ΟΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΝΤΡΟΠΗΗΣ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

@Οι αναθέσεις από την προσωρινή διοίκηση της ΝΕΡΙΤ συνεχίζονται στο Ραδιομέγαρο σε όλη τη λειτουργία της εταιρείας. Ωστόσο, ένας πρόσφατος διαγωνισμός για τη δορυφορική τροφοδοσία των πομπών και αναμεταδοτών της ψηφιακής τηλεόρασης έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Όχι τόσο για το ύψος του διαγωνισμού, αξίας 2,7 εκατ. ευρώ, όσο για τη δέσμευση της ΝΕΡΙΤ σε μια μακροχρόνια επένδυση, η οποία απαιτεί μακροχρόνια έξοδα αντικατάστασης πομπών και αναμεταδοτών σε όλη τη χώρα.
Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από έναν προσωρινά τοποθετημένο διευθύνοντα σύμβουλο σε ένα ΔΣ το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί, κατόπιν εισηγήσεων συνεργατών υπαλλήλων που δεν είναι κανονικοί εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ, άρα δεν έχουν ευθύνες έναντι της εταιρείας. Τα ερωτηματικά που προκαλούνται τόσο για τη διοίκηση της εταιρείας όσο και για τους αρμόδιους εποπτεύοντες υπουργούς, είναι σοβαρά. Ποιος καλύπτει την προσωρινή διοίκηση της ΝΕΡΙΤ δεσμεύοντας τις επόμενες διοικήσεις με ενέργειες που εκτοξεύουν τα έξοδα της εταιρείας;Ο παραπάνω διαγωνισμός της ΝΕΡΙΤ ανακοινώθηκε τον Αύγουστο και ύστερα από παράταση που δόθηκε, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η ΝΕΡΙΤ θέλει να αλλάξει δορυφόρο και να τροφοδοτεί τους πομπούς της είτε από άλλον δορυφόρο (Astra) είτε από άλλο σημείο του ίδιου δορυφόρου (EutelSat) στον οποίο βρίσκεται σήμερα. Αυτή η μετακίνηση, ωστόσο, σημαίνει πως η ΝΕΡΙΤ θα χρειαστεί να λειτουργεί για πολύ καιρό δύο συστήματα δορυφορικής εκπομπής, άρα περισσότερα έξοδα. Θα πρέπει επίσης να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν όλοι οι ψηφιακοί πομποί, ακόμη κι αυτοί που αγόρασε μόλις πρόσφατα από τη γερμανική εταιρεία Rothe & Swartz. Είναι φανερό πως η απόφαση αλλαγής δορυφόρου θα επιφέρει για τη ΝΕΡΙΤ μια άγνωστη σε ύψος επένδυση αλλά και συνέχεις αναθέσεις για εξωτερικά τεχνικά συνεργεία. Και το ερώτημα που τίθεται, είναι: Ποιος καλύπτει την προσωρινή διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, η οποία θα εγκαταλείψει το Ραδιομέγαρο σύντομα, δεσμεύοντας την επόμενη διοίκηση με ένα τόσο μεγάλο έξοδο;
@ Ο ΟΤΕ βγήκε νικητής στη μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ChampionsLeague και του EuropaLeague. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη οι επίσημες ανακοινώσεις, η συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ θα μεταδίδει τους αγώνες των δύο διοργανώσεων για τις επόμενες τρεις τηλεοπτικές χρονιές, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τίμημα που επέλεξε να καταβάλει ο ΟΤΕ στην TEAM θα φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια, καταθέτοντας υπερδιπλάσια προσφορά από τη Nova. Θυμίζουμε πως οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα όταν η ΕΡΤ για το διάστημα 2012-2015 είχε καταθέσει προσφορά 32 εκατ. ευρώ, αποκτώντας το δικαίωμα ελεύθερης μετάδοσης του ChampionsLeague.Η προσφορά αυτή εκτιμάται πως θα ανεβάσει το κόστος για τον συνδρομητή, όπως συνέβη και στη Μεγάλη Βρετανία όταν πέρυσι η British Telecom απέκτησε τα δικαιώματα του Champions League προς 1 δισ. ευρώ και στη συνέχεια αύξησε τη συνδρομή κατά 6,5%. Την ώρα που ο ΟΤΕ επιλέγει να δαπανήσει αυτό το ποσόν, κοντράροντας στα ίσια τη Nova και αφαιρώντας της δύο σημαντικές διοργανώσεις, η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η Διοίκηση ζήτησε περαιτέρω μείωση των αποδοχών, επικαλούμενη τη βιωσιμότητα της εταιρείας.Να σημειώσουμε ότι η Αγγλία πλήρωσε 1 δισ. ευρώ, ήτοι αύξηση 125%, η Ισπανία 450 εκατ. ευρώ (+45%), η Γαλλία 435 εκατ. ευρώ (+30%). Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η Γερμανία, μια και ο ΟΤΕ ελέγχεται από την Deutsche Telekom. Με οκταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, θα πληρώσει 240 εκατ. ευρώ (+50%). Στις υπόλοιπες χώρες το ChampionsLeague παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο «εθνικό» ενδιαφέρον απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Για να είναι πιο πλήρης η εικόνα, σημασία έχει το κόστος ανά αγώνα σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον κάθε χώρας αλλά και την προσέλκυση διαφημίσεων. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, οι αγγλικές ομάδες πέρυσι έδωσαν 40 αγώνες στο ChampionsLeague, οι ισπανικές αντίστοιχα 41 αγώνες, ενώ ελληνικού ενδιαφέροντος και στην ουσία οι αγώνες για τους οποίους είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο συνδρομητής, ήταν μόλις 8, και αυτό λόγω της καλής πορείας του Ολυμπιακού.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…