ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ-ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΑ 3 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟ

Με 2.500 εργαζόμενους και χωρίς τους συμβασιούχους προγραμματίζεται να ξεκινήσει η νέα ΕΡΤ. Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς τροποποιεί τον προβληματικό νόμο 4173/2013 του Παντελή Καψή, επαναφέροντας διατάξεις του πολύ καλύτερου νόμου 1730/1987, ο οποίος είχε πολλαπλώς επικαιροποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, αντί να καλύψει τα πραγματικά κενά με τις προτάσεις που έκαναν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, όταν διαπίστωσαν το «πάρτι» που έγινε στις παραγωγές από τις προηγούμενες διοικήσεις της πρώην ΕΡΤ. Πολιτικά η νέα ΕΡΤ παραμένει υπό τον έλεγχο του υπουργού Επικρατείας. Ο νόμος της ΝΕΡΙΤ έδινε τη δυνατότητα, με τον διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου, να λειτουργεί η εταιρεία -με έμμεσο και άμεσο τρόπο- ως υπηρεσία του Μεγάρου Μάξιμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λογοκρισία στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ. Το σχέδιο νόμου, όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή, στερεί τη δυνατότητα ακρόασης του νέου ΔΣ της εταιρείας από το ΕΣΡ και από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Αντικαθίσταται όμως από την ανάθεση του ελέγχου της ΕΡΤ στο ΕΣΡ, ως προς τις υποχρεώσεις της στη δημόσια υπηρεσία και την τήρηση των κανόνων δικαίου της ΕΕ, ενώ θα πρέπει να κατατίθεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, έκθεση για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους. Κεντρικό ρόλο θα έχει ο υπουργός Επικρατείας, καθώς με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μπορεί να διορίσει το νέο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ (μελλοντική ΕΡΤ), που έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Στο μέλλον, όμως, οι προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν πως ο υπουργός Επικρατείας προκηρύσσει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και στη συνέχεια υποβάλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία και καταθέτει τη γνώμη της.
Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ ΑΕ και μαζί με τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού εκπροσωπούν το Δημόσιο στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Το ΔΣ είναι επταμελές και αποτελείται από τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο, τρία μέλη με ειδική γνώση και πείρα και δύο μέλη από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ΑΕ, που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία. Ο ένας από τους δύο είναι δημοσιογράφος, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και των τριών μελών είναι απαραίτητη προϋπόθεση η κατοχή τίτλου σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. Η κατεύθυνση που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Επικρατείας είναι η πλήρης αξιοποίηση των εργαζομένων αλλά και η επένδυση στις εσωτερικές παραγωγές, περιορίζοντας τις εξωτερικές στο 25% του συνολικού παραγόμενου προγράμματος. Το ανταποδοτικό τέλος ορίζεται στα 3 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά, ενώ το 0,5% του ποσού αυτού θα πηγαίνει στη ΔΕΗ, η οποία θα έχει ρόλο «εισπράκτορα», όπως ισχύει και σήμερα. Αν συνυπολογιστεί και η «υποχρέωση» που έχει η ΝΕΡΙΤ για διάθεση 100 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, τότε η νέα ΕΡΤ οριακά θα μπορεί να καλύψει τον στόχο του ισοσκελισμένου ισολογισμού.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…