ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ

Στη συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη στο “Δεύτερο Πρόγραμμα” ο αρμόδιος υπουργός αναγγέλλει πως μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ στη Βουλή. Το νομοσχέδιο έχει δυο μέρη, ένα για τις τηλεοπτικές άδειες και ένα για τις τηλεοπτικές συχνότητες και την ΕΕΤΤ.

Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε στον καλεσμένο μας και να έχουμε και ένα χρόνο να συζητήσουμε, γιατί το θέμα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Ο Αναπληρωτής Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Καλή σας ημέρα κ. Σπίρτζη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε; Είστε καλά;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετοιμάζετε να καταθέσετε ένα νομοσχέδιο την Παρασκευή, ή αυτό ήταν ο σχεδιασμός;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει σε αυτά τα πράγματα. Εάν προλάβουμε και νωρίτερα θα τον καταθέσουμε και νωρίτερα. Είναι το σχέδιο νόμου που έχουμε δουλέψει αρκετούς μήνες με τον Νίκο Παππά και έχει να κάνει με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών και με τις συχνότητες επίσης των τηλεοπτικών καναλιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη χρήση λοιπόν των συχνοτήτων. Δεν έχει διευθετηθεί το θέμα με την Digea το προηγούμενο χρονικό διάστημα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια. Όταν λέτε έχει διευθετηθεί, τι εννοείτε; Έγινε ένας διαγωνισμός …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε την εντύπωση ότι είχε γίνει ένας διαγωνισμός, υπήρχαν οι πάροχοι δικτύων και υποτίθεται ότι όλα αυτά λύθηκαν μέσα από το προηγούμενο νομοσχέδιο και την προηγούμενη ρύθμιση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δυστυχώς δεν είναι έτσι και αυτό προκύπτει από τις ανάγκες που έχουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα που δεν καλύπτονται από τις υπηρεσίες που παρέχει η Digea στον ελληνικό λαό. Έχουμε πλήθος διαμαρτυριών από όλη την Ελλάδα. Είναι δεκάδες οι ερωτήσεις και μάλιστα βουλευτών της Ν.Δ. Οι παραμεθόριες περιοχές δεν καλύπτονται καθόλου και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αναλυθεί, γιατί είχαμε 275 σημεία που θα έπρεπε να εκπέμπει τηλεοπτικό σήμα η Digea σε όλη τη χώρα. Αυτό δεν έγινε. Δεν εφαρμόστηκε επί της ουσίας η μελέτη που είχε εγκριθεί από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Υπουργείου και είχε εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά μετά από διαγωνισμό. Αντίθετα βγήκε μια υπουργική απόφαση που όριζε και 157 σημεία αντί για 275. Αυτό από μόνο του και ενώ έτρεχε ο διαγωνισμός για τις συχνότητες των τηλεοπτικών καναλιών, λέει πολλά πράγματα.

Λέει δηλαδή ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε νομοθετώντας να ρίξει το κόστος της επένδυσης που θα έκανε η Digea χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς τεκμηρίωση για το ποιες περιοχές θα έχουν σήμα σε όλη την Ελλάδα και το εάν καλύπτονται στοιχειωδώς οι κανονισμοί και οι οδηγίες που ισχύουν στην Ευρώπη και χωρίς κανενός είδους νομότυπη διαδικασία από την πλευρά της υπηρεσίας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είμαστε ειλικρινείς, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό το καθεστώς υπήρχε. Οι δήμοι, οι νομαρχίες που δεν είχαν κάλυψη για τα ιδιωτικά κανάλια, δεν συζητάμε για την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ παρείχε πάντα κάλυψη, είχε το δικό της δίκτυο, έβαζαν με δικά τους έξοδα οι δήμοι και οι νομαρχίες κεραίες για να ικανοποιήσουν ένα αίτημα των πολιτών, των δημοτών τους.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε πολλές περιοχές της χώρας, κάποιοι δήμοι είχαν βάλει αναμεταδότες για κάποια κανάλια. Υποτίθεται ότι πήγαμε στην ψηφιακή εποχή, ότι καταργήθηκαν οι αναλογικοί πομποί και θα υπήρχε μια άλλη λογική σε όλη αυτή την ιστορία. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σχεδιασμό για τη χώρα, να γίνονται μελέτες, να γίνονται διαγωνισμός για ένα δημόσιο αγαθό, που είναι οι συχνότητες, να υπάρχει ένας διαγωνιζόμενος σε αυτό το διαγωνισμό και η κυβέρνηση, η υπεύθυνη κυβέρνηση, να ρίχνει ή να νομοθετεί πώς θα πέσει το κόστος μιας επένδυσης ενός ιδιώτη. Και με την ΕΡΤ κλειστή όταν γινόταν ο διαγωνισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, συνέπεσε σε εκείνο το 20ήμερο να είναι και ο διαγωνισμός.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι συνέπεσε. Δεν έτυχε και συνέπεσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ λέω χρονικά συνέπεσε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Χρονικά δεν έτυχε να συμπέσει το γεγονός του κλεισίματος με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί η ΕΡΤ θα συμμετείχε στο διαγωνισμό ούτως ή άλλως και θα είχε και το κομμάτι που της αναλογεί.

Να ρωτήσω κάτι. Αυτό το σχέδιο νόμου ποια είναι τα βασικά σημεία; Δηλαδή τι θέλει να ρυθμίσει; Χρήσεις συχνοτήτων; Αριθμό καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας; Χρήματα που πρέπει να πληρώνει κάποιος για να χρησιμοποιεί συχνότητες; Το θέμα των διαφημίσεων ρυθμίζεται σε αυτό; Πείτε μας τα βασικά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Το νομοσχέδιο έχει δυο κύρια μέρη. Το ένα έχει να κάνει με τον αριθμό και τις αδειοδοτήσεις  των τηλεοπτικών καναλιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα δηλαδή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το πόσα θα το δείτε στο νομοσχέδιο και στη διαβούλευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το λέμε τώρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι καν δική μου αρμοδιότητα. Είναι του Νίκου Παππά.

Όπως και το τι είδους κανάλια υπάρχουν, θα ισχύει ένα καθεστώς για τα πανελλαδικά κανάλια όπως τα γνωρίζουμε ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μας το πείτε, αλλά υπάρχει προβλεπόμενος αριθμός; Έχει εκτιμηθεί δηλαδή πόσα κανάλια μπορεί να έχει; Πόσα μπορεί να σηκώσει η χώρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και για τα περιφερειακά κανάλια ισχύει το ίδιο, γιατί υπάρχουν περιοχές με πάρα πολλά περιφερειακά κανάλια. Είναι πραγματικά και εκεί ένα θέμα πώς λειτουργούν αυτά τα κανάλια και με τι κόστος.

Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές συχνότητες, με τη λειτουργία της ΕΡΤ, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει προϋπολογιστεί το κόστος χρήσης της συχνότητας; Ή θα προκύψει από κάποιο διαγωνισμό; Δηλαδή την παίρνω δωρεάν; Πληρώνω 10 ή πληρώνω 100; Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για τις συχνότητες έγινε ένας διαγωνισμός, αυτός που συζητούσαμε λίγο πριν, υπήρχε ένας προσφέρον για τα τέσσερα κέντρα, όπως τα λέμε, συχνοτήτων. Εκεί έδωσε προσφορά η Digea. Να ενημερώσουμε τους ακροατές ότι η Digea δεν είναι εταιρεία, ούτε δημόσια εταιρεία, ούτε κάποιων ιδιωτών. Η Digea είναι μια εταιρεία που ανήκει στα έξι πανελλαδικά κανάλια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ο πάροχος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δηλαδή ο πάροχος τηλεοπτικού σήματος, το κανάλι είναι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των καναλιών που είχαν τις προσωρινές άδειες.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, έχουμε έξι ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια, δεν έχουμε άλλα. Αυτά τα έξι κάνουν μια εταιρεία και ήταν και η μοναδική που ήταν διαγωνιζόμενοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα έξι κανάλια θα εξακολουθούν να έχουν την άδειά τους; Ή θα πρέπει να πλειοδοτήσουν πάλι;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όλα τα κανάλια θα καταθέσουν μια προσφορά και τα πανελλαδικά και τα περιφερειακά και όποιος έχει μεγαλύτερη προσφορά θα έχει άδεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα κάποιο από αυτά να μην έχει άδεια;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, να μην έχει άδεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει προσφορά εκκίνησης σε αυτό το διαγωνισμό; Πώς θα γίνει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βέβαια θα υπάρχει προσφορά εκκίνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά για να γυρίσουμε στο προηγούμενο θέμα των συχνοτήτων, γιατί είναι άλλο η αδειοδότηση των καναλιών και άλλο οι συχνότητες, εκεί πρέπει να μπούνε μερικά θέματα για τη λειτουργία της αρχής που εποπτεύει τις συχνότητες, που μέχρι τώρα λειτουργεί ως υπέρτατη αρχή της χώρας. Και μιλάω για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Δηλαδή μια Αρχή που έκανε το διαγωνισμό αυτό με πάρα πολλές πλημμέλειες κατά τη γνώμη μου και αυτός ήταν και ο λόγος που κατατέθηκε και ενημερώθηκε για ό,τι στοιχείο έχουμε, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε σχέση με το διαγωνισμό και τη λειτουργία της ΕΡΤ.

Δηλαδή έγινε ένας διαγωνισμός με ένα προσφέροντα, όπου οι μέτοχοί του είναι τα έξι κανάλια. Δεν είχε κάνει προσφορά για τις συχνότητες των περιφερειακών καναλιών και του ανατέθηκαν. Υπήρχε ο νόμος που είχε ασυμβίβαστο μεταξύ του ποιος  μπορεί να είναι πάροχος τηλεοπτικού σήματος και ποιος ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πελάτης του παρόχου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, ναι. Ακριβώς. Παρ’ όλα αυτά προχώρησε. Και στη συνέχεια μετά το διαγωνισμό άλλαξαν δυο βασικοί όροι του διαγωνισμού. Ο ένας ήταν ο χρόνος υλοποίησης και ο δεύτερος ήταν το χρηματοοικονομικό μοντέλο του διαγωνισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχετε καταγγείλει όλα αυτά και πήγατε στον εισαγγελέα την προηγούμενη εβδομάδα και κάποιοι είπαν ότι αυτό ήταν μια κίνηση ματ της κυβέρνησης για να χτυπήσει τα ιδιωτικά κανάλια που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατά την περίοδο δηλαδή του δημοψηφίσματος, θεωρητικά χτυπούσαν την κυβέρνηση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν έχουμε ίχνος εκδικητικότητας. Δεν είμαστε ο Σόιμπλε, ούτε έχουμε εκδικητικές συμπεριφορές έναντι κανενός. Αλλά δεν υπάρχει και περίπτωση να έχουμε την ίδια πρακτική που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δηλαδή όποιος έχει παρανομήσει, θα ακολουθεί άλλους δρόμους, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει και έχει τέτοια στοιχεία στα χέρια της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι που με απασχολεί πολύ ως δημοσιογράφο. Αυτή η ρύθμιση, επειδή θα έχει και ένα οικονομικό κόστος για τα κανάλια, είναι προφανές για όποιον θέλει και να έχει και άδεια και να λειτουργεί, δεν δημιουργεί μεγάλους κινδύνους να κλείσουν κάποια κανάλια που είναι επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ κόσμο; Και συναδέλφους μου, αλλά και τεχνικούς κλπ; Δηλαδή υπάρχει ίσως κάποια πρόνοια, κάποιοι να μπορέσουν να προσαρμοστούν για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας σε αυτό το χώρο;

Και είναι μια ειλικρινής ερώτηση αυτή. Δεν είναι σχηματική. Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ ξαναέχω δουλειά, ότι θα είναι καλό ένας χώρος που πλήττεται, ειδικά αυτός της ενημέρωσης από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, να δημιουργηθούν καινούργια τέτοια προβλήματα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και γι’ αυτό θα μπούνε και συγκεκριμένες προδιαγραφές στη λειτουργία των καναλιών που θα έχουν επιτέλους μόνιμη άδεια και δεν θα είναι σε ένα καθεστώς προσωρινής άδειας που ανανεώνεται κάθε χρόνο, βάζοντας το πολιτικό σύστημα με τα κανάλια να ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έχουν μια διαδραστική σχέση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, ιδιότυπο νταλαβέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι. Ωραία το είπατε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά από την άλλη μεριά, πρέπει να δούμε και πώς λειτουργούν αυτά τα κανάλια. Είναι βιώσιμες εταιρείες; Γιατί είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φυσικά. Είναι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας η ενημέρωση. Δεν το παραγνωρίζει κανείς.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ή είναι ένας από τους πυλώνες της μη δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Ο πυλώνας μπορεί να ανοίγει, να κλείνει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό που ζήσαμε το δημοψήφισμα δεν ήταν πυλώνας δημοκρατίας. Αυτό που ζήσαμε και ζούμε στη γραμμή που έχουν τα ιδιωτικά κανάλια και στο πώς ασκούν το δημοσιογραφικό έργο, όλο αυτό το διάστημα δεν είναι στους πυλώνες και στους κανόνες της δημοκρατίας. Είναι στους πυλώνες και στους κανόνες εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και συγκεκριμένων πολιτικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κ. Υπουργέ, αυτό που ρώτησα όμως εγώ, λέω μέσα σε αυτό το πλαίσιο ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, δηλαδή τώρα εάν ήμασταν σε ένα ιδιωτικό κανάλι και τα λέγατε αυτά, θα σας είχα πει κι άλλα πράγματα, αλλά θα είχα και την αγωνία αυτή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μη νομίζετε ότι είναι και τόσο μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων. Εάν κάνετε μια έρευνα για το πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στα κανάλια και μάλιστα με τι αμοιβές εργάζονται εκεί, εάν κάνετε μια έρευνα τι ζήτησαν από τους εργαζόμενους στα κανάλια την εβδομάδα του δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τις ατομικές συμβάσεις ξέρουμε και για όλα. Ο κλάδος μας είναι αυτός, αλλά ….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τελείως τυχαία την εβδομάδα του δημοψηφίσματος υπήρξαν κανάλια που ζήτησαν από τους εργαζόμενους την Δευτέρα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με 35% ή 30% μείωση των αποδοχών τους. Και έχουμε και άλλες καταγγελίες και άλλες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει σε κρίσιμες στιγμές για τη δημοκρατία στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ιδιωτικά κανάλια όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αν και έπρεπε να πληρώνουν για τις συχνότητες, δεν πλήρωναν. Ή κάνω λάθος;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για τις συχνότητες πληρώνουν στη Digea από τότε που έγινε ο διαγωνισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τίμημα που το συμφωνούν μεταξύ τους, γιατί οι ίδιοι είναι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βάζω από την αριστερή τσέπη στη δεξιά αυτό που λέτε. Δεν είναι κόστος για τα έξι πανελλαδικά κανάλια που είναι μέτοχοι στη Digea, το τι πληρώνουν στη Digea. Είναι όμως κόστος για τα περιφερειακά κανάλια που η Digea δεν έχει δώσει καν προσφορά και η ΕΡΤ τις ανέθεσε και τις συχνότητες για τα περιφερειακά κανάλια.

Είναι κόστος για την ΕΡΤ η οποία δυο φορές προσπάθησε, μία ως ΕΡΤ και μια ως ΝΕΡΙΤ να κάνει διαγωνισμό προκειμένου να προμηθευτεί πομπούς για να φτιάξει το πανελλαδικό της δίκτυο. Δεν έγινε αυτός ο διαγωνισμός και υποχρεωτικά εκπέμπει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας μέσω της ιδιωτικής Digea και πληρώνει 190.000 το μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενώ ως πάροχος θα έπαιρνε, τώρα πληρώνει κιόλας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Αλλά εδώ δεν επιτρέπει από τις πολιτικές που γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να έχει καν τους πομπούς σε όλη την Ελλάδα για τα δικά της κανάλια, για το δικό της κανάλι και υποχρεώνει να πληρώνει και η ΕΡΤ στη Digea και η ΝΕΡΙΤ λίγο πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το σχέδιο νόμου πότε θα βγει στη δημοσιότητα για να δούμε και όλα τα επιμέρους; Τον αριθμό των καναλιών;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μέσα στην εβδομάδα θα βγει και είναι μια από τις ενέργειες που είναι δέσμευση της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό για το πώς έχουμε πλέον μια διαφανέστατη πολιτική ζωή και διαφανέστατες σχέσεις σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι ένα κρίσιμο σημείο για τη δημοκρατία στη χώρα. Όπως και το πώς θα σταματήσουν οι ιδιότυπες σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των καναλαρχών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε αυτό και οι εταίροι μας, απ’ όσο ξέρουμε, δεν πρέπει να έχουν και μεγάλη αντίρρηση. Οι δανειστές, όπως θέλουμε να τους πούμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν λέτε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας. Εγώ ρωτώ περισσότερο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Την εβδομάδα του δημοψηφίσματος προφανώς οι απόψεις των εταίρων μας φιλοξενήθηκαν πολύ περισσότερο σε αυτά τα κανάλια, παρά οι απόψεις κομμάτων που δεν συμφωνούσαν με την κατεύθυνση του ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν μας λένε οι εταίροι μας ότι  πρέπει πια να εκσυγχρονίσουμε τα πράγματα, να γίνονται σωστά, να μην υπάρχει μαύρο χρήμα. Τη διαφθορά να τη χτυπήσουμε αλύπητα. Σε αυτό νομίζω μας προτρέπουν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτά τα λένε, αλλά μέχρι τώρα και από τα μνημόνια που έχουμε δει και από αυτά που προτείνουν, δεν βλέπουμε να έχουν κόψει ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει δεν μας έδωσαν και μερικούς λογαριασμούς που ψάχνουμε, δεν μας βοηθούνε να δούμε πού πήγε το χρήμα, αλλά θέλουν διαφάνεια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τόσο καιρό ξέρετε, όταν έγινε ο διαγωνισμός για την Digea, όταν έκλεισε η ΕΡΤ, στα νομοσχέδια αυτά, οι εταίροι, οι δανειστές, είχαν άποψη για τη νομοθεσία. Δεν είδαμε να σταματήσουν κάτι τέτοιο. Δεν είδαμε να σταματήσουν ένα διαγωνισμό με ένα συμμετέχοντα για τις συχνότητες που οι μέτοχοι ήταν τα έξι κανάλια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά τον αριθμό δεν θα μας τον πείτε των προβλεπόμενων αδειών στο νομοσχέδιο; Με τρώει λίγο εμένα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν είναι και αρμοδιότητά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει κάποια μελέτη πάνω σε αυτό, γιατί στη Σουηδία που έκαναν που έχει τον ίδιο πληθυσμό, βρήκαν μέχρι 1,5 ιδιωτικό σηκώνει.  Δεν θέλω εγώ να πω κάτι, λέω τι έχουν κάνει στη Σουηδία και είπαν ότι 1,5 δεν μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμό και δεν έκαναν. Εμείς θα κάνουμε όμως. Έτσι δεν είναι;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς θα κάνουμε διαγωνισμό. Επομένως δεν θα είναι 1,5 κανάλι. Είναι βέβαιο. Αλλά από εκεί και πέρα ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω από 4;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση η αγορά αυτή να συνεχίσει να λειτουργεί με τους κανόνες που λειτουργεί σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ. Καλή σας μέρα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…