Loading…
Breaking News
recent

Ύστατη προσπάθεια Βαρδινογιάννη και Φιλιππόπουλου για σωτηρία του Mega

Μέσα από τη σύμπραξη της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τον εκδότη Θεοχάρη Φιλιππόπουλο -θα αποκτήσουν το 60%- και με την προϋπόθεση ότι θα διευθετηθούν πολλά και σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί η διάσωση του τηλεοπτικού σταθμού ΜEGA.
Οι εξελίξεις, λόγω και της πίεσης των πιστωτριών τραπεζών είναι πυκνές. Αρχικά, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας Τηλέτυπος ΑΕ, που ελέγχει το ΜEGA, έδωσε την έγκρισή του ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση της πρότασης που διατύπωσε επίσημα ο κ. Φιλιππόπουλος.
Ειδικότερα, στις 21 Μαρτίου, ο βασικός μέτοχος των Αττικών Εκδόσεων κοινοποίησε και επίσημα μετόχους του Mega και στις πιστώτριες τράπεζες του καναλιού το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του για το ΜEGA. Ο κ. Φιλιππόπουλος, στη σχετική του επιστολή, αναφέρεται σε «εταιρικό φορέα συμφερόντων μου από κοινού με ομάδα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών», που προτίθεται να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου του MEGA, την οποία θα εγκρίνει η γενική συνέλευση που θα συγκληθεί στις 7 Απριλίου.
Ο κ. Φιλιππόπουλος θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις:
Τον νομικό και οικονομικό έλεγχο (due diligence) της εταιρείας, προκειμένου να συνταχθεί νέο επιχειρηματικό σχέδιο. Η αναδιοργάνωση του καναλιού θα επιτευχθεί με μείωση του λειτουργικού κόστους και γενικευμένη αναδιοργάνωση της Tηλέτυπος.
Την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και των οφειλών προς τους υπόλοιπους πιστωτές, με χρονική επέκταση των σχετικών υποχρεώσεων βάσει των ταμειακών ροών του ΜEGA.
Ήδη, ο υπηρεσιακός πλέον διευθύνων σύμβουλος Νίκος Πεφάνης άρχισε να στέλνει τα οικονομικά και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον νομικό και οικονομικό έλεγχο και οι πιστώτριες τράπεζες κάλεσαν τον κ. Φιλιππόπουλο σε συνάντηση, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, προκειμένου να αναλύσει το επιχειρηματικό σχέδιο για το κανάλι.
Παρά τις προθέσεις υπάρχουν τρία κομβικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να επιτευχθεί τελικά η διάσωση των σημερινών μετόχων του Mega και να μην καταλήξει η πλειοψηφία των ήδη υποθηκευμένων μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας στα χέρια των δανειστών του Τηλέτυπου, δηλαδή τις συστημικές τράπεζες.
Ειδικότερα, πρέπει:
Οι βασικοί μέτοχοι Σταύρος Ψυχάρης, Γιάννης Βαρδινογιάννης και Φώτης Μπόμπολας να συμφωνήσουν στους όρους της αύξησης κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα του οικονομικού και νομικού ελέγχου να αποδείξει για τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της εταιρείας επαρκούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.
Να αποδεχθούν οι πιστώτριες τράπεζες και οι υπόλοιποι πιστωτές τη γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού στη βάση του νέου business plan.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιχειρηματικό σχήμα του κ. Φιλιππόπουλου φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και συμμετοχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη, των Αττικών Εκδόσεων καθώς και άλλων προσώπων και φορέων. Η πρόταση που εστάλη στις τράπεζες δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσό που θα εισφερθεί για την αύξηση, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι το συγκεκριμένο σχήμα βάζει στο τραπέζι ποσό ύψους έως 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η πλευρά Βαρδινογιάννη φέρεται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση με το ποσό των 5 εκατ. που της αναλογεί προκειμένου να μη μειωθεί η υπάρχουσα συμμετοχή της.
Το ίδιο φέρεται να ισχύει και για την πλευρά Μπόμπολα, με τη διαφορά ότι θα συμμετάσχει με 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,5 εκατ. θα δώσει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης που δραστηριοποιείται στα media και στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων.
Αν τελικά προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, στη βάση πάντοτε των όρων που έθεσε ο κ. Φιλιππόπουλος, τότε η αύξηση κεφαλαίου του ΜEGA θα είναι 25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τίποτε δεν θωρείται δεδομένο, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές κρίσιμες παράμετροι που πρέπει να διευθετηθούν.
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.