Πάει για αναστολή μετά τις 18:00 η απεργία στα ΜΜΕ - Διαφωνία στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Προς αναστολή βαίνει, κατά πληροφορίες, η απεργία στα ΜΜΕ, μετά τις 6 το απόγευμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέριυν ότι υπήρξε διαφωνία στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ μετά τη συνάντηση, νωρίτερα, με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, για τη διάσωση του αγγελιόσημου και του ΕΔΟΕΑΠ.
Στη συνάντηση, διάρκειας δυο ωρών, η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου και ο κ. Κατρούγκαλος αποφάσισαν να συνεχιστεί η συζήτηση.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η κατάργηση του αγγελιόσημου είναι αίτημα των δανειστών και η κυβέρνηση προσπάθησε να το υπερασπιστεί ως εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο.

«Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιονεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο. Δυστυχώς στο πλαίσιο μιας θεολογικής εμμονής οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και γι αυτό το λόγο καλέσαμε τη σημερινή συνάντηση, ούτως ώστε να δούμε πως ενόψει της νομοθετικής κατάργησης μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί πόροι διάσωσης του σχετικού πόρου μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων.  Διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αλλά με τη δήλωση από τις δυο πλευρές μιας διάθεση να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση», υπογράμμισε.

 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτικών οργανισμών δεν θέλησαν να προβούν σε κάποια δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης, τονίζοντας πως θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου.

Εν τω μεταξύ η πολυήμερη απεργία έχει προκαλέσει την αντίδραση των ιδιοκτητών των Τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και επιφυλάξεις μεταξύ των εργαζομένων για το αν είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να διεκδικήσει ο κλάδος τα αιτήματά του. 

Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ ζητούν:
-Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

-Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Τα δύο αυτά βασικά αιτήματα συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Στη συνέχεια ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ μαζί με τα προεδρεία των Ενώσεων, για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και τις προτάσεις που κατατέθηκαν χθες στη συνάντηση με διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, για νέες μορφές στη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας. Η ΠΟΕΣΥ έχει καλέσει τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Εργασίας. 

Η πλειονότητα των ενημερωτικών site λειτουργεί κανονικά, ενώ σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή έβγαλε φύλλο σε ψηφιακή μορφή, «καθώς εκτιμά ότι υπάρχει πραγματικό κενό ενημέρωσης σε μία περίοδο, κατά την οποία στη Βουλή συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με συνολικό λογαριασμό 3 δισ. ευρώ και παράλληλα κρίνεται η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος» όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.



Κυκλοφόρησαν επίσης οι εφημερίδες «ΚόντραNews» και «Μακελειό», ενώ η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ μετά τις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησαν να μεταδίδουν ενημερωτικό πρόγραμμα.



 
Ο Sport24 Radio 103,3 και ο ΣΠΟΡ FM 94,6 ενημερώνουν επίσης κανονικά τους ακροατές τους από σήμερα το πρωί στις 06.00.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ μας βρίσκει αλληλέγγυους, όπως διαπιστώσατε και τις προηγούμενες ημέρες της «σιωπής».
Κρίνουμε ωστόσο πως τούτη η «σιωπή» ωφελεί εν τέλει μόνο τους «εγκεφάλους» αυτών των ανίερων νομοσχεδίων. Τα κλειστά μικρόφωνα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στη γνωστοποίηση και στην προβολή των αιτημάτων μας, δεν βοηθούν στην εξάπλωση και στη γιγάντωση του αγώνα μας. Εξάλλου, αυτός ο αγώνας δεν είναι συντεχνιακός. Είναι κοινωνικός. Και αφορά όλους τους πολίτες. Το ασφαλιστικό –και όχι μόνον- νομοσχέδιο πλήττει κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα. Και εμείς, ως ΜΜΕ, έχουμε το ηθικό χρέος να τους ενημερώσουμε για το ζοφερό αύριο που τους επιφυλάσσουν. Δεν δικαιούμαστε να αφήνουμε στο σκοτάδι την κοινωνία την ώρα που ορισμένοι επιχειρούν να συνθλίψουν κάθε ιστό της. Λέμε «όχι» στον νόμο-λαιμητόμο! Λέμε «όχι» στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος περίθαλψης! Λέμε «όχι» στην καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων! Λέμε «όχι» στην πενία και στην περιθωριοποίηση στην οποία καταδικάζονται χιλιάδες ασφαλισμένοι στον Τύπο, που επί τόσες δεκαετίες πλήρωναν κανονικότατα τις ασφαλιστικές εισφορές τους δίχως να επιβαρύνουν στο παραμικρό τον κρατικό προϋπολογισμό! Λέμε «όχι» στο σχέδιο άλωσης και απαξίωσης και του δημοσιογραφικού κλάδου. Λέμε «όχι» στη συνεχιζόμενη πολιτική εξαθλίωσης του ελληνικού λαού μέσω των βάρβαρων ασφαλιστικών και φορολογικών νομοθετημάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους, όμως, λέμε «ναι» στην ενημέρωση της κοινής γνώμης! Και αυτή δεν μπορεί να υπάρξει με κλειστά ΜΜΕ. Ο αγώνας για την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και κάθε άνεργου, μισθωτού, ελεύθερου επαγγελματία και συνταξιούχου δεν μπορεί να είναι βουβός. Οφείλει να είναι ηχηρός, μαζικός, δυναμικός, ουσιαστικός, παρεμβατικός, αποκαλυπτικός, αποτελεσματικός. Γι’ αυτό τροποποιούμε το πρόγραμμά μας, προστατεύοντας το υπέρτατο αγαθό της ενημέρωσης. Και περιφρουρούμε το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε αυτή, ανοίγοντας τα μικρόφωνά μας σε όποιον επιθυμεί να συμβάλλει στον κοινό αγώνα.
Sport24 Radio 103,3 – ΣΠΟΡ FM 94,6
».

Την διακοπή της απεργίας ζήτησαν οι περισσότεροι διευθυντές των ΜΜΕ στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Οι περισσότεροι διευθυντές συγκλίνουν στην άποψη ότι η απεργία δεν έχει το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν οι Ενώσεις, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει να πτοείται ενώ αντίθετα μπορεί να ευνοείται από την σιωπή των Μέσων σε μία κρίσιμη για την αξιολόγηση περίοδο, όπου κάνει υποχωρήσεις και φέρνει σκληρά μέτρα σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων. Υπ΄αυτή την έννοια μπορεί και να επιθυμεί την απεργία ή και να βγαίνει κερδισμένη. 


Δήλωση Θεοδωράκη 
Κατά της απεργίας τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σε δήλωσή του ανέφερε: “Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τις Ενώσεις των δημοσιογράφων ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του κόσμου. Δεν θα υποδείξουμε εμείς στους εργαζόμενους τι θα κάνουν αλλά αυτή η σιωπή στην ενημέρωση νομίζω είναι εις βάρος του ελληνικού λαού”.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών 
Κατά των απεργιών των ΜΜΕ τάχθηκε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και ζητά να επανέλθει η ροή ειδήσεων αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ (Alpha, Mega, Star, ANT1, ΣΚΑΪ, Μακεδονία) επισημαίνουν ότι με τις δύο συνεχόμενες απεργίες που κήρυξαν οι δευτεροβάθμιες ενώσεις (ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΗΜ) σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, διεκδικείται η αποτροπή της κατάργησης των παγίων ρυθμίσεων για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων (σύνταξη, επικούρηση, υγειονομικά). Όπως αναφέρει η απειλή κατά των ρυθμίσεων αυτών περιέχεται στις διατάξεις του λεγόμενου συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ παρατηρεί πως «οι δύο συνεχόμενες απεργίες αφορούν συνολικό διάστημα 5 ημερών (48/ωρη και 72/ωρη). Αυτό σημαίνει ότι για ένα ολόκληρο πενθήμερο καταλύεται η δυνατότητα ενημέρωσης του ελληνικού λαού για οποιοδήποτε θέμα από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης”. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: Ούτε ενημέρωση ούτε σχόλια από τους δημοσιογράφους προς την κοινή γνώμη. Άραγε, πόσο επώδυνη είναι για τους υπαίτιους της ανατροπής της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ η κήρυξη απεργίας εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας με την απειλή της παντελούς σιωπής”. Τέλος «επισημαίνει την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ροή της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ειδικά στην περίοδο αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών». 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…