Loading…
Breaking News
recent

Το σχέδιο της δημοπράτησης των αδειών στην TV

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο νόμου για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Τα βασικά χαρακτηριστικά του έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η πολιτική απόφαση για τον τελικό αριθμό των αδειών περιεχομένου της ψηφιακής εποχής, τον τελικό αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ δίπλα) και το κόστος απόκτησης των αδειών για τους επιχειρηματίες που θα μπουν ή θα παραμείνουν στην αγορά. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τη μοναδική ευκαιρία να ρυθμίσει το τοπίο για την επόμενη δεκαετία, διορθώνοντας το ολέθριο λάθος της Αριστεράς το 1989, όταν επί συγκυβέρνησης ΝΔ – Συνασπισμού η τηλεόραση παραδόθηκε στους εκδότες. Από τις 10 Μαΐου η στήλη έγραφε πως «ο αριθμός των αδειών δεν έχει προσδιοριστεί, αν και αόριστα γίνεται λόγος για τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας και δέκα θεματικά». Λίγες ημέρες αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν ότι θα δημοπρατήσουν τρεις ή τέσσερις άδειες παρόχων περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, χωρίς να έχουν καταλήξει στον αριθμό των περιφερειακών σταθμών αλλά και των προγραμμάτων της ΕΡΤ. Αν υπάρξει τελικά μείωση των αδειών περιεχομένου των ιδιωτικών σταθμών, είναι πιθανό να υπάρξει ανάλογη μείωση και των σταθμών της ΕΡΤ.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι πως κάθε εταιρεία, ιδιωτική ή ΟΤΑ, για να λάβει μέρος στη διαδικασία πρέπει να έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η διάρκεια των αδειών θα φτάσει μέχρι και τα 10 έτη, ανάλογα με το τίμημα που θα αναζητήσει η κυβέρνηση. Το τελικό κόστος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα πολύ υψηλό τίμημα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει εμπάργκο και προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση από όσους εκπέμπουν σήμερα. Το ποσόν θα πληρωθεί σε δόσεις σε βάθος δεκαετίας ή οκταετίας, αν έχουν μικρότερη διάρκεια οι δόσεις. Η διάθεση των αδειών αυτών θα είναι οριστική και θα συνοδεύεται από την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στον παραχωρησιούχο, στην οποία θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Τις άδειες θα τις χορηγήσει το ΕΣΡ, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, το οποίο θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας, αν όχι όλη τη διαδικασία. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα με τις συχνότητες και την επίμαχη σύμβαση μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της Digea, διάρκειας 15 ετών, έναντι τιμήματος 18,3 εκατομμυρίων ευρώ, που καταβάλλεται σε δόσεις. Το υπουργείο Υποδομών, υπό τον Χρήστο Σπίρτζη, αναμένεται εντός των ημερών να καταθέσει την πρότασή του για το αν η σύμβαση αυτή θα διατηρηθεί ή όχι. Το σχέδιο της Digea είναι δομημένο σε κάποιες παραδοχές, όπως, π.χ., πως θα εκπέμπουν έξι κανάλια εθνικής εμβέλειας και θα εισπράττεται τίμημα από όλους τους περιφερειακούς σταθμούς. Ενδεχόμενη αλλαγή ανατρέπει τις ισορροπίες της Digea
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Λίγο μετά τη ΔΕΘ αναμένεται να κυκλοφορήσει ξανά το «Έθνος» από την 24Media του Δημήτρη Μάρη. Διευθυντής θα είναι ο Μάνος Χωριανόπουλος, ενώ διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή του Φώτη Μπόμπολα. Ήδη, οι κωδικοί για τη χρήση των sites των εφημερίδων, τα εμπορικά σήματα των οποίων ανήκουν στον Ιβάν Σαββίδη («Έθνος», «Έθνος Κυριακής», «Ημερησία»), παραδόθηκαν στην 24Media, προκαλώντας την ενόχληση του πρώην αφεντικού του Πήγασου.
Από το Blogger.