ΟΤΑΝ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ...

Από τη Ντίνα Δασκαλοπούλου στηνΕφημερίδα των Συντακτών

Τέσσερις μόλις ώρες μετά τον καταχρηστικό έλεγχο στοιχείων σε φωτορεπόρτερ και μετά τη ρητή δέσμευση του ΓΑΔΑρχη ότι οι φωρορεπόρτερ θα μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια, άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο. «Έλέγχει άραγε η ηγεσία τους αστυνομικούς ή όχι;» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Μάριος Λώλος.
«Επισκεφθήκαμε σήμερα το μεσημέρι τον ΓΑΔΑρχη για να διαμαρτυρηθούμε για τον καταχρηστικό έλεγχο στοιχείων που διενέργησαν άντρες των ΜΑΤ σε συνάδελφο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, Μ. Λώλος.
«Εκείνος επικοινώνησε μπροστά μας με τον διοικητή των ΜΑΤ, έκανε αυστηρές συστάσεις και μας έδωσε το λόγο της τιμής του ότι κανείς δεν θα μας αγγίξει όταν εργαζόμαστε - όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα, οι νόμοι, μέχρι και οι κανόνες εμπλοκής σε εμπόλεμη ζώνη. Τέσσερις ώρες μετά, ΜΑΤατζής χτύπησε με γκλομπ στο κεφάλι τον συνάδελφο, Γιάννη Λιάκο, που αυτή την ώρα πάει στο νοσοκομείο. Ο ΓΑΔΑρχης κι ο Διοικητής των ΜΑΤ είναι έκθετοι κι ακόμα πιο έκθετος είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Τελικά, η διοικητική κι η πολιτική ηγεσία ελέγχουν τα όργανα ή όχι; Σε κάθε περίπτωση, για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα σε συναδέλφους, υπόλογος θα είναι ο κ. Κικίλιας». 
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, γνωστοποιήθηκε πως διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και προανάκριση από τη ΓΑΔΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα.


(Αυτά που δεν είπαν τα κανάλια τους)

Του Τάσου Κωστόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ηταν ένα θέαμα άγριο και συνάμα πρωτόγνωρο: χωρίς να πέσει ούτε πέτρα, δίχως να έχει προηγηθεί η παραμικρή αψιμαχία, η Στουρνάρη γέμισε ξαφνικά με τα ποδοπατημένα κορμιά εκατοντάδων άοπλων νέων παιδιών, που από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε πεδίο εκτόνωσης για δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ.
Ορμώντας ξαφνικά απ’ όλες τις παρόδους, με τη μυριόστομη ιαχή «γαμήστε τους! γαμήστε τους!», οι τελευταίοι οφθαλμοφανώς το γλεντούσαν: επί ένα τέταρτο της ώρας χτυπούσαν ανελέητα τους πεσμένους φοιτητές, τους ποδοπατούσαν, τους ψέκαζαν κατάμουτρα με τις φυσούνες, εκτόξευαν μέσα στον κόσμο χειροβομβίδες «κρότου-λάμψης», σταματώντας κάποιες στιγμές, μόνο και μόνο για να εκφράσουν με βρισιές τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτό το μονόπλευρο ξεσάλωμα. Μοναδικοί τυχεροί, όσοι λιγοστοί πρόλαβαν να μπουν από την πύλη της Στουρνάρη στο ΕΜΠ, μέσα στο περίπου μισό λεπτό που μεσολάβησε ανάμεσα στο άνοιγμά της και την επίθεση της αστυνομίας στους περίπου 1.500 διαδηλωτές.

«Εγιναν μάχες σώμα με σώμα, σκληρές μάχες σώμα με σώμα, αλλά τελικά τους αποκρούσαμε», μετέδιδε με αγωνιστικό στόμφο στον ασύρματο ο επικεφαλής της διμοιρίας στη συμβολή Στουρνάρη και Κάνιγγος, λίγο μετά την ολοκληρωτική εκκαθάριση της περιμέτρου του ιδρύματος από τους φοιτητές. Σκληρές -πραγματικά- μάχες: οι μεν ανεβοκατέβαζαν ρόπαλα και... γαμοσταυρίδια, οι δε προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν. Ή έκλαιγαν, όπως εκείνα τα κοριτσάκια που, στριμωγμένα επί ώρα από μια διμοιρία στον τοίχο του Πολυτεχνείου, μάζευαν τη μια κλοτσιά ή φυσουνιά μετά την άλλη.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Φ.Ε.Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

13 Νοεμβρίου, πρωί: 
Ασκείται καταχρηστικός έλεγχος στοιχείων σε φωτορεπόρτερ από μέλος διμοιρίας ΜΑΤ, έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

13 Νοεμβρίου, απόγευμα:
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε), Μάριος Λώλος, συναντά τον αρχηγό της ΓΑΔΑ, Υποστράτηγο Μιχαιρίνα  Κωνσταντίνο, για να διαμαρτυρηθεί για το επεισόδιο και να εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να ασκηθεί αστυνομική βία σε βάρος φωτορεπόρτερ ιδίως κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου.
Ο αρχηγός της ΓΑΔΑ τηλεφωνεί ενώπιον του Μάριου Λώλου στον διοικητή των ΜΑΤ και του δίνει εντολή να καταστήσει σαφές σε όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας των ΜΑΤ ότι δεν πρέπει να παρενοχλούνται οι φωτορεπόρτερ κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

13 Νοεμβρίου, βράδυ:
Μέλος διμοιρίας ΜΑΤ χτυπά με γκλομπ στο μέτωπο τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο, την ώρα που φωτογράφιζε επεισόδια χαμηλής έντασης έξω από το Πολυτεχνείο

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…