Η κρίση έπληξε την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

—Ανήκουμε στις «μερικώς ελεύθερες» χώρες!
 Κατά 21 μονάδες υποχώρησε η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, από το 2010 μέχρι και το 2014, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οργανισμού Freedom House.
Η ερευνήτρια για την Ευρώπη Έλεν Αγκέκιαν αποδίδει τη δραματική αυτή υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου, που είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως, στην οικονομική κρίση, η οποία αύξησε τα προβλήματα στο περιβάλλον λειτουργίας των ΜΜΕ. Τόνισε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε από ένα πολύ καλό επίπεδο πριν από πέντε χρόνια, το 2011 βρισκόταν στον αριθμό 30, που είναι εντός του ορίου των “ελεύθερων” χωρών. Ούτε και έχει σήμερα πολύ κακό σκορ, γύρω στο 50 θεωρείται σεβαστό σκορ για τις “μερικώς ελεύθερες χώρες”».
Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί το πρόβλημα προσωρινό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάγκλας Φραντς, ο οποίος δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα περνούν την πιο δύσκολη περίοδο που μπορεί να φαντασθεί κανείς και νομίζω ότι οι περιορισμοί και τα προβλήματα της ελευθεροτυπίας είναι προσωρινή απόκλιση. Ανησυχούμε για κάθε μέρος του κόσμου όπου υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθεροτυπία, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα το ξεπεράσει».
Εξάλλου, η επικεφαλής της έρευνας Τζένιφερ Ντάναμ εκτίμησε ότι οι απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων του κλάδου λόγω των οικονομικών προβλημάτων περιορίζουν την επικοινωνία των διαφορετικών απόψεων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…