«Κίνημα δεν πληρώνω» στο Mega

Ο ένας μέτοχος είπε «όχι» στην αύξηση κεφαλαίου του Mega, ο άλλος είπε «ναι» αλλά υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν αναταράξεις στην οικονομία και στο περιβάλλον των ΜΜΕ. Και οι δύο είπαν πως θα επανεξετάσουν τη θέση τους. Ο τρίτος δεν εκφράστηκε, καθώς η συμμετοχή του γίνεται μέσω τρίτων εταιρειών. Το θρίλερ με τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ ξεκίνησε με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να εκφράζει ανοιχτά ξεκάθαρη θέση υποστήριξης της τηλεοπτικής επιχείρησης και με την οικογένεια Μπόμπολα να δηλώνει πως θα απόσχει από τη διαδικασία.
Η αύξηση είναι ύψους 15.118.950 ευρώ, όπως αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση του Τηλέτυπου της περασμένης Τρίτης. Είναι η τρίτη κατά σειρά αύξηση και, αν καλυφθεί πλήρως, οι μέτοχοι θα έχουν βάλει διαδοχικά στην επιχείρηση 40 εκατ. ευρώ. Το Mega θυμίζει λίγο – πολύ την Ελλάδα. Έχει υψηλό δανεισμό και μειούμενα έσοδα, ενώ πλήττεται από την υψηλή φορολογία.
Το βάρος για την τηλεοπτική εταιρεία παραμένει ο δανεισμός της, που ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και το ομολογιακό δάνειο των 90 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί εντός της επόμενης χρονιάς, κάτι που θεωρείται αδύνατον. Οι τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική) αποδέχθηκαν την πρόταση του Mega να μετατεθεί η καταβολή της δόσης των 5.880.000 ευρώ από τις 30 Μαρτίου στις 30 Ιουνίου. Και εκτιμάται πως η άλλη δόση των 5.880.000 ευρώ που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου θα μετατεθεί χρονικά κατά τρεις μήνες.
Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα και με την κατακρήμνιση της διαφήμισης, το ερώτημα είναι αν θα πληρώσουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι και κυρίως σε ποιον θα καταλήξει η επιχείρηση τα επόμενα χρόνια. Ο Πήγασος δεν έχει ιδιαίτερο άγχος αν δεν συμμετάσχει στην αύξηση διότι κατέχει απευθείας το 32% και είναι σε θέση μέσω τρίτων να διατηρεί το… 1/3 των μετοχών του καναλιού. Εντός της οικογένειας, όμως, υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες για τους χειρισμούς του Φώτη Μπόμπολα στο Megα και την αναγκαιότητα να τοποθετηθούν κι άλλα χρήματα στην επιχείρηση. «Όποια λεφτά ήταν να βάλω, τα έβαλα» είναι η φράση που αποδίδεται στον Γιώργο Μπόμπολα.

Στο τραπέζι υπάρχουν οι εξής προτάσεις:
* Η απόκτηση του 51% της εταιρείας από τον Σταύρο Ψυχάρη και τον ΔΟΛ έναντι 17 εκατ. ευρώ. Η αντίφαση είναι εδώ πως για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα έκανε στάση πληρωμών στη μισθοδοσία.
* Η είσοδος του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου και των Αττικών Εκδόσεων στο μετοχικό κεφάλαιο και το management, στην περίπτωση που οι άλλοι μέτοχοι, πλην της πλευράς Βαρδινογιάννη, δεν καλύψουν το ποσόν.
* Η απόκτηση μεριδίου από τον Δημήτρη Μάρη, ύστερα από πρόταση του Φώτη Μπόμπολα. Ο Δημήτρης Μάρης είναι η ανερχόμενη δύναμη στα ΜΜΕ, έχοντας έσοδα από το στοίχημα, τον όμιλο ψηφιακών εκδόσεων 24Media και μερίδιο στη HuffPost Greece. Εξελέγη πρόεδρος της ΕΝΕΔ και έχει πολύ καλή σχέση με την κυβέρνηση.
* Υπάρχει, τέλος, και η σκέψη για εξαγορά του ποσοστού των μετόχων του ΔΟΛ και του Πήγασου από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη και συγχώνευση του Mega με το Star.

Τα οικονομικά του Mega
 Κύκλος εργασιώνΚέρδη προ φόρων
Α’ τρίμηνο 201515.177-6.696
Α’ τρίμηνο 201417.489-7.158
Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…