Loading…
Breaking News
recent

Τηλεοπτικές άδειες και νέα τζάκια στην ατζέντα Τσίπρα

Πίσω από τις Κάμερες
στο ΠΡΙΝ
Η κυβέρνηση λέει πως θα δώσει τις άδειες στην τηλεόραση, κάνοντας δημοπρασία.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  στην περίπτωση που το σχέδιο  αυτό υλοποιηθεί, τις νέες άδειες θα τις πάρει οποιος μπορεί σε οποιαδήποτε μορφή να διαθέσει τα περισσότερα χρήματα. Στην πρώτη φάση, το 1989, οι άδειες, χαρίστηκαν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ, χωρίς αντάλλαγμα υπέρ του κράτους, και χτίστηκε η διαπλοκή,  εικοσιέξι χρόνια αργότερα αυτό που ενδεχομένως να αλλάξει είναι τα ονόματα των μετόχων στα κανάλια, ταυτόχρονα με την απαίτηση για την πληρωμή των αδειών
Όλοι- πλην των ιδιοκτητών των σταθμών- έχουν παρατηρήσει και δεχθεί πως με όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μια κλειστή αγορά. ως και σήμερα οι άδειες δεν προκηρύσσονται, ενώ τον έλεγχο επί των συχνοτήτων των έχουν τα αφεντικά της τηλεόρασης με άλλη εμπορική ονομασία. Αυτή η κατάσταση δεν εκπλήσσει. Κι αν ο Καραμανλής υποσχόταν σύγκρουση με τους νταβατζήδεες, ο Τσίπρας λέει πως θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Θα εφαρμόσει δηλαδή τους δικούς του νόμους.
Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά βλέπουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 4 ώρες τηλεόραση. Η κατοχή ή και κατάληψη της συχνότητας δίνει μια τεράστια δύναμη σε όσους μπορούν να μεταδώσουν σήμα. Κι αφού το προνόμιο αυτό, κατάφερε να το χάσει αριστερά, η πίτα μοιράζεται και θα ξαναμοιραστεί μεταξύ των επιχειρηματιών. Η εικόνα των μνημονιακών δημοσιογράφων που ξιφουλκούν κατά της κοινωνίας και φιλοξενούν συνεχώς Βορίδη και Γεωργιάδη είναι το καλύτερο άλλοθι για τις αλλαγές που θα έρθουν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σε κάθε τόνο πως δεν είναι απέναντι από τους επιχειρηματίες. Όταν λοιπόν τελειώσει με τα μνημονιακά καναλια, με ποιους  θα αντικαταστήσει όσους αποχωρήσουν από το πεδίο; Οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται είναι τραπεζίτες, εφοπλιστές, Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, φαρμακοβιομήχανοι και άλλοι, υπόσχονται στην κυβέρνηση επενδύσεις, φτάνει να πάρουν τις άδειες. Κι επειδή «ο πνιγμένος από την μαλλιά του πιάνεται» και καθώς αυτές οι συναστροφές με τους ισχυρούς, ασκούν ισχυρή γοητεία, η κυβέρνηση που δηλώνει πως παίρνει δύναμη από το λαό, εξασφαλίζει υποστήριξη και υποσχέσεις από τα νέα τζάκια.
Ο Τσίπρας θα κριθεί, αν καταφέρει και παραμείνει στην εξουσία, από τη μοιρασιά που θα κάνει και από τις ισορροπίες που θα δημιουργήσει στα ΜΜΕ. Επιχειρεί να αμφισβητήσει τα όσα κερδισαν οι ιδιοκτήτες της τηλεόρασης την τελευταία 5τία του Μνημονίου, καθώς είναι ευάλωτος στόχος, το κεντρικό όμως ερώτημα είναι τι θα Κάνει με την ισχύ της τηλεόρασης που θα έχει στα χέρια του. Αν η απάντηση μπορεί να δοθεί από τις μεθοδεύσεις και τις επιλογές στην ΕΡΤ, τότε πρέπει να ανησυχούμε!
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Ημιτελής πέρασε η διάταξη για την επιβολή τέλους 2% επί των πωλήσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και έξυπνων κινητών τηλεφώνων, υπέρ των δημιουργών, στον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα. Στο άρθρο δεν περιλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις εφημερίδες και τα sites και το προϊόν της εργασίας τους αναπαράγεται από τις συγκεκριμένες συσκευές, χωρίς την καταβολή εύλογης αμοιβής. Τα χρήματα, αφού γίνει ο διαχωρισμός, θα καταβάλλονται μάλλον στον ΟΣΔΕΛ, τον οποίο έχουν εμπιστευτεί οι εκδότες για την εκπροσώπησή τους, όπως και κάποιοι δημοσιογράφοι. Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής μιλάει για «χαράτσι».
Από το Blogger.