Loading…
Breaking News
recent

Business, διαμάντια, υπόδικοι… εφημερίδες σε πτώχευση: Το παράδειγμα της Μακεδονίας

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Πήρε 10 εκατ. κρατική επιχορήγηση και τώρα ζητάει να μπεί σε πτωχευτική διαδικασία!
Σήμερα συζητείται στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η έφεση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής (εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη») για την ένταξή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Κι αυτό ενώ η εταιρεία πριν λίγους μήνες χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με 10 εκατομμύρια ευρώ!
Αυτό το πρόγραμμα κρατικής αναδιάρθρωσης και επιδότησης εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Ανάπτυξης (κρατική ενίσχυση SA.33741, 2011/N), με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπληρώσει τις οφειλές της προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, διεκδίκησε και πήρε δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα εξακολουθεί να χρωστάει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε πρώην και νυν εργαζόμενους, καθώς και 2,5 εκατ. ευρώ σε ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.
Ταυτόχρονα, συνέστησε από κοινού με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (“Εκδοτική Βορείου Ελλάδος” της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», Μπακατσέλος, Μπόμπολας, Ψυχάρης) την εταιρεία “Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ”. Μια κίνηση μονοπωλιακού χαρακτήρα που αντιβαίνει σαφέστατα τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν ήταν γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενέκρινε τη χρηματοδότηση. Τα αντισταθμιστικά μέτρα που παρουσιάστηκαν για την αποτροπή αδικαιολόγητης στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αποδείχθηκαν ότι ήταν προσχηματικά.
Τον Οκτώβριο του 2014 προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 πτωχευτικού κώδικα! -Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα ένταξης στο άρθρο 99(απόφαση 20486/2014) με το επιχείρημα ότι την τελευταία τριετία η επιχείρηση εμφάνισε έντονα προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν σε συνδυασμό και με την κακοδιαχείριση της διοίκησης, αν και επιδοτήθηκε με το υπέρογκο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, όταν άλλες επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν με αποκλειστικά ίδια μέσα”. Στο δικαστήριο φάνηκε ότι οι παρουσιαζόμενοι ως πιστωτές που συμφωνούσαν με την ένταξη στο 99, ήταν μεταξύ άλλων μικρο-ομολογιούχοι (4.000.000 ευρώ) δυο εξωχώριων εταιριών συμφερόντων του ίδιου του μεγαλομετόχου Γιάννη Ρήγα, προς τον οποίον επίσης εμφανιζόταν ένα χρέος 400.000 ευρώ. Έχουμε δηλαδή, μία πλασματική συγκατάθεση των… πιστωτών!
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Ημιτελής πέρασε η διάταξη για την επιβολή τέλους 2% επί των πωλήσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και έξυπνων κινητών τηλεφώνων, υπέρ των δημιουργών, στον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα. Στο άρθρο δεν περιλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις εφημερίδες και τα sites και το προϊόν της εργασίας τους αναπαράγεται από τις συγκεκριμένες συσκευές, χωρίς την καταβολή εύλογης αμοιβής. Τα χρήματα, αφού γίνει ο διαχωρισμός, θα καταβάλλονται μάλλον στον ΟΣΔΕΛ, τον οποίο έχουν εμπιστευτεί οι εκδότες για την εκπροσώπησή τους, όπως και κάποιοι δημοσιογράφοι. Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής μιλάει για «χαράτσι».
Από το Blogger.