Ύστατη προσπάθεια Βαρδινογιάννη και Φιλιππόπουλου για σωτηρία του Mega

Μέσα από τη σύμπραξη της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τον εκδότη Θεοχάρη Φιλιππόπουλο -θα αποκτήσουν το 60%- και με την προϋπόθεση ότι θα διευθετηθούν πολλά και σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί η διάσωση του τηλεοπτικού σταθμού ΜEGA.
Οι εξελίξεις, λόγω και της πίεσης των πιστωτριών τραπεζών είναι πυκνές. Αρχικά, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας Τηλέτυπος ΑΕ, που ελέγχει το ΜEGA, έδωσε την έγκρισή του ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση της πρότασης που διατύπωσε επίσημα ο κ. Φιλιππόπουλος.
Ειδικότερα, στις 21 Μαρτίου, ο βασικός μέτοχος των Αττικών Εκδόσεων κοινοποίησε και επίσημα μετόχους του Mega και στις πιστώτριες τράπεζες του καναλιού το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του για το ΜEGA. Ο κ. Φιλιππόπουλος, στη σχετική του επιστολή, αναφέρεται σε «εταιρικό φορέα συμφερόντων μου από κοινού με ομάδα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών», που προτίθεται να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου του MEGA, την οποία θα εγκρίνει η γενική συνέλευση που θα συγκληθεί στις 7 Απριλίου.
Ο κ. Φιλιππόπουλος θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις:
Τον νομικό και οικονομικό έλεγχο (due diligence) της εταιρείας, προκειμένου να συνταχθεί νέο επιχειρηματικό σχέδιο. Η αναδιοργάνωση του καναλιού θα επιτευχθεί με μείωση του λειτουργικού κόστους και γενικευμένη αναδιοργάνωση της Tηλέτυπος.
Την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και των οφειλών προς τους υπόλοιπους πιστωτές, με χρονική επέκταση των σχετικών υποχρεώσεων βάσει των ταμειακών ροών του ΜEGA.
Ήδη, ο υπηρεσιακός πλέον διευθύνων σύμβουλος Νίκος Πεφάνης άρχισε να στέλνει τα οικονομικά και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον νομικό και οικονομικό έλεγχο και οι πιστώτριες τράπεζες κάλεσαν τον κ. Φιλιππόπουλο σε συνάντηση, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, προκειμένου να αναλύσει το επιχειρηματικό σχέδιο για το κανάλι.
Παρά τις προθέσεις υπάρχουν τρία κομβικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να επιτευχθεί τελικά η διάσωση των σημερινών μετόχων του Mega και να μην καταλήξει η πλειοψηφία των ήδη υποθηκευμένων μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας στα χέρια των δανειστών του Τηλέτυπου, δηλαδή τις συστημικές τράπεζες.
Ειδικότερα, πρέπει:
Οι βασικοί μέτοχοι Σταύρος Ψυχάρης, Γιάννης Βαρδινογιάννης και Φώτης Μπόμπολας να συμφωνήσουν στους όρους της αύξησης κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα του οικονομικού και νομικού ελέγχου να αποδείξει για τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της εταιρείας επαρκούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.
Να αποδεχθούν οι πιστώτριες τράπεζες και οι υπόλοιποι πιστωτές τη γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού στη βάση του νέου business plan.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιχειρηματικό σχήμα του κ. Φιλιππόπουλου φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και συμμετοχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη, των Αττικών Εκδόσεων καθώς και άλλων προσώπων και φορέων. Η πρόταση που εστάλη στις τράπεζες δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσό που θα εισφερθεί για την αύξηση, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι το συγκεκριμένο σχήμα βάζει στο τραπέζι ποσό ύψους έως 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η πλευρά Βαρδινογιάννη φέρεται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση με το ποσό των 5 εκατ. που της αναλογεί προκειμένου να μη μειωθεί η υπάρχουσα συμμετοχή της.
Το ίδιο φέρεται να ισχύει και για την πλευρά Μπόμπολα, με τη διαφορά ότι θα συμμετάσχει με 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,5 εκατ. θα δώσει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης που δραστηριοποιείται στα media και στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων.
Αν τελικά προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, στη βάση πάντοτε των όρων που έθεσε ο κ. Φιλιππόπουλος, τότε η αύξηση κεφαλαίου του ΜEGA θα είναι 25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τίποτε δεν θωρείται δεδομένο, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές κρίσιμες παράμετροι που πρέπει να διευθετηθούν.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…