Ταμείο. Γνωρίζουμε όλοι ότι η εξαίρεση του αγγελιοσήμου από το πολυνομοσχέδιο έχει ημερομηνία λήξης την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το 2015.
Δεν υπάρχει χρόνος για ομφαλοσκοπήσεις, παρελκυστικές τακτικές και «χαρτοπόλεμο» μεταξύ Ενώσεων, Ταμείων και παρατάξεων.
Οι υγιείς δυνάμεις του κλάδου οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…